AB'NİN KALBİ VAN'DA ATACAK

İlhan Siyahtaş
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve AB tarafından ortaklaşa olarak düzenlenecek olan 'AB-Türkiye İlişkileri: Geleceğe Yönelik Beklentiler Sempozyumu', 27-28 Mayıs 2013 tarihleri arasında Van'da gerçekleştirilecek. Van'ın tanıtımına büyük katkı sağlayacak sempozyuma Türkiye ve yurt  dışından 80  milletvekili ve  gazetecilerin katılımı bekleniyor.
Sempozyuma davet edilen 80 katılımcı arasında, TBMM ve AB üyesi ülkelerin parlamentolarından yaklaşık 20 milletvekilinin yanı sıra siyasi parti ve sivil toplum temsilcileri, akademisyenler ve gazeteciler  yer alacak.  Katılımcılar sempozyum sırasında AB-Türkiye: Geçmişten Geleceğe, AB-Türkiye: Ortak Değerler, "Avrupalılık" ve Kültürel Kimlikler, Mali Krizin Türkiye ve AB'ye Etkileri ve Avrupa Birliği Yolunda Sivil Toplum ve Gençlik konularında görüş alışverişinde bulunacak.
 'AB-Türkiye İlişkileri: Geleceğe Yönelik Beklentiler Sempozyumu', TBMM ve AB tarafından ortaklaşa yürütülen ve TBMM ile AB'ye üye ülkelerin parlamentolarındaki milletvekilleri arasındaki diyalogu geliştirerek TBMM'nin AB üyelik müzakereleri sürecine ilişkin rolünü azami seviyeye çıkarmayı hedefleyen "Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi" kapsamındaki altı sempozyumdan beşincisini oluşturuyor.

Açılış konuşmalarını AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Proje Lideri Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, İrlanda Parlamentosu AB İşleri Komisyonu Başkanı Dominic Hannıgan'ın yapacağı  " AB-Türkiye İlişkileri: Geleceğe Yönelik Beklentiler Sempozyumu' nun Van için çok önemli olduğunu belirten  Ak Parti Van Milletvekili AB-Türkiye Karma Parlamentolar Komisyonu Üyesi Burhan Kayatürk, Türkiye ve çeşitli ülkelerden 80 parlamenter, gazeteci, siyasi parti ve sivil  toplum kuruluşu temsilcilerinin Van'da bir araya  geleceğini belirterek şunları söyledi: " Van'da düzenlenmesi için uzun süredir çaba gösterdiğimiz sempozyumun  amacı tanıtım ve görünürlük faaliyetlerinin artırılması ve Türkiye'nin AB üyelik sürecine ilişkin toplumun bazı kesimlerinde hala mevcut olan olumsuz algıların azaltılması yoluyla, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde ortaya çıkacak olan fırsat ve güçlükler konusunda farkındalık yaratmaktır. Ocak 2012'den bu yana devam eden proje,Türkiye'deki sivil toplumun siyasi hayata katılımını güçlendirecek daha iyi yapılandırılmış ve donanımlı siyasi kanalların kurulmasını sağlayarak Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki bilgi ve anlayışın geliştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır."
Projenin bu hedefine ulaşabilmesi için altı sempozyum, üç diyalog forumu, iki uluslararası yaz kampı ve yirmi yedi değişim ziyareti planlandığını belirten Kayatürk, "Bu etkinliklerden Göç Yönetimi Sempozyumu 7-8 Haziran 2012 tarihlerinde Hatay'da, Uluslararası Yaz Kampı 10-12 Temmuz 2012 tarihlerinde Istanbul ve Edirne'de, Kültürler Arası Diyalog Forumu 25-26 Eylül 2012 tarihlerinde Mardin ve Urfa'da, Hoşgörü Sempozyumu 26-27 Kasım 2012'de Viyana'da, Terör Sempozyumu 16-17 Şubat 2013'te Antalya'da ve İyi Yönetişim Sempozyumu 29-20 Nisan 2013'te Berlin'de gerçekleştirildi.  Doğunun İncisi, tarihi ve kültürel değerleri yanı sıra  bölgenin cazibe merkezi olan ilimizde yerli ve yabancı milletvekili konuklarımızı  en iyi şekilde  ağırlayacağız.  Değerli misafirlerimize sempozyum  dışında Van'ı gezdireceğiz, Van türkülerinin seslendirildiği geleneksel Van Oturma Gecesi, Van Kahvaltısı, Van Halk Oyunları gösterileri, el sanatları, yerel yemekler gibi kültürümüzü de tanıtacağız. Konuksever Van halkımızın sıcak ilgisi Van'da  yapacağımız  toplantıya  ayrı bir hava katacaktır "dedi.
TOPLANTIYA KATILIMI KESİNLESEN YABANCI MİLLETVEKİLLERİ:
 Christophe Bouillon, Fransız Senatör, Fransa-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı
Carlos Henrique da Costa Neves, Portekiz Parlamentosu Milletvekili, AB Komisyonu Üyesi, Avrupa Parlamentosu Eski Milletvekili Petru Ehegartner, Romen Senatör Dominic Hannigan, İrlanda Parlamentosu AB İsleri Komisyonu Başkanı Tamas Hegedus, Macar Parlamentosu Milletvekili, Macaristan-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Jean-Yves Leconte, Fransız Senatör Ciaran Lynch, İrlanda Milletvekili, Butce, Kamu Harcamaları ve Reform Komisyonu Başkanı Agniezka Pomaska, Polonya Parlamentosu Milletvekili, AB İsleri Komisyonu Başkanı Gloria Maria Siva Araujo, Portekiz Milletvekili Boris Zala, Avrupa Parlamentosu Milletvekili
TOPLANTIYA KATILIMI KESİNLESEN TÜRK MİLLETVEKİLLERİ:
Prof. Dr. Mehmet Tekelioglu, Proje Lideri, AK Parti İzmir Milletvekili, AB Uyum Komisyonu Başkanı Sait Açba, Ak Parti Afyon Milletvekili,  Afif Demirkiran, Ak Parti Siirt Milletvekili, AB-Türkiye Karma Parlamentolar Komisyonu Es Başkanı, AB-Türkiye Karma Parlamentolar Komisyonu Üyesi Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Doç. Dr. Aykan Erdemir, CHP Bursa Milletvekili, AB Uyum Komisyonu Üyesi Halide Incekara, Ak Parti İstanbul Milletvekili, AB Uyum Komisyonu Üyesi Aylin Nazlıaka, CHP Ankara Milletvekili, AB Uyum Komisyonu Üyesi Dr. Yıldırım Mehmet Ramazanoglu, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili, AB Uyum Komisyonu Üyesi Zuhal Topçu, MHP Ankara Milletvekili, AB Uyum Komisyonu Üyesi Lütfü Türkkan, MHP Kocaeli Milletvekili, AB Uyum Komisyonu Üyesi Ayrıca Ak Parti Van Milletvekilleri Fatih  Çiftçi, Mustafa Bilici, Gülşen Orhan, Barış ve Demokrasi Partisi Van Milletvekili Özdal Üçer, Nazmi Gür ve Van bağımsız  Milletvekili Aysel Tuğluk'un da sempozyuma katılımı bekleniyor.

Bakmadan Geçme