61 Yıllık Gazete Kapanıyor

Van'ın 1953 yılında yayın hayatına başlayan köklü gazetelerinden ' Van Postası ' gazetesi yayınına son veriyor Gazetenin imtiyaz sahibi ve 50 yıllık emektarı Turan Şahinbaş Basın İlan Kurumu’nun baskıcı, dayatmacı, yanlış kararları, ekonomik darboğaz ve ilgisizliğin gazeteyi kapanma noktasına getirdiğini söyledi.

İlhan Siyahtaş

Basın İlan Kurumu Van Şubesi’nin 2011 yılında kurulmasından sonra Van’ın yerel basın sektöründe başlayan yaprak dökümü devam ediyor. 1953 yılında elle dizgi yaparak günlük olarak basılan, daha sonra ofset baskıya geçen Van Postası gazetesi 31 Aralık 2014 günü çıkacak son sayısı ile yayın hayatına son vermeye hazırlanıyor.  Basın İlan Kurumu Van Şubesi açıldıktan sonra Van’da 19 Temmuz 2013 tarihinden bu yana Van Postası gazetesi ile birlikte 6’ncı gazete kapısına kilit vurmuş olacak.

İKİ YILDA 6 GAZETE KAPISINA KİLİT VURDU

Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, Bakanlar, Valiler, Belediye Başkanları, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, Basın kuruluşları ve çeşitli meslek odalarından onlarca takdir, teşekkür, ödül ve plaket alan 63 yıllık Van Postası büro ve matbaasında şimdi hüzün, kırgınlık, üzüntü hakim.  Gazetenin 63 yıl sonra yayın hayatına son vermesinin başta Van için büyük kayıp olduğunu ifade eden gazetenin sahibi, emektarı ve sürekli Sarı Basın Kartı sahibi Turan Şahinbaş, Basın İlan Kurumu’nun Van ‘da Şube açmasından sonra verilen sözlerin yerine getirilmediğini, Kurumun gazeteleri anlamsızca birleştirmeye zorlayarak baskıcı, dayatmacı yanlış kararları hiçbir katkı sunmadan gazete gelirlerinin % 15’in elinden alarak ekonomik darboğaza sokması ve ilgisizliğin Van Postası gazetesini kapanma noktasına getirdiğini kaydetti.

GAZETECİLER İŞSİZ KALDI

Van’ın en eski gazetelerinin Vansesi, Van Postası ve İkinisan olduğunu belirten Turan Şahinbaş Doğu Anadolu, Şarkyıldızı, Van Gölü Ekspres,  Van Haber, İkinisan gazetelerinin ardından Van Postası Gazetesi’nin yayın hayatına son vererek kapanmasıyla onlarca gazeteci işsize yenilerinin ekleneceğini, yerel basında çok sesliliğin, farklılığın ve renkliliğin kaybolduğunu söyledi.

VERİLEN SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ

Yerel gazetelerin bugünlere gelmesinde Basın İlan Kurumu ve Van’da yaşayan herkesin az çok sorumluluğunun olduğunu kaydeden Van Postası gazetesi imtiyaz sahibi ve emektarı Turan Şahinbaş,   Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü Van’da Şube açmadan önce Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen yetiklilerin gazete sahipleri ile defalarca toplantılar yaptığını, açılacak Şube ile birlikte yerel gazetelerin güçleneceği,  sorunlarının ise çözüleceği, daha fazla ilan ve reklam alacağı söylenmesine karşın sorunların çözülmediğini, aksine tam  tersinin olduğunu  vurgulayarak, şu görüşleri dile getirdi: “  Bizlere her şey daha iyi olacak, ilan gelirleriniz daha da artacak, işleriniz daha çok açılacak, biz size her anlamda destek olacağız vaatlerinde bulundular. Bırakın ilan gelirlerinin artmasını, gazetelerin güçlenmesini kısıtlı gelen ilanlardan yüzde  15  komisyon  bedeli  kesmeye başladılar. Bu da yetmedi. Van’da gazetelerin güçlenmesine, ilan almasına katkı sağlamak yerine gazeteler birleşmeye zorlandı.  Basın İlan Kurumu’nun baskıcı, dayatmacı,  yanlış ve aceleci kararları sonrası Prestij gazetesi ile birleşmek zorunda kaldık.  Diğer taraftan Van Postası’nı ilan, reklam almadan kendi imkânlarımızla 1.5 yıl günlük olarak yayınlayarak kapanmaması,  çalışanlarının işsiz kalmaması için mücadele ettim.  Bu süre içinde hiçbir kurum, kuruluş ve şahıstan hiçbir destek görmedik.  Bir yetkili bu gazeteler Van’ın markalarıdır, sesidir diyerek sahip çıkmadı.  Ankara, İstanbul’dan gelen hedef kitlesi belli olmayan boyalı dergilere cömertçe reklam yağdıran iş adamlarımız Van’ın yerel gazetelerine destek amacıyla abone olmadılar. Nüfusu 1 milyonu geçen şehirde köklü gazeteler kapanıyorsa buna herkesin üzülmesi, herkesin kendisini,  sorgulaması gerekir.  Böyle olunca ekonomik darboğaz ve Van’da ki yöneticilerin, meslek odalarının ilgisizliği nedeniyle onlarca insanın emeği ile bugünlere gelen 63 yıllık Van Postası gazetemizi içimiz yanarak, üzüntüyle kapama kararı aldık. Kapanan Van Postası değildir.  Van’ın köklü bir markası, sesi, rengidir.”

BASIN İLAN KURUMU ÖZEN GÖSTERMEDİ

Van’da gazetelere en büyük darbeyi Basın İlan Kurumu tarafından vurulduğunu kaydeden Turan Şahinbaş, “ Van’a Basın İlan Kurumu gelmeden önce ilimizde 12 tane günlük yayın yapan gazete vardı. Basın İlan Kurumu kurulduktan sonra gazetelere destek olacakları yerde köstek oldular. Bunun yanında biz gazeteleri güçlendirecek, kalitesini artıracak hiçbir teknik destek vermediler.  Tek hedefleri gazeteleri kapatarak sayısını azaltmak oldu. Her toplantıda aynı vaatlerde bulunup 12 gazeteyi birleşmeye zorladılar. Bu ısrarcı davranışlarından dolayı 12 gazeteyi 6’ya indirdiler. Van’ın en eski gazeteleri Vansesi, Van Postası ve İkinisan gazeteleridir. Resmen bizlere birleşmezseniz biz gerekeni yaparız tehdidinde bulundular. Basın İlan Kurumu ciddi hata yapmıştır. Bir kentin sesini kısmıştır.  En büyük hatası Van’ın en eski gazetelerinin yeni gazeteler ile birleştirilmesi olmuştur. Hiçbir özen göstermediler. Bürokratik işleri azalsın diye bir an önce gazeteleri kapatmaya çalıştılar. Oysa 60 yıllık gazeteler diğer gazeteler ile birleştirilmeyecekti. Bu yönde çaba göstermediler.   Van’ın değeri olan 63 senelik gazetemizi 20 senelik gazete ile birleştirmek  zorunda bıraktılar. Bu konuda basın ilan kurumu hiçbir itina göstermedi.  Bize şunu söyleyebilirlerdi Van’ın eski gazeteleri kalsın öbür gazeteler ise kalan gazeteler ile birleşsinler. Basın ilan kurumu gazetelerin yaşaması için bize hiçbir alternatif yol sunmadı. Van’da bir tek eski gazete olarak Van’ın ilk gazetesi Vansesi gazetesi kalmıştır” dedi.

GAZETELER KENTİN HAFIZASIDIR

Kurumdan gelen baskılar nedeniyle Vangölü Ekspres gazetesini satmak zorunda kaldığını daha sonra gazetelerin geçmişlerine, yayın çizgilerine dikkat edilmeden birleşmeye zorlandığını bu nedenle iki kez mağdur olduğunu belirten Turan Şahinbaş , “  En basit iş yeri daha bu kadar acele ile kapatılmaya zorlanmaz. Bu gazetelerin bir geçmişi,  hafızası ve kentte izi vardı. Bular maalesef dikkate alınmadı. Bizlere yardımcı olmuş olsalardı ben gazetemi satmaz Van Postası ile birleştirirdim.  Ben 9 Mayıs 2013 tarihinde Vangölü Ekspres gazetemi sattım, birleşme ise 2013 temmuz ayında oldu. İki ay arayla birleşme oldu.  Basın İlan Kurumu daha önceden birleşme dayatması yapacağını bilemiyor muydu?  Bana diyebilirlerdi gazeteni satma zaten ileride birleşmeler olacak diye. Birleşme öncesi biz Vangölü Ekspres gazetemizi Prestij gazetesi ise Van Olay gazetesini kapatmak üzere Basın İlan Kurumuna dilekçe verdik. Bunu bile dikkate almadılar eğer almış olsalardı ikinci gazetemi devretmezdim ve Van Postası ile birleştirerek şuan günlük yayın hayatıma devam ederdim. “diye konuştu.

GELİR GİDERİ KARŞILAMIYOR

Çok üzgün, kırgın olduğunu söyleyen Turan Şahinbaş, basın sektörünün içinde bulunduğu sıkıntının devam ettiğini belirtti.  Yerel gazeteleri ayakta tutan resmi ihale ilanların kesilmesiyle gazetelerin kağıt, matbaa,  kira,  personel giderlerini karşılamakta zorlandığını kaydeden Şahinbaş, “Günlük yayın yapan bir gazetenin aylık maliyetinin Basın İlan Kurumunun verdiği ilan bedelinin üç, dört katıdır. Basın ilan kurumundan ilan gelmiyor,   iş adamlarından reklam gelmiyor, destek vermiyor bu gazete nasıl kendi masraflarını çıkaracak, nasıl yaşayacak?  Valilik, milletvekilleri,  yerel yönetimler, meslek odaları “gazeteler kapanmasın” diyerek bu olayın üstüne gitmedi ve destek görmedik. V an Postası benim kendi evladım gibidir. 63 senelik bir gazetenin bu şekilde yayın hayatına son vermesi beni derinden üzüyor” dedi. 

GAZETEYİ ELLE DİZGİ YAPARAK ÇIKARDIK

1953 yılında kurulan Van Postası’nda 1963 yılında ilk olarak mürettip olarak işe başladığını, daha sonra gazetenin imtiyaz sahibi olduğunu hüzünle anlatan Turan Şahinbaş, “  Bu gazetenin kuruluşuna, matbaanın alınışına eski Van Milletvekili ve Başbakanlarımızdan Ferit Melen yardımcı olmuş. Gazetemiz 1953 yılında merhum İhsan Akyol tarafından kuruldu. İhsan Bey’in vefatı sonrası gazete oğlu Fikret Akyol tarafından yönetildi.  1980 yılında imtiyaz sahibi, ben oldum. Tipo makinemiz 1936 yılında çıkmış bir makineydi. O zamanlarda harfleri tek tek elle dizer gazete çıkarırdık. Bizde üç gazete çıkıyordu. Van postası, Halk Postası, Çaldıran isimli gazeteler çıkıyordu. O dönemlerde gazetemizin 10 kişiye yakın çalışanı vardı. Bunlar; Nebi Küçük, Fevzi Kızılyıldız, Mehmet Şahin, Mahmut Şahin, Turan Şahinbaş, Şefik Faydalı, Suha Doğan, Halil Uzun, Yazı İşleri Müdürümüz Ersen Erkut, Günseli Akyol vardı. Yazarlardan Halil Zor, Ersun Ergun, Fikret Akyol, Günseli Akyol, Abbas Güven, Süheyla Dabbağoğlu, Tayyar Dabbağoğlu, İsa Kayacan gibi isimler yazılar yazardı.  1963 yılından beri bu meslekte görev yapıyorum. 1980 yılında gazetenin imtiyaz sahibi ben oldum.  Daha sonra 2003 yılında Vangölü ekspresi kurduk. Basın ilan kurumu kurulduktan sonra Vangölü ekspres gazetesini devrettim. Tam 50 senedir bu gazetede gazetecilik yapıyorum ve geldiğimiz nokta ise gazetemi kapatmak zorun da kalıyorum. 63 yılından bu yana gazetecilik meslek ahlakına sadık kalarak gazetemde hiçbir şekilde tek bir tekzip yazısı yayınlanmamıştır. Ömrüm bu gazetede geçti,  4 çocuğumu büyüttüm ve hepsini de okuttum. Çocuklarımın hepsi yüksek okul mezunudur. Bu gazeteye hizmet vermiş çalışanlarımız var, bunların hepsi şuanda işsiz kalacaklar” diye ifade etti.

BU DÖNEM GAZETELERİN KAPANDIĞI DÖNEM OLDU

Basın İlan Kurumunun gazeteler birleştikten sonra gazetelerin ve gazetecilerin sorunları ile ilgilenmediğini dile getiren Turan Şahinbaş,  “ Son iki yıldır ciddi  anlamda  sağlığım  bozuldu,  tedavi  süreci geçirdim. Basın İlan Kurumu gazeteci olarak hastalığımda bana hastane giderleri ile ilgili destek vermedi. 63 senelik bir gazeteci olarak müracaat etmeme rağmen talebim reddedildi.  Turgut Özal, Tansu Çiller ve diğer hükümetler döneminde devlet yerel gazeteler yaşasın, kapanmasın diyerek çeşitli destekler verirken bu dönemde bırakın desteği gazeteler kapandı”  dedi.

VAN’IN BİR RENGİ DAHA SOLACAK

Turan Şahinbaş Van Postası Gazetesi’nin yayın hayatına son vererek kapanmasını şu sözlerle özetledi: “  Van adına, ailem adına, gazetem adına çok üzgünüm.  Mesleğimle her zaman onur duydum. Mesleğime leke sürdürmedim.  Parayla, pulla haber yapmadım. Kimseye iftira atmadım.   Ülkemizin,  halkımızın çıkarlarını gözettik.  Van’ın, Vanlıların derdiyle dertlendik. Hiçbir şekilde bu mesleği ve bu meslekte geçirdiğim yılları unutamam.  Van’ın bir rengi daha solacak. Çalışanlarımızın hepsi işsiz kalacak.  Burada elemanların işsiz kalması da bir yönde devletin zararı oldu.  63 yıllık matbaamız ve arşivimiz duruyor.  Arşivime bakarak övüneceğim başka ne yapabilirim ki.  Birleşme sonrası iki gazete birleşti ve gelir gideri karşılamadı. Her ay kendi cebimizden para verdik. Eğer bu şekilde Basın İlan Kurumu bu mantıkla, baskıyla devam ederse Van’da yayın yapan diğer gazetelerde yakın gelecekte yayın hayatlarına bir bir son verip kapanacak.” 

Bakmadan Geçme