30 gün gözaltı süresi AYM’ye taşındı

İHD, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilah edilen OHAL ile birlikte uygulanan uzun gözaltı (30 gün) süresini AYM taşıdı.

İnsan Hakları Derneği (İHD), 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilah edilen OHAL ile birlikte uygulanan uzun gözaltı (30 gün) süresini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.

Metin Kösemen ve Mehmet Ali Genç adlı iki gencin Urfa Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’nde 23 Temmuz 2016 tarihinden beri gözaltında tutulduğunu hatırlatan İHD açıklamasında şunlar belirtildi:

“İşkence ve kötü muamele”

“Gözaltının ilk 5 günü avukatları ile görüştürülmeyen gençlere işkence ve kötü muamele yapıldığına dair ciddi tespit ve iddialar ileri sürülmüştür.

“Bu gençlerin avukatları gözaltı süresinin 5. gününden sonra yaptıkları görüşmede müvekkillerinin maruz kaldıkları işkence ve kötü muamele ile ilgili iddialarını tutanak altına almış, bu tutanaklarla Urfa Cumhuriyet Savcılığı’na 2 kere suç duyurusunda bulunmalarına rağmen herhangi bir işlem yapılmamıştır.

“Başvuru kabul edildi”

“Gözaltı süresinin uzaması üzerine gözaltı işleminin sona erdirilip gençlerin sağlık kuruluşuna sevkine dair 29 Temmuz günü Urfa Sulh Ceza Hakimliği’ne avukatları başvuru yaptı.

“Urfa 1. Sulh Ceza Hakimi 1 Ağustos 2016 tarihinde başvuruyu kabul etmemiş ve gözaltı işlemi devam etmiştir. Gençlerin avukatları hukuksal girişimlerde bulunmamız amacı ile 29 Temmuz günü İnsan Hakları Derneğine başvuru yapmışlardır.

“AYM’ye tedbir talepli başvuru yapıldı”

“Metin Kösemen ve Mehmet Ali Genç’in gözaltında oldukları 12. günde (3 Ağustos 2016) Anayasa Mahkemesi’ne tedbir talepli başvuru yapıldı. Bu başvuru gençlerle birlikte İnsan Hakları Derneği başvurusu olarak yapılmıştır.

“Bu başvuru da Metin Kösemen ve Mehmet Ali Genç’in gözaltı işleminin sona erdirilerek, işkence ve kötü muamele iddialarının tespiti için sağlık kuruluşuna sevkleri konusunda tedbir kararı verilmesi istenmiştir.

“Bunun yanı sıra gözaltı süresinin uzamasına dayanak gösterilen 667 sayılı OHAL KHK’sının 6. maddesinin 1. fıkrasının a bendinin Anayasanın 15/2, AİHS’in 15/2, Medeni ve Siyasi Hakları Uluslararası Sözleşmesinin 4. maddesine açık aykırı olması nedeni ile Anayasa’nın 90. maddesi gözetilerek 30 günlük gözaltı süresinin uygulamasının durdurulması için tedbir kararı verilmesi talep edilmiştir. Ayrıca esasa geçilerek ihlal kararı verilmesi ve tazminat ödenmesi istenmiştir.

“Anayasa ve insan hakları sözleşmelerine aykırı”

“İHD ve TİHV’in, OHAL ve OHAL KHK’ları ile ilgili yaptıkları tespit ve açıklamalarında da belirtildiği gibi 30 günlük gözaltı süresi kesinlikle Anayasa’ya ve ilgili insan hakları sözleşmelerine aykırıdır.

“AİHM’in Aksoy-Türkiye kararı da bunu teyit etmektedir. Anayasa Mahkemesi’nin bu konu ile ilgili vereceği tedbir kararı Türkiye’nin hukuk devletine bağlı olup olmadığını göstermesi bakımından önemli olacaktır.”

Bakmadan Geçme