3 milyarlık kaçağa suçüstü

Ticaret Bakanı Pekcan, 2018 kaçakçılıkla mücadele sonuçlarını açıkladı. Gümrük muhafaza ekiplerinin geçen yıl 3 milyar 34 milyon liralık kaçakçılık olayı ortaya çıkardığını belirten Pekcan, '2018 yılında 46 ton 341 kilogram uyuşturucu madde ele geçirildi' dedi.

Kamu gelirlerinde ciddi kayba yol açarken kaçakçılık, aynı zamanda haksız rekabete, gelir dağılımında adaletsizliğe ve ekonomide dengesizliğe neden oluyor. Hem ihracat hem de ithalatta sıkça başvurulan kaçakçılıkta geçen yıl büyük başarılar elde edildi. Ticaret Bakanlığı; bir taraftan yasal ticareti hızlandırmaya yönelik tedbirler alınırken, diğer taraftan suç örgütleri ve terörizmin finansmanını engellemek amacıyla kaçakçılıkla mücadele ediyor.

3 MİLYARLIK KAÇAKÇILIK

2018 kaçakçılıkla mücadele sonuçlarını dün açıklayan Ticaret Bakanı Pekcan, “Teknik ve idari kapasitemize, altyapımıza ve insan kaynağımıza yaptığımız yatırımlar ve her alanda yürütülen etkin mücadelemizin sonucunda başta uyuşturucu, sigara ve akaryakıt olmak üzere birçok eşya türünde, kaçakçılığın önlenmesi noktasında çok önemli mesafe elde edilmiştir” dedi. Rakamları paylaşan Pekcan, “Gümrük Muhafaza ekiplerimizce kaçakçılıkla mücadele kapsamında yürütülen başarılı operasyonlar sonucunda, 2018 yılında 5 bin 664 olayda toplam 3 milyar 34 milyon liralık kaçakçılık olayı ortaya çıkarılmıştır. Ele geçirilen kaçak eşya değerinde bir önceki yıla göre 20’lik bir artış kaydedilmiştir” dedi.

AKARYAKITTA BÜYÜK CEZA

Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Özel Ekibinin yürüttüğü kararlı çalışmalar sonucunda da akaryakıt kaçakçılığına büyük darbe vurulduğunu belirten Pekcan, şu bilgileri paylaştı: “2018 yılında 3 milyar 588 milyon lira tutarında vergi, ceza ve usulsüzlük ortaya çıkartılmış ve 775 milyon 106 bin lira kesinleşen vergi ve ceza uygulanmıştır. Yapılan denetimler sonucunda 11 bin 500 ton kaçak akaryakıta el konulmuştur.”

MAKİNE PARÇASI, GIDA VE ELEKTRONİK EŞYA

Geçen yıl rekor miktarda kaçak ticari eşya yakalandığını da deli getiren Pekcan, “2018 yılında Türkiye’ye kaçak yollardan getirilmeye çalışılan toplam 134 milyon lira değerinde elektronik eşya, 148 milyon lira değerinde gıda maddesi, 162 milyon lira değerinde makine ve aksamı ele geçirildi. Vergi kayıplarının önüne geçilen bu yakalamalar sayesinde; dürüst ticaret erbabının rekabet gücü de korundu” dedi.

SİGARA VE UYUŞTURUCU

2016 yılında 3,4 ton, 2017’de 26,3 ton olarak kayıtlara geçen ele geçirilmiş kaçak uyuşturucu miktarının 2018 yılında 46,3 tona çıktığını anlatan Pekcan, “Böylece son 3 yılda ele geçirilen uyuşturucu madde miktarı 14 kat artış göstermiştir” diye konuştu.

KAÇAK SİGARAYA DARBE

Son yıllarda kaçak sigara ile mücadelede de önemli başarılar elde ettiklerini anlatan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “2014 yılında yüzde 21 seviyelerine kadar çıkan kaçak sigara oranı, 2018 yılı Haziran sonu itibarıyla yüzde 5,8 seviyesine gerilemiştir. Ülkemizdeki kaçak sigara oranı, yüzde 15 olan AB ortalamasının, yüzde 10 olan dünya ortalamasının çok altına inmiştir. Kaçak sigara oranlarındaki bu hızlı düşüş, sigaradan elde edilen vergi gelirinde yaklaşık 4 milyar liralık artış sağlamıştır” dedi.

YENİŞAFAK

Bakmadan Geçme