10 İL SU SORUNU YAŞAYACAK

İstanbul ve Antalya’nın da aralarında olduğu 10 ilde önümüzdeki 2 yıl içerisinde içme suyu sıkıntısı yaşanabileceği ortaya çıktı. Devlet Su İşleri, önlem planı hazırlayarak Meclis’e sundu.

 

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün bütçe tasarısında yer alan “içme suyu eylem planı”; su sıkıntısı yaşanacak il ve ilçeleri ortaya koydu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan tasarıda, suyun insan yaşamının en temel ihtiyaçlarından birisi olduğu belirtildi. İçme suyunun artan nüfusa göre değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
RİSKLİ 14 İLÇE
DSİ’nin 81 il ve nüfusu 50 bini geçen 66 ilçe merkezi için hazırladığı eylem planına göre, kısa vadede İstanbul ile Çanakkale ve Hatay’ın da içinde bulunduğu 10 ilde içme suyu sıkıntısı yaşanabileceği ifade edildi. Nüfusu 50 bini geçen 14 ilçe merkezinde de kısa vadede su açığının ortaya çıkacağı öngörüldü. Bu ilçe merkezleri şöyle sıralandı: Çerkezköy, Çorlu, İskenderun, Karacabey, Nazilli, Patnos, Reyhanlı, Serik, Silopi, Siverek, Soma, Suruç, Ünye ve Viranşehir.
36 MERKEZDE SIKINTI YOK
36 yerleşim merkezinde 2024 yılına kadar içme suyu sıkıntısı beklenmezken, 26 merkezde orta vadede (2016-2023) temin edilen su miktarının yeterli olacağı tespiti yapıldı.
17 YATIRIM 2014’TE BİTECEK
Tasarıda, içme suyu sıkıntısı yaşanmaması için,  yatırım programında yer alan projeler hakkında da bilgi verildi. 2014 yılında bu projelerin 17’sinin tamamlanmasının planlandığı belirtilerek, “Bu sayede yaklaşık 1 milyon nüfusa yılda 117 milyon metreküp ilave su temin edilecektir. Planlama ve proje yapımı işlerinin tamamlanıp hizmete alınmasıyla yıllık 3.36 milyar metreküp miktara ek olarak yılda toplam 3.31 milyar metreküp ilave su daha DSİ tarafından sağlanmış olacaktır. Böylece işletmede olanlar ile birlikte temin edilen içme-kullanma ve endüstri suyu miktarı 6.67 milyar metreküpe ulaşacaktır” denildi.
Tehlike sınırındaki iller
*ANTALYA
*BİTLİS
*ÇANAKKALE
*GİRESUN
*HATAY
*İSTANBUL
*MANİSA
*TEKİRDAĞ
*ZONGULDAK
*IĞDIR
Kaynak: Bugün Gazetesi

Bakmadan Geçme