Ümran Öztürk

İzmir'de 2 Nisan Heyecanı

Ümran Öztürk

İzmir de 2 Nisan 100. Yıl kutlamaları ve Dünya Vanlılar Günü coşkuyla kutlandı. 2 Nisan Pazar gecesi yapılan etkinliği Karabağlar Vanlılar Derneği üstlenir iken, Ayran aşı ve lokma ikramını Ege Vanlılar Federasyonu Konak meydanında 2 Nisan pazartesi günü 12.00- 15.00 saatleri arasında tüm İzmirlilere sundu.

 

1 NİSAN BOZYAKA KÜLTÜR MERKEZİ ANMAGECESİ

1 Nisan Pazar Gecesi Karabağlar Belediyesi Bozyaka Kültür Merkezinde İzmir Karabağlar Vanlılar Derneği tarafından düzenlenen 100. Yıl ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Gecesine Vanlılar ve İzmir'de yaşayan Van dostları büyük ilgi gösterdi. Programa İzmir dışından çevre illerden katılan konuklarımızda oldu.

 

Programın sunuculuğunu, Şiirler ve sunum esnasında Van'ın tarihinden kesitler vererek bendeniz, İlaç Radyo sunucusu Eren Baştuhan ile birlikte sunduk, şiirin ayak sesleri ile birlikte türküleri havalandırdık.

 

Gecenin Vanlı şairleri Nuran Benli,  Gökmen Sakin, Raif Aras memleket kokan şiirlerini okurken, Vanlı ses sanatçıları Bilgin Bilek, Sinan Turan, Şahap Dağ türküleri ve halayları ile konukları coşturdular. Konukların tempo tutup halay çektiği gecede Van sevdalısı yorumcu Korkut Alp Van şiirlerini coşkuyla okudu. Sahneye ikinci kez gelen Gökmen Sakin Otomatik Gelinler şiiriyle konukları kahkahaya boğdu. Tüm şair ve sanatçılarla birlikte sponsor Msk Grup, Mega Cafe, Al-Ba Grup, Yeşilyut Ağız Ve Diş Polikliniği Ramazan Çoban, Huzur Sokağı Savaş Harmancı, Beyazhançer Grup, İzmir Şehir Koleji Nuri Çelenk firmalarına plaket verildi. Töreninin ardından tekrar sahne alan Bilgin Bilek sahne performansıyla gönülleri fethetti.

 

Gecemize  İzmir'de faaliyet gösteren tüm Van  Dernek Başkanları ve STK üyeleri ve iş adamları katılarak 2 Nisan Van'ın kurtuluşunu kentin hafızasına kazımış Van'ı sahneye taşımışlardır. İzmir Van'ın kurtuluşunun 100. Yılını kutlarken Karabağlar Vanlılar Derneği Başkanı Ercan Turan , Van Platformu Başkanı Yusuf Ekinci, Ege Vanlılar Federasyon Genel Başkanı Yılmaz Gürbüz konukları yalnız bırakmadılar.

 

Geceye katılan tüm konuklara tek tek teşekkür eden Karabağlar Vanlılar Dernek Başkanı Ercan Turan 2019 yılındaki kutlamaları daha geniş çapta yapmayı hedeflediklerini söyleyerek geceyi sonlandırdı.

 

2 NİSAN KONAK MEYDANI AYRAN AŞI VE LOKMA İKRAMI

Ege Vanlılar Federasyonu 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü Kutlamaları çerçevesinde 2 Nisan Pazartesi günü 12.00-15.00 saatleri arasında İzmir Konak Meydanında ayran aşı ve tüm şehitlerimiz için lokma dağıtımını gerçekleştirdi. Binlerce kişiye dağıtılan ayran aşı dev kazanlarda konak meydanına getirildi. Kısa bir sürede tüketilen ayran aşı İzmirlilerce çok lezzetli bulunarak onlardan tam not aldı.

 

Federasyonca Van mutfağının vazgeçilmez yemek kültüründen biri olan ayran aşını İzmir halkına tanıtıp paylaşırken asıl amaç İzmir halkını kucaklamaktı. Sevinci ve kederi paylaştığımız gibi bir tas çorbamızın da ağız tadıyla paylaşılması Dünya Vanlılar Gününde amaçlanmıştı.

 

En önemlisi de etkinlik boyunca 2 Nisan Dünya Vanlılar Gününde birlik ve beraberliğe, hoşgörü ve paylaşıma vurgu yapılmasıydı.

 

2018 yılında kurtuluşunun 100.cü yılı kutlamalarının haklı gururunu yaşayan Vanlılar; ülkenin dört bir yanında bu anlamlı güne yakışır etkinliklerle tüm Türkiye'yi kucaklamayı başardı

 

 

 "Dünya Vanlılar Günü" programları bu yıl hoş bir seda bırakarak 2 Nisan'a damgasını vurdu.

 

İzmir'de 2 günlük etkinlik bizlere amacına ulaşmanın özveriyle çalışmak gerektiğini bir kez daha göstermiştir.

 

Başarmanın gönül rahatlığını yaşayan Ege Vanlılar Federasyonu şimdide 15 Nisan'da vereceği kahvaltıya kilitlendi.

 

Ege Vanlılar Federasyon Genel Başkanı Yılmaz Gürbüz konuşmasında; bizi yanlız bırakmayan Van dostları Sayın Millet Vekilimiz Prof.Dr Kamil Okyay Sındır'a, Konak Kaymakamımız Sayın Mehmet Eriş'e, Karabağlar Kaymakamı Mehmet Sadık Tunç'a bütün partilerimizin il ve ilçe yöneticilerine, İZKON Konfederasyon Başkanı Sayın Turgay Baransel'e, Turkiye Meclis Üyeleri Derneği Başkanı Sayın Yalçın Doğan'a, Kars Ardahan Federasyon Başkanı Sayın Dogan Kılıç'a, CHP Bornova Kadın Koları başkanı Sayın Zeynep Atmaca'ya, Ege Vanlılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyelerine ve İzmir deki bütün Van Dernek Başkanları ve Yönetim Kurulu Üyelerine, Değerli Basınımıza, Vanlı Şair- Yazar ve Gazetecilere, Smyrnanın Kalemleri yazar ve şairlerine, bizlere kolaylık gösteren emmniyet güçlerimize İzmir'li, Van'lı ve bütün katılımcı hemşerilerimize şükranlarımızı ve teşekkürlerimizi sunuyorum.  2 Nisan Dünya Vanlılar Gününüz kutlu olsun  diyerek duygularını belirtti.

 

İzmir kutlamalarını 1 Nisan ve 2 Nisan,  iki etkinlik olarak değerlendirdiğimizde;

1 Nisan Kutlamalarının gerçekleşmesinde emeği geçen gecenin mimarı Karabağlar Vanlılar Dernek Başkanı Ercan TURAN aylardır özverili çalışmaları ile başarılı bir organizasyona imza atmıştır.

 

2 Nisan Konak Meydanında ki etkinlikte, henüz iki aylık çiçeği burnunda Ege Vanlılar Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Gürbüz ve ekibi başarılı ve coşkulu bir programın gerçekleşmesini sağlamıştır. Başarılı ekip binlerce kişiyi memnun etmek için adeta yarıştı.

 

İki gün süren programda sadece katılımcı olarak yer alan derneklerin tabela dernekleri olmaktan çıkıp, gerçek anlamda faaliyetlerin içinde olmalarını arzu ederdim.

Yazarın Diğer Yazıları