Nuran Demirhan

Van'dan ağlayarak giden Vanlılar

Nuran Demirhan

Öncelikle Türkiye'nin en köklü Gazeteleri arasında yerini alan, 145 Ülkede okunan, Van'ın bağımsız, tarafsız Vansesi Gazetesi'nin 81. yılını kutlayarak, imtiyaz sahibi Erdal Perihan, Yazı İşleri Müdürü İkram Kali ve çalışanlarına sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

 

Doğunun İncisi Van, Van denizi ve doğa harikası, kültür mirasını, yemeklerini, yeşil bağlarını unutamayan kadim şehrin, kadim insanları, Van'dan giden hemşehrilerimiz ile dolup taşıyor. Van denizi gurbette yaşayan Vanlılara kucak açmış. Doyumsuz güzelliklere sahip şehrimiz. Özlemleri gideriyor, insanları kucaklıyor.

 

Memleket özlemi, baba ocağı, yitirilen akraba ve hısımlar unutulur mu?

Elbette unutulmaz, taşı toprağı bizim der, gurbet ellerde hayat mücadelesi verir.

 

Yıllar geçip gitse de Kadim şehrin insanları, doğup büyüdüğü topraklara gelerek hasretlik giderirler.

 

Sosyal medya üzerinden kurduğumuz yaklaşık 5500 üyesi olan 2 Nisan Vanlılar grubu olarak il dışından gelen hemşehrilerimiz ile bir araya gelerek sanal ortamda tanıştığımız birçok üyelerimizi görmek, tanımak adına bir araya geldik.

 

Bu buluşmada tek amacımız hemşehrilerimizi görüp tanışmak reel ortamda beraber olmaktı. Farklı illerden gelen hemşehrilerimizin memleket hasretlerini birebir dinlemek, sohbetler etmek çok güzel oldu.

Ayrılamamak duygusu hepsini sarmış, Van'ın büyük bir değişim içinde olduğunu gözlemleyenler hayranlıkla anlata, anlata bitiremiyor ayrılmak istemiyorlar.

 

Yaşanan büyük depremlerden sonra, Memleketimizin güzellikleri tabiatı, doğası adeta gurbetçileri büyülemiş ağlaya, ağlaya gitmek istemeyenleri hayranlıkla dinlerken, memleket hasretini, sıla özlemini birebir yaşamak gerekir. Gecenin sonunda ayrılırken ağlamamak elde değildi. Yıllarca gelmeyen, her yıl gelen hatta 3-4 ayda bir gelenlerin hüzünleri anlatılmaz ancak yaşanır.

 

Memleketimizde nasıl değişiklikler gördünüz nereleri beğendiniz sorduğumda, İlçelerde Edremit birinci sırada geldi.

Pazar günü akşam sahil bandı, kent meydanının açılışında sıla özlemi duyan Vanlı hemşehrilemize hak vermemek elde değil. Edremit Yusuf Güney konseri ile dolup taştı. Memleketimiz insanları hasret kaldığı güzelliklerde coşup eğlendi.

 

İşte bu kadim kent, aynı topraklarda yaşayan insanları bir araya getirerek, Kardeşliğin, barışın, özgürlüğün yaşanılması gereken hayatları ortaya koyuyor.

 

Van'dan göç eden ve fazlasıyla göç alan canımız, Van'ımız...

 

Dünyada Van Ahirette İman Sözünü unutmayan Vanlılar, kardeşçe yaşayalım el ele gönül gönül'e vererek memleket topraklarımıza sahip çıkalım.

Yazarın Diğer Yazıları