Hasan Akçap

İzmir Torbalı'dan örnek çalışmalar

Hasan Akçap

200 bin nüfusu olan bir ilçeden bahsediyoruz. Bu rakam Türkiye’deki birçok il nüfusundan daha fazla.  Burası Egenin incisi İzmir'in Torbalı ilçesi. Gerek Torbalı ilçe merkezi gerek başta Ayrancılar olmak üzere diğer mahallelerde yaşanan hızlı yapılaşma, göçler ve yer değiştirmeler Torbalı nüfusunda özellikle son on yılda astronomik bir yükselmeye neden oldu. Sanayi, tarım, hayvancılık ve turizm alanlarında birçok ili geride bırakan güzel Torbalı ilçesinde  okul döneminde her gün çoğumuzun farkında olmadığı büyük bir organizasyon gerçekleşiyor. Hangi alanda mı? Eğitim alanında.

Küçük çocukları, gençleri, öğretmenleri sabahın erken saatlerinde okullarına yetişmek için telaş içinde koşuşturduklarını görürsünüz. Bir taraftan servis araçlarının anne ve babalardan teslim aldıkları çocukları okullara ulaştırma çabalarına tanık olursunuz. Her ne kadar çarpık bir kentleşme keşmekeşi içinde olsa da Torbalı ilçesinin sokakları, caddeleri, mahalleleri tatlı lakırdıların, sıcak sohbetlerin, gıdıklayıcı atışmaların yaşanmasına engel değildir.

Yaklaşık 40 bin öğrenci ve 1800 öğretmenin 128 okulda eğitim ve öğretim hizmeti verip aldıkları dev bir organizasyondan bahsediyoruz. Son on yılda Torbalı'da artan nüfusa paralel olarak okulların ve dersliklerin ne kadar yetersiz olduğunu, fiziki durumun ne kadar yetersiz olduğunu eğitimcilerimiz çok iyi bilirler. Derslikler tıka basa öğrenciyle doluyor, öğretmenler ders işlemek bir yana öğrencilerin adını bile öğrenemiyordu kalabalıktan. Veliler çocuklarını kaydettirecek okul bulamıyor mevcut okul yönetimlerine sitemleri arttıkça artıyordu.

İşte böyle bir ortamda güneş gibi doğdu Cafer hoca Torbalı’ya. İlçe milli eğitim müdürü olarak atandı Torbalı'ya. Bu karmaşanın, bu düzensizliğin, bu yetersizliğin üstesinden gelmek yürek istiyordu şüphesiz. Eksikleri tespit etmekle başladı işe. Okul binası, derslik ve araç gereç yetersizliği gibi yapısal sorunlarla karşılaştı. Yanına kendisi gibi bir kahramanı Tolga Bektaş’ı da alarak büyük bir savaşın içine girdi. Göreve başladıktan sonra yedi yıl gibi kısa bir sürede tam 27 okulun inşa edilmesine, onlarca ek binanın ve 430 ek derslik, laboratuvar, kütüphane, atölye, okul öncesi sınıflar, oyun alanları gibi eğitim hizmetinin rahat bir şekilde yürütülmesini sağlayacak onlarca tesisin kurulmasını sağladılar. Yaklaşık 200 milyon liralık bir yatırım demek bu. Alkışlanacak bir rekor demek bu!

Sadece eğitim alanlarının inşasıyla uğraşmıyordu Cafer hoca. Okullara bir disiplin havası geldi. Akıllı ve çalışkan eğitimcilerden oluşan güzel bir yönetim ekibi kurdu. Okul idarelerinin iş ve işlemleri belirli bir düzene ve standarda oturttu.

Onlar bizim gizli kahramanlarımız. Cafer hoca ve Tolga Bektaş çok çalıştılar, çok yoruldular. "Daha yapılacak çok işimiz var" diyorlar. İşte ülkemize böyle yöneticiler, böyle şefler, böyle memurlar lazım. Çalışmaktan zevk alan, vatana millete hizmet etmekten usanmayan, yakınmayan koca yürekli insanlar lazım. Devlete sırtını dayayıp maaş gününü bekleyen köhnemiş memur zihniyetinin buruşturulup çöpe atıldığı bir zihniyet devrimidir bu.

Teşekkürler Cafer hocam, Allah yolunu açık etsin. Teşekkürler Tolga Bektaş, teşekkürler adını burada veremediğimiz gizli kahramanlar. Teşekkürler Torbalı eğitimciler ve çalışanlar ordusu. Bu vatan bu millet sizlerle gurur duyuyor.

Bu tür örnek çalışmaların ülkemizin farklı yerlerinde de gerçekleştiğine inaniyor, daha fazla yaygınlaşmasını yürekten diliyoruz.

Ne demişler şehit olamasan da hak uğruna; Şahit ol hakka ve hakikate.

Yazarın Diğer Yazıları