Hasan Akçap

Doğru tercihin arka planı

Hasan Akçap

Yıllar önceydi. Hastaneye yakın bir ara sokağa arabayı park edip telaşla doktor randevusuna yetiştim. Hastanede işlerim bittikten sonra arabama geri döndüm. Kontak anahtarını çevirdim. Çalışmıyordu. Park lambası açık kalmış olacak ki akü bitmişti. Dakikalarca uğraşmama rağmen araç bir türlü çalışmadı. Hemen aklıma arabayı sürekli servise götürdüğüm Kenan usta geldi. Kenan usta her zamanki gibi çok yoğundu.

- Hocam neredesin? 

- Sana 15 km uzaklıktayım.

- Burası çok yoğun ama konum gönder geliyorum.

On, on beş dakika içinde Kenan usta ve yanında çalışan Ahmet arabamın olduğu yere geldiler. Kendi araçlarından benim akümü şarj ederek arabayı çalıştırdılar. O an o kadar memnum oldum ki ne kadar para istese vermeye hazırdım.

-Allah razı olsun Kenan ustam, bu kadar yoğunluk içinde gelip beni kurtardın. Borcum ne kadar?

- Borcun yok hocam.

Sanayilerde yüzü gözü, üstü başı kir pas içinde çalışan çocukları bilirsiniz. Kenan usta o çocuklardan biriydi işte. Yıllarca çıraklık yaptıktan sonra büyüyüp usta olmuştu. Hayatı sanayilerde araba tamiriyle geçmişti. Farklı tamirhanelerde çalıştıktan sonra biraz para biriktirip borçla harçla kendi tamirhanesini açmıştı. Yağlı paslı geçen yıllar içinde borçlarını kapatmış yanına bir iki eleman almıştı. Dürüstlüğü, çalışkanlığı ve en önemlisi iyi insan ilişkileri sayesinde işleri çok iyiye gitmişti. Kendisini oto tamiri konusunda zirveye taşımayı başaran Kenan usta artık çok aranan bir usta oldu. Şimdilerde kendine ait arabaları, otobüsleri var, yanında çalışan onlarca usta ve çırağı var. İşyerine randevu almadan giderseniz yer bulamazsınız. Lakin bu kadar iyi ve varlıklı bir usta olması onu insani değerlerden koparmadı. Yolda kalan insanlara işini gücünü bırakıp koşan Kenan usta örnek bir insan. Yanında çalışan Ahmet daha küçük bir çırakken Kenan ustayı örnek almıştı. O da iyi bir usta olacak. Diğer çalışanları da Kenan ustanın adaletli, dürüst ve erdemli kişiliğini örnek alarak çalışıyorlar. Para kazanmaktan çok gönül kazanmayı başaran Kenan usta bizce mesleğinde zirveyi yakalamıştır.

Bir diğer örnek Gümüşhane Jandarma kışlasından asker arkadaşım Kayserili Ercan. Yıllarca mutfaklarda çıraklık yapmış dayak yiye yiye yemek yapmayı, hem de çok iyi yemek yapmayı öğrenmişti. Koca bir bölüğe harika yemekler yapardı.  Çöpe yemek döküldüğünü gören olmamıştır. Askerden sonra duydum ki Ercan Antalya'da beş yıldızlı bir otelin mastır şefi olarak çalışıyormuş. Maaşı 20bin lira. Öyle ki Oteller Ercan'ı kapmak için birbirleriyle yarışıyorlar. Çıraklıktan mesleğinin zirvesine çıkmayı başarabilmiş dürüst, çalışkan ve son derece efendi bir insan.

İlkokulu bile zor bitirip çaycılıktan kafe işletmeciliğine oradan restoran zinciri kurmaya kadar yükselen çaycı Osman, ünlülerin kuaförü olan berber Mustafa, akıllı ev sistemleri yapan elektrikçi Yusuf, tesisatçı Ahmet daha sayamayacağım onlarca arkadaşım var. Nice kamu görevlisinden, mühendisten, doktordan daha fazla para kazanıyorlar. Mesleki ve insani saygınlıkları konusunda en ufak bir noksanlıkları yok.

Evet, hayatımızı tercihlerimiz belirliyor. Doğru tercihlerimiz karşımıza yeni fırsatlar çıkarıyor, açılmayan kapılar açılıyor. Ama elde edilen başarıların arka planında çalışkanlık, dürüstlük, tevazu ve adil olmak gibi insani erdemler olduğunu unutmamak gerek.

Ortaokul ve lise mezunları Temmuz ayında başlayan tercih döneminde daha iyi okullara kayıt yaptırabilmenin çabası içindeler. Anne ve babalar çocuklarının yanlış tercih yapmaları endişesi taşırken, gençler bağlarından kurtulup sevdikleri bölümleri yazma inadında.

İnanın inatlaşmaya hiç gerek yok. Bırakalım her birey kendi ilgi ve sevgisine göre bir meslek tercihi yapsın. Kendi ayaklarının üzerinde durabilmelerini, kendi mesleklerini, evlerini, ailelerini, hayatlarını kurabilmeleri için onlara destek olalım. Çocuklarımızın önüne her şeyi hazır sunma huyumuzdan vazgeçelim.

İyi bir insanın başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Yeter ki iyi insan özelliklerini bireylere aşılayabilelim. Ve herkes yaptığı işte en iyi olmaya çalışsın. İşin ne olduğu hiç önemli değil. Tüm mesleklere ihtiyacımız var. Tüm mesleklerde mesleğini en iyi şekilde yapan insanlara ihtiyacımız var. İyi avukat, iyi mühendis, iyi doktor, iyi hemşire, iyi öğretmen, iyi pilot, iyi polis, iyi esnaf, iyi usta…

Unutmayalım; saygı ve itibar gibi erdemler güzel insani özelliklerde saklıdır. Doğru tercihin arka planında doğru insan olmak vardır. İnsanları meslekleri, unvanları ve çalıştıkları pozisyonlar saygın yapmaz, bilakis saygın ve muteber insanlar bulundukları konumlara saygınlık kazandırır. Önemli olan hangi mesleğe sahip olduğumuz değil, mesleğimizde ne kadar iyi olduğumuzdur.

Yazarın Diğer Yazıları