VAN KÜLTÜR EVİNDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez Cumhuriyet Caddesi üzerinde kaderine terk edilen başlattığı girişimler sonucu Özelleştirme İdaresi tarafından Van Valiliğine tahsis edilen ve Van Kültür Evi olarak hizmet vermesi kararlaştırılan tarihi Tekel binasında incelemelerde bulundu.

Semi Teker

Van'ın sorunlarını haber ve köşe yazılarıyla gündeme getiren, takip eden, sorunların çözümü için mücadele eden Van'ın 82 yıllık ilk gazetesi, sesi, gözü, kulağı Vansesi Gazetesi'nin kamu yararına yönelik çabaları sonuç veriyor.  Uzun yıllar sahipsiz bırakılarak kaderine terk edilen eski Tekel binasının kültür amaçlı değerlendirilmesi için Vansesi'nin haber ve köşe yazılarıyla başlattığı,  çeşitli platformlarda sık sık gündeme getirdiği sorun çözüme kavuştu. 

ÇALIŞMALAR BASLADI

Özelleştirme İdaresi tarafından Van Valiliğine kültürel amaçlı değerlendirilmek üzere tahsis edilen tarihi Tekel binası restore edilerek Van Kültür Evi olarak değerlendirilecek.  Yarım asrı aşan geçmişi olan Tekel binasında incelemelerde bulunan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, bina hakkında Kültür Varlıkları Koruma Kurulu yetkililerinden bilgi aldı.  Restorasyon çalışmaları ve arka tarafta yer alan açık alan da onayla uyumlu yapılacak eklemeler sonrası Van Kültür Evi olarak hizmete açılacak.  Binada çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenecek.

 

TEKEL BİNASI 

Tekel binası 1918 sonrası Bağlar mevkii denilen bugünkü şehir merkezinin bulunduğu alanda şekillenmeye başlayan yeni Van'ın Cumhuriyet dönemi sivil mimari yapılarındandır. 1940'lı yıllarda yapılan 1952 yılında hizmete açılan bina İnhisar, daha sonra Tekel olarak uzun yıllar işlevini sürdürdü. Van taşı ile yapılan Tekel binasının yapımında Artvinli taş ustaları çalıştı.

Binanın Van Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2006 yılında tescili yapıldı. Tescil ile birlikte kurul izini olmadan binada her hangi bir tadilat yapılamıyor. Bina yanında depo, 6 adet mesken (Tekel Lojmanları) mevcut iken 1989 yılında yapıların büyük bir bölümü yıkıldı. Van Belediye Meclisince onaylanan 1/1000 ölçekli İmar Planında; Resmi Kurum Alanı olarak işlendi. Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılan bina 2020 Şubat ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Van Valiliğine tahsis edildi.  Tahsis sonrası Tekel binasının arka kısmında bulunan geçici eklentiler yıktırıldı.

 

Bakmadan Geçme