Uzun ömür sırrı: Akdeniz diyeti

Beslenme ve diyet uzmanlarına göre Akdeniz diyeti hem sağlıklı hem de çok etkili. Akdeniz diyeti kilo vermenin yanı sıra en sağlıklı beslenme çeşitlerinden biri olduğu için ömrü de uzatıyor.

Akdeniz'e yakın yerlerde yaşayan kişilerin beslenme alışkanlıklarından ilham alınarak hazırlanan bitki temelli diyet aynı zamanda Akdeniz diyeti olarak bilinmektedir. Bu diyet öncelikli olarak meyve, sebze, kepekli tahıllar ve sağlıklı yağları içermektedir.

Akdeniz diyetine başlamayı düşünen kişilerin listesinde bazı besinler sıklıkla ön plana çıkar. Son derece sağlıklı ve bol lif barındıran bu besinler, sindirim sisteminin de rahatlamasını sağlar.


•    Brokoli, ıspanak, karnabahar, havuç, salatalık, patates, tatlı patates ve domates gibi sebzeler
•    Fındık ve tohumlar
•    Elma, portakal, muz, üzüm gibi meyveler
•    Yulaf, arpa, mısır, kahverengi pirinç ve çavdar gibi tam tahıllar
•    Uskumru, somon, ton balığı gibi deniz ürünleri
•    Bakliyat ve bezelye gibi baklagiller
•    Tavuk, ördek gibi kümes hayvanları
•    Zeytinyağı 

Bu besinler sayesinde Akdeniz diyeti ile sağlıkla kilo vermek mümkün. Lif bakımından zengin tahıllar, meyveler ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi kişiyi daha uzun süre tok ve enerjik tutar. Akdeniz diyetinin en önemli noktası, kilo alımı, obezite ve sağlık sorunlarının bir kısmını oluşturan şeker ve işlenmiş gıda alımını sınırlamasıdır. Bu diyet beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemenize yardımcı olur. Yüksek kolesterol, inme ve kalp krizi dahil olmak üzere kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Ek olarak, Akdeniz diyeti yüksek tansiyonu olan kişiler için faydalı olan düşük sodyumlu gıdaları içerir ve şeker dahil olmak üzere rafine karbonhidratların tüketimini kısıtlar.

Besin uzmanlarına göre bu diyet rahat uygulanabilir ve sadece besleyici değil aynı zamanda çok esnektir. Kısacası diyette ne yiyeceğinize siz karar verebilirsiniz. Önemli olan diyet süresince tabağınızı dengeli tutmanız ve kararlı davranmanızdır. Akdeniz diyeti ile ilgili yapılan araştırmalar bu diyetin ve beslenme şeklinin, yaşam süresini uzattığını söylüyor.

ÖNEMLİ NOT: Eğer kronik bir rahatsızlığınız ve düzenli kullandığınız ilaç varsa Akdeniz diyetini uygulamadan önce mutlaka bir uzmana danışın.

Kaynak: Posta


 

 

Bakmadan Geçme