Sakız Sardunyalı Cumbalı Evler

İçten ahşap merdivenli yüksek tahta tavanlı, sokağın her iki tarafını da gören bu cumbalı evlerin pencerelerinden ve balkonlarından sarkan dallarıyla sakız sardunyası ve renk renk açan çiçekler küçük bir bahçe görünümüyle evin havasına eşsiz bir zenginlik katardı.

Zamanın asılı kaldığı evler diyorum ben; altın dokunuş bekleyen bu şirin cumbalı evlere. Hepsinde başka bir ruh, hepsinde başka bir gizem var. Hepsi farklı renklerle boyanmış, bulundukları sokağı adeta renklerin diliyle konuşan bir sokağa dönüştürmüş bu evler. 

 

Her mevsim etkileyici, her mevsim güzeller.  Gerek mimarisiyle, gerekse şirinliği ile sokağa ayrı bir tarz kazandırmış. Tarihi dokusuna ve mimarisine adeta insan sıcaklığı sinmiş. İnsanda bu güzelliği resmetme ya da fotoğraflama isteği uyanan ender yerlerden biridir cumbalı evlerin bulunduğu sokaklar.

 

Git gide büyüyen, kalabalıklaşan kentler, tarihi dokusunun bozulmasının sancısını çekerken kimliğini yitirmeme mücadelesi veren ve ayakta kalmayan çalışan cumbalı evler zamanın en koyu ruhunda kendini korumaya çalışıyor. Bu tarihi dokular sanki zamanı mıhlıyor Arnavut kaldırımlı sokaklara.

 

Bir çok kentimizde geleneksel ustalıkla yapılan bu tarihi dokulara "Altın Dokunuş" sloganıyla çağdaş yöntemlerle başlatılan restorasyon çalışmaları güzel olumlu sonuçlar vermekte kentin hafızasını tazelemekte, yenilemektedir.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme