Şahin: Van güzel şeylerle anılıyor

Kültür ve sanatın gelişmine katkı sunan gazetemiz yazarı Erdal Şahin, Van'ın olumsuzluklarla değil, zengin kültürü, tarihi, turistik mekanları, doğal güzellikleri ve kültür-sanat etkinlikleriyle anıldığını belirtti. 

Kütüphaneler Haftası nedeniyle gazetemize değerlendirmelerde bulunan yazar Erdal Şahin, Van'ın olumsuz imajının yerini pozitif algıya bıraktığını, kültür-sanat alanında önemli atılımların yapıldığını belirterek, “Van, zengin kahvaltı kültürü, tarihi mekanları, doğal güzellikleri ve yoğun kültür-sanat etkinlikleriyle adından sıkça söz ettiren bir şehir haline gelerek, turistlerin ve halkın ilgisini çeken cazibe merkezi yolunda ilerlemektedir. Bu olumlu gelişmede birçok bileşenin bir araya gelmesi kültür ve sanata katkı sağlayan önemli figürlerin desteği olmuştur” diye konuştu.

“KİTAPLAR MEDENİYETİN ANAHTARDIR”

Şahin açıklamasında “1980 sonrası Van’ımız farklı şekillerde ve olumsuz konularla gündeme geliyordu. Bu yüzden Van’ın imajı negatif yönde etkilenmişti dışardan Van’a bakıldığında şehrimiz hakkındaki düşünceleri hiçte olumlu değildi. Zira kimi yaşanmışlıklar yüzünden olumsuz bir imaj oluşmuştu. Şimdilerde bu kötü imajdan sıyrılmaya çalışıldığını görüyoruz. Van deyince artık insanların aklına zengin kahvaltı kültürü, tarihi turistlik mekânları, doğa harikası Van Gölü, birçok yönden büyük gelişmişlik gösteren cazibe merkezi büyük şehirin yansıra, çok önemli kültürel sanatsal etkinliklerin yapıldığı kültürel hareketliliğin çok yoğun hissedildiği, kitap ile anıldığı canlı bir şehir geliyor. Geçmişte medeniyetlere başkentlik yapmış kadim şehrimizin elbette birçok açıdan olması gereken, noktada olduğu söylenemez. Evet, şehir ve şehrin insanları olarak birçok eksiğimiz sıkıntı ve sorunlarımız mevcut. Ancak ben bunların çözülemez halledilemez ve düzeltilemez sorunlar olmadığını da biliyorum. Bu anlamda Van’ımızın parlak geleceğinden ve güzel yarınlarından umutluyum. Umutluyum zira ifade ettiğim gibi son yıllarda şehrimizde çok güzel ve anlamlı çalışmalar yapılıyor. Güzel bir geleceğin tohumları kültürel etkinliklerle çalışmalarla kitaplarla ekiliyor. Başkaları karamsar bir gelecek tablosu çizse de böyle düşünse de ben aksine bu ekilen tohumlara bakarak geleceğimiz adına büyük umutlar besliyorum ve ekilen tohumların bir gün mutlaka filizlenip yeşereceğini biliyorum” dedi.

Şahin: Van güzel şeylerle anılıyor

“VAN’IMIZIN YARINLARI İÇİN UMUT VERİCİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR”

Şahin açıklamasının devamında “Bir şehrin bir ülkenin gelişmişlik seviyesini gösteren en önemli birim medeniyet anlamındaki gelişmişlik seviyesidir. Medeniyeti oluşturan oluşturacak olan da her yönden kendilerini yetiştirmiş kültür seviyesi yüksek donanımlı insanlardır. Bilgi insan için her zaman en önemli güç olmuştur. Bilgiye ulaşan, onu yaşayan iyi yönde olumlu yönetenler insanlık adına faydalı işler yapan, toplumlardır. Kültürel anlamda kendini yetiştirmenin yolu yani bilgi ve bilinç sahibi olmanın, buna kavuşmanın yolu kitaplardan geçer. Çünkü kitaplar bilginin, medeniyetin anahtarıdır. Şehrimizde özellikle son yıllarda kültürel çalışmalarda büyük bir canlılık ve hareketlilik görmek mümkün. Van’ın yarınları için umut verici olan bu çalışmalar başta Van Valiliği, Büyük Şehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve farklı edebiyat birliktelikleri eliyle yapılıyor. Özellikle Vali Ozan Balcı’nın 2022 yılında göreve başlamasından sonra ilimizin büyük gelişme kaydettiğini ve gündem oluşturduğunu söyleyebiliriz. Bu çerçevede sayın valimizin başlattığı Kitap Van projesi kapsamında şimdiye kadar 4milyona yakın kitap dağıtılmış, her okula bir kütüphane başta olmak üzere, ilçelerde çocuk kütüphaneleri ve birçok yetişkin kütüphaneleri açılmıştır. Kitap okuma yarışmaları, okullarda kitap okuma saati, öğrencilere PTT üzerinden kitap isteme imkanın sağlanmasıyla kitap okuma adına muazzam çalışmalar yapılarak, Van adeta kitaba boğulmuştur. Van için inanılmaz iyi bir gelişme olmuştur. Van’da ve bölgede bir ilk olma özelliği taşıyan çocuk edebiyatı fuarı da çok anlamlı bir etkinlik olmuştur. Bu kapsamda Van halkına ve gençlere ulaşan bu kitapların yüzde onu bile karşılık bulursa Van’ın geleceği çok güzel ve parlak olacaktır inşallah. Bu yolda emek sarf eden katkı sunan her kese, özellikle son yıllarda Van’ımızın kitap ile anılmasını sağlayan, kitap ile yarının dünyasına Van’ın yarınına güzel ve anlamlı bir tohum eken kitap dostu Valimiz Ozan Balcı’ya çok teşekkür ederiz. İnşallah bu tohumlar gönüllerde ve zihinlerde kök salıp bir gün filizlenecek ve güzel meyveler verecek” ifadelerini kullandı.  

Bakmadan Geçme