KAR KIŞ KAN BAĞIŞINI ETKİLEDİ

Son 26 yılın en yoğun kar yağışını alan Van'da Türk Kızılay Van Şubesi kar yağışı ve soğuk havalardan etkilendi. Vatandaşların olumsuz hava koşullarından dolayı kan bağışına olan ilgisi azaldı.

Hacı Yılmaz

 

Son bir haftada kar kalınlığının 91 santimetreye ulaştığı Van’da kan bağışçılarının sayısı düştü. Kızılay Van Şubesi Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Sinan Karakuş, gönüllü kan bağışçılarını kan vermeye beklediklerini belirterek, kış ayları ve havaların soğuk olmasından dolayı vatandaşlardan kan bağışı alamadıklarını söyledi.

 

Bölgedeki 29 hastanenin kan ihtiyacını karşıladıklarını ifade eden Kızılay Van Şubesi Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Sinan Karakuş, “Bizim için gönüllülük esastır. Gönüllü, güvenli, düzenli kan bağışçı talep ediyoruz. Bizim amacımızı gönüllü ve düzenli kan bağışçısıdır” dedi.

“Vatandaşlarımızı kan bağışına bekliyoruz”

Van Bağış Merkezi olarak 5 ilden bağış aldıklarını söyleyen Karakuş, “Van Bölge Kan Merkezi Müdürlüğü’ne bağlıyız. Van Bölge Kan Merkezi Müdürlüğümüze bağlı birde Muş Kan Bağış Merkezimiz var. O sadece Muş ve ilçelerinden kan bağışı alıyor. Biz Van Kan Bağış Merkezi olarak Ağrı, Iğdır, Bitlis, Hakkari, Van ve ilçelerinden kan bağışı alıyoruz. Bölgemizdeki 6 ildeki 29 hastanenin kan ihtiyacını biz karşılıyoruz. Kış ayları olduğu için ve havalarında soğuk olmasından dolayı kan bağışı alamıyoruz. Daha çok kurumlardan kan bağışı almaya çalışıyoruz. Cumhuriyet Caddesi’nde kan bağış aracımız sürekli duruyor. Kan Bağış Merkezimizde hafta içi mesai saatleri içerisinde açıktır. Vatandaşlarımızı kan bağışına bekliyoruz. Şuanda bir ekibimiz Patnos’ta. Bir ekibimiz Iğdır’daydı dün döndü. Sürekli Iğdır, Ağrı, Bitlis, Hakkâri’ye ekiplerimizi gönderiyoruz” diye konuştu.

“Bizim için gönüllülük esastır”

Van’da soğuk hava ve son yılın en yoğun kar yağışının kan bağışını etkilediği belirten Karakuş, “Erciş ilçemize haftada 2 gün araç gönderiyoruz. Şuan kan bağış platformumuz Patnos’ta. 3 gün boyunca orada kalacak. Hafta sonu yine aracımız Cumhuriyet Caddesi’nde oluyor. Tabi havaların soğuk olması kan bağışını ister istemez etkiliyor. Vatandaşlarımız kan vermekten korkuyor. Kan verirsem daha çok üşürüm düşüncesi içerisindeler. Kan bağışında bulunan vatandaşlarımızın kan değerlerinde bir sorun yoksa herhangi bir sağlık sorunu yoksa kan bağışlarını kabul ediyoruz. Kurumlardan gelen talepler doğrultusunda kan bağışlarını alıyoruz. Kurum personellerine eğitimler veriyoruz. Eğitimlerden sonra kan ve kök hücre bağışını alıyoruz. Bizim için gönüllülük esastır. Gönüllü, güvenli, düzenli kan bağışçı talep ediyoruz. Bizim amacımızı gönüllü ve düzenli kan bağışçısıdır. Erkeler 3 ayda bir, bayanlar ise 4 ayda bir bağış yapabilir. 18-65 yaş arası kendini sağlıklı hisseden, herhangi bir rahatsızlığı olmayan vatandaşlarımızdan kan bağışı alabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yoğun kar yağışı ve soğuk havalardan dolayı kan bağışının azaldığını belirten vatandaşlar, “Van ağır bir kış mevsimi geçiriyor. Ağır kış şartlarından etkilenen insanlar kan bağışına ilgi göstermiyor. Cemrelerin düşmesiyle birlikte hava sıcaklığı artacak. Buna bağlı olarak hepimizin ihtiyacı olan kan bağışı da yeniden artacaktır. Hepimizin kan bağışına destek vermemiz gerekiyor. Çünkü tanıdığımız veya tanımadığımız insanların kana ihtiyacı oluyor” dediler.

Bakmadan Geçme