KORSAN MİNİBÜSÇÜLER CAN SIKIYOR

 

Van Belediyesi Meclisi’nin kent içi toplu ulaşımda minibüslerin halk otobüslerine dönüştürülmesi, güzergah ve durak yerlerinin ihtiyaca göre yeniden belirlenmesi, toplu ulaşım araçlarına elektronik bilet sistemi, kamera araç bilgilendirme sisteminin takılması ile ilgili aldığı karararları  olumlu    bulan vatandaşlar, toplu taşıma araçlarına yönelik çeşitli  şikayetler dile getirdiler.

 

Hacı YILMAZ

Minibüs  şoförleri ve  vatandaşlar  Van Belediyesi Meclisi Nisan ayı toplantısında belediye meclisinin toplu taşımacılık hizmeti veren minibüslerin kentsel gelişim acısından yeniden değerlendirmesi gerektiği belirtilerek kent içi toplu ulaşımda minibüslerin halk otobüslerine dönüştürülmesi, güzergah ve durak yerlerinin ihtiyaca göre yeniden belirlenmesi, toplu ulaşım araçlarına elektronik bilet sistemi, kamera araç bilgilendirme sisteminin takılması ile ilgili aldığı karararları  gazetemize değerlendirdiler.  

Mecliste alınan kararlar  ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan minibüs şoförleri  ve vatandaşlar, kararları olumlu bulduklarını ve  uygulamanın  taşımacılığa ve yaşanan yoğun trafiğe  rahatlama  getirmesini temenni  ettiler.     Kararların amacına ulaşabilmesi için bozuk yolların alt yapı  ve trafikte yaşanan sorunların öncelikle   giderilmesi  gerektiğini belirten minibüs şoförleri   korsan minibüslerin  engellenmesini   istediler.

S.S 2 Nolu Minibüscüler Kooperatifi Bostaniçi, Karşıyaka Mahallesi Durağı Başkanı Nadir Daday, alınan bütün kararlara saygı gösterdiklerini  söyledi. Daday, “Çalışmalar  bildiğim kadarıyla uzun süredir  yapılıyor. Bizim tek sıkıntımız korsan minibüsçülerdir. Konuyu  çeşitli  vesilelerle belediye başkanımıza   aktardık.  Sorunu  bütün yetkililer de biliyor. Artık korsan sorunun bir an önce çözülmesini  istiyoruz.  Korsan minibüsler  yasa  dışı çalışmaktadır. Belediyenin yeni  düzenleme öncesi biz şoförlerin görüşlerinide alacağına inanıyoruz.  Bu konuda kuşkumuz yok. Tabi Van artık Büyükşehir oluyor. Toplu  taşıma araçlarına  düzen- disipilin getirecek, vatandaşları memnun edecek  kararların, uygulamaların  alınması gerekiyor. Ama bu kararların yanı sıra korsan minibüsçülere izin verilmemesi gerekir” dedi.

“KORSAN MİNİBÜSÇÜLER CAN SIKIYOR”

Van’da  yasaların uygulanmadığını,  toplumda  gücün, keyfiliğin, yasa  dışılığın hakim olduğunu  ileri  süren Daday,  “Van’da devlet kanunları nerdeyse geçersizdir. Uygulanmayan kanunlar sadece kağıt üzerinde kalıyor. Neden uygulanmıyor  onada bir anlam veremniyoruz.  Kooperatifimizde çalışan  250-300 civarında  M plakalı münibüsmüz var.  Van sınırları içinde çılışıyoruz. Ama maalefer bizim sayımızın iki katı kadar korsan minibüs çalışıyor. Biz yasal    sınırlar  içinde çalışarak her yıl düzenli olarak vergilerimizi yatırıyoruz. Van’da korsan taşımacılık engellenemez  boyutlara ulaşamıştır. Yasaların ilimizde hakim kılınmasını istiyoruz. ” şeklinde konuştu.

“VAN’DA KANUN DİYE BİRŞEY YOK”

Daday,  “Minibüslerin kaldırılarak  otobüse dönüştürlmesi  yolcu ve  ulaşım açısından rahatlama getirecektir.  Minibüslerde trafik kanuna  göre  14+1 yolca alma gibi bir hakkımız buluyor. Ama otobüse geçtiğimiz taktirde bu sayı artacak.   Otobüsler  rahatlamaya getirecektir. Kararın uygulanmasını bekliyoruz.  Korsan  minibüsler nedeniyle şuan yolcuları 1 TL 25 kuruşa götürmek zorunda kalmışız. Diğer duraklar 1 TL 50 kuruşa götürürken biz 1 TL 25 kuruşu götürüyoruz.  Yasa  dışı çalışan korsan taşımacılar bize resmen rakip olmuş. Bu adaletsizliğin yasadışılığın  sona ermesini  istiyoruz” şeklinde konuştu.

“ÇALIŞMALAR SEÇIM SÜRECINE SIKIŞTIRILIYOR”

S.S 2 Nolu Minibüscüler Kooperatifi Bostaniçi, Karşıyaka Mahallesi Durağı şoförlerinden Mehmet Salih Akbaş ise, yapılan düzenlemelerin  seçim sürecine sıkıştırıldığını belirterek, “ Bu çalışmalar seçim sürecine sıkıştırılıyor. Tabi seçim sürecine sıkıştırıldığı için geçiştiriliyor. Bu anlamda minibüsçü esnafı mağdur ediliyor. Şuana kadar yaptığımız başvuruların hiçbirtanesi yerine getirilmedi. Korsanlar yüzünden uzatılması beklenen güzergazlarımız gittikçe kısaltılıyor. İlimizde yapılan TOKİ konutlarına M plaka minibüsleri  olarak taşımacılık yapamıyoruz. Boşluğu  korsan minibüsçüler doldurmuş durumda. Her seferinde umutlarınıyoruz ama umudumuz kutsağımızda kalıyor. İnşallah bu sefer adalet yerini bulur.Yasaların uygulanmasını isityoruz.   Yasadışılığın önüne geçilerek resmi M plakalı minibüslerinin   vatandaşı memnun edecek şekilde   huzur ve şevkle hizmet etmesine  imkan verilmelidir.  ” dedi.

“ALINAN KARARA SAYGI GÖSTERİYORUZ”

Alınan karara ise minibüsçüler olarak saygı gösterdiklerini belirten minibüs  şoförleri”  Minibüslerin otobüse dönüşmesi kararına saygı gösteriyoruz. Fakat bu alınan kararlardan önce yolların alt yapısı  iyileştirilmeilidir. Yollar  çok kötü  durumdadır.  Aynı zamanda yolcu indirme ve bindirme duraklarımız bulunmamaktadır. Yolcuyu inmek istediği yerde indirdiğimiz zaman bazen trafik tarafından ceza yiyiyoruz. Yolcuları inmek istedikleri yerde indirmediğimiz zaman ise yolculardan tepki alıyoruz.” şeklinde konuştu.

   YASALAR, TRAFIK  KURALLARI UYGULANMADIĞI  SÜRECE  SORUN DEVAM EDER”

Minibüs lerin  halk otobüslerine  dönüştürülmeden  önce durak  sorununun  çözülmesi  ve    toplu taşıma araçları  kullanan insanların  öneri ve şikayetlerini değerlendirmek üzere anket  düzenlenmesi gerektiğini ifade  eden  Zehra  Çakar” Güzergah ve durak yerlerinin ihtiyaca göre yeniden belirlenmesi, toplu ulaşım araçlarına elektronik bilet sistemi, kamera araç bilgilendirme sisteminin takılması umarım yarar  getirir. Ben Edremit  TOKİ  konutlarında  oturuyorum. Gelip  gitmek  çileye döndü.  TOKİ’den gelmek için bir saate yakın minibüs bekliyorum. Gelen minibüslerde  dolu geliyor. Düzenleme  yok. Işime  sürekli  geç kalıyorum. Minibüsler yerine  İstanbul’da  olduğu  gibi  yeni  exspres  otobüsler   uygulamaya  konulmalı. Van Belediyesi’nin aldığı karar yerinde ama eksik ve yetersizdir. Toplu taşıma araçlarında  denetleme de yok.  Halk otobüsleri eski, bakımsız.  Bazı şoförler   eğitimsiz,  ilgisiz.  Toplu taşıma  araçlarında rant kavgası olduğu, yaslar ve  trafik  kuralları uygulanmadığı  sürece  sorun devam eder, vatandaşta mağdur  olur”  dedi.

AŞIRI  YOLCU  ALINIYOR  

Belediye tarafından  önemli bir karar aldığını belirten Emin Bayram “Van büyükşehir oluyor.   Önce   kurallar  uygulanmalı. Bu minibüslerin kapasitesi artık yetmiyor. Özellikle sabah ve akşamları işe gidiş gelişler yoğun oluyor.  Aşırı  yolcu  alınıyor. Bu anlamda minibüslerin, otobüslere dönüştürülmesi çok önemli bir karardır. İnşallah Van halkı için en hayırlısı olur. ” dedi.

“ARAÇLAR  GAZİNOYA  DÖNÜMÜŞ”

 Minibüs ve otobüslerde   vatandaşa  saygılı davranılmadığını  dile getiren Mehmet Eros, ”    Toplu taşıma  köklü bir  sorundur. Belediye  aldığı kararlar ile   sorunu  sadece hafifletir.   Toplu taşıma araçlarında çalışan  şoförler  sinirli ve   çok sert.  Trafik kurallarına  uyulmuyor. Yolcunun makul itirazına eleştirisine  tahammülleri  yok. Sanki  yolcuları bedava taşıyorlar. Otobüs ve minibüslerde  müzik çalınması yasak olmasına  rağmen  araçlar  gazinoya  dönümüş.   Toz  saçan araç  süslemelerin ne anlamı var”  dedi.   

vanhaber, van, haber, van haber

belediye meclisi, minibüsçüler, otobüsçüler, trafik kuralları, korsan , nadir daday

Bakmadan Geçme