ERCİŞ’TE ENGELLİLER İÇİN ETKİNLİK DÜZENLENDİ

Van’ın Erciş ilçesinde engelliler için bir etkinlik düzenlendi. Düzenlen etkinliğe Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ın eşi Hatice Doğan da katıldı.

Kaymakamlık Çok Amaçlı Salonu’nda yapılan etkinlik, Erciş Bedensel Engeliler Derneği Erciş Şubesi ile Erciş Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi işbirliğiyle düzenlendi. Burada açılış konuşmasını Erciş Bedensel Engeliler Derneği Başkanı Hadi Kaya yaptı. Kaya, 23 Ekim 2011 depremiyle ilçede engeli sayısının hayli arttığına dikkat çekti. Kentsel dönüşüm alanında mevcut dernek binalarının yıkılması nedeniyle oturacak yerlerinin bulunmadığını da anlatan Kaya, “Derneğimiz binasının olmaması üzücü bir durum. Erciş Belediye Başkanımızdan Bedensel Engeliler Derneği’ne bina tahsis edilmesi konusunda söz almış durumdayız” dedi.
Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu ise, Engeliler Haftası nedeniyle ilçedeki engellileri ev ve okullarda ziyaret ettiklerini belirterek, “Engeli kardeşlerimiz bizim bir parçamız, toplumun bir parçası. Elbette ki engellilere sahip çıkmak zorundayız” şeklinde konuştu.
İlçe Kaymakamı Barboros Baran da, engellilerin toplumun bir parçası olduğuna dikkat çekerek, "Engelli vatandaşlarımız toplumumuzun ayrılmaz bir parçasıdır. Engeli kardeşlerimizin ekonomik, sosyal, kültürel ve toplumsal hayatta onurlu ve etkin bir şekilde katılmaları en tabii haklarıdır. Bu manada toplumda yer alan bütün fertlere büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Engelli vatandaşlarımızın yaşam kalitelerini yükselterek, bu yönden sağlıklı çalışmalar yapıp kalıcı çözümler üretip, katkı sunmak hepimizin boynunun borcudur. Toplumsal hayatın içinde engellilerin de kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürmeleri temel bir insan hakkıdır. İlçemizde bin 109 engelli vatandaşımıza, yaşlılarımıza evde bakım ücreti ödenmektedir. 2 bin 129, hemşehrimize de engeli aylığı ödenmektedir. Bu rakamlar total olarak vurulduğunda her ay ilçemize eski parayla iki trilyon, 2 milyon civarında bir kaynak girmektedir” diye konuştu.
Van Valisi Aydın Nezih Doğan'ın eşi Hatice Doğan ise, Türkiye’de 9 milyona yakın engeli bireyin olduğu belirterek, “9 milyon engeli bireyi en az aile fertleriyle çarptığımızda, yani engeli bir birey varsa annesi, babası ve kardeşleri bu olayın içindedir. Neredeyse bizim ülkemizde engellilerle uğraşan 30 milyona yakın insan var. Bundan bir 15 yıl öncesine baktığımızda, geldiğimiz bugünkü durum çok güzel. Ama yeterli mi? Elbette ki değil. Çok moda olan bir kelime var. ‘Empati’. Tanımlarken de diyoruz ki, kendimizi başkasını yerine koymak. Sanırım biz sağlıklı insanlar, engellilerle ilgili empatiyi çok az yapıyoruz. Çok yapabilseydik bugün engeliler sanırım bu ülkede çok daha rahat şartlarda yaşaması gerekirdi” şeklinde konuştu.
Etkinlik, Erciş Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nde kalan engelli vatandaşların okuduğu şiir ve sahnelediği skeçlerle son buldu.

Bakmadan Geçme