• Haberler
  • Güncel
  • HÜDA PAR'dan 'Vatandaşlık Kanunu Teklifi'ne destek çağrısı

HÜDA PAR'dan 'Vatandaşlık Kanunu Teklifi'ne destek çağrısı

HÜDA PAR Van İl Başkanlığı, vatandaşlık kanununda değişiklik yapılmasına dair Meclis'e sundukları kanun teklifine destek çağrısında bulundu.

HÜDA PAR Van il Başkanlığı, soykırım suçu ve insanlığa karşı işlenen suçların faillerinin yargılanıp cezalandırılması, çifte vatandaşlığa sahip olanların vatandaşlıktan çıkarılması ve mal varlıklarına el konularak hazineye devredilmesini öngören kanun teklifleri ile ilgili, basın mensuplarından ve STK'lardan destek istedi.

Teklife göre; "Evrensellik ilkesinin, ilgili kanunda düzenleniş şekline göre bahsi edilen maddede sayılan suçların ülke dışında işlenmesi halinde, failin ve mağdurun vatandaşlığına bakılmadan, failin Türkiye'de bulunması da gerekmeden hakkında Türkiye kanunları uygulanabilecektir. Bu nedenle, belirtilen suçlar, yurt dışında bir yabancı tarafından yabancılara karşı işlenmiş olsa ve kendisi de yurt dışında bulunsa dahi, Türkiye'de cezai kovuşturmaya konu olabilecektir."

“KANUN TEKLİFİMİZİ DESTEKLEME ÇAĞRISI”

HÜDA PAR Van İl Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada; “İşgalci Siyonist rejim, Filistin halkına karşı sistematik katliamlar yapmaktadır. Bu insanlık dışı politikalar, sivil yerleşim alanlarına saldırılarla büyük bir soykırım suçuna dönüşmüştür. Ancak, uluslararası baskılar nedeniyle birçok ülke bu suçları yargılamakta isteksizdir. Türkiye’deki ceza hukuku, soykırım ve insanlığa karşı suçları tanımlasa da, bu suçların yurt dışında işlenmesi durumunda sadece Adalet Bakanı’nın talebiyle soruşturma başlatılabilmektedir. Bu nedenle, hükümetlerin siyasi gerekçelerle bu suçları görmezden gelmesi mümkündür.

Hazırladığımız kanun teklifi, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçların soruşturulmasında TBMM’ye de yetki verilmesini öngörmektedir. Böylece, siyasi mülahazalardan bağımsız olarak soruşturma talebi yapılabilecektir. Ayrıca, yabancı devletlerin ordularına gönüllü olarak katılan ve soykırım veya insanlığa karşı suç işleyenlerin Türk vatandaşlıklarının düşürülmesi ve Türkiye’deki mal varlıklarına el konulması da öngörülmektedir.

Bu kanun teklifi, savaş suçlarına bulaşmış kişilerin adil bir şekilde yargılanmasını sağlayacaktır. Bu insani, İslami ve vicdani sorumluluğu yerine getirmek için kanun teklifimize desteğinizi bekliyoruz.” ifadelerine yer verildi. 

Bakmadan Geçme