Hrant Dink ölümünün 7. yılında anıldı

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sosyolog Olcay Akgün: Ermeni olarak Van’da yaşamak çok kolay değil. Ama yinede buradaki kültürün batıya göre daha müsait olduğunu düşünüyorum.

Fazıl ERÜŞ

Gazeteci Hrant Dink uğradığı silahlı suikastın 7. yıldönümünde Halkların Demokratik Partisi Van Gençlik Meclisi tarafından anıldı.

HDP Van Gençlik Meclisi, öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’i düzenlediği etkinlik Eğitim-Sen Konferans salonunda yapıldı.  Anma törenine HDP Eşbaşkanları Esin Günay, Harun Okay, HDP Van Gençlik Meclis üyeleri ve çok sayıda partili vatandaş katıldı. Etkinlik Hrant Dink öldürüldükten sonra ona eşi Rakel Dink tarafından anısına yazılan “Sevgilim” adlı mektup okunarak başladı.

Sürekli Ermenilerin sözlü tarihi üzerine bir çalışma yapmayı düşündüğünü söyleyen Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Görevlisi Olcay Akgün “ Fırsat bulamıyordum ancak bir yıl sonra odaklanabildim. Ermeniler Osmanlı döneminde bu bölgede yoğun tarım çalışması yapıyorlardı. 1915’te yaşanan acı hadiseden sonra tarım oranı düşüyor. Osmanlılar döneminde Kürtler ile Ermeniler arasında semiyotik bir ilişki var. Bu karşılık faydaya dayalı bir ilişkiydi. Kürtler yarı göçer bir toplum olduğu için çobanlıkla geçimlerini sağlıyorlardı. Ermeniler ise tarım ve el sanatlarına dayalı işlerle uğraşıyorlardı. Ermeniler Kürtlerden hayvan, Kürtlerde onlardan tarım ürünlerini alıyordu.. Ermeniler şuan Müslümanlarla evlenerek ya da kimliklerini gizleyerek yaşıyorlar. Deden Ermeniymiş dediklerinde insanlar bunu küfür, hakaret gibi algılayabiliyorlar. Ermeni olarak Van’da yaşamak çok kolay değil. Ama yinede buradaki kültürün batıya göre daha müsait olduğunu düşünüyorum. Burada en büyük görev HDP’ye düşüyor” diye konuştu.

Bakmadan Geçme