Hocalı Katliamı edebi eserlerde anlatılacak

Avrupa Azerbaycan Topluluğu (TEAS-The European Azerbaijan Society) Hocalı katliamını anlatan bir şiir ve hikaye yarışması düzenledi. 25-26 Şubat 1992 tarihinde Dağlık-Karabağ bölgesinde Ermeni-Azerbaycan çatışmasının en trajik olaylarından 613 sivilin hayatını kaybetmesine sebep olan Hocalı katliamının 25. yılı anısına düzenlenen edebiyat yarışmasında derece kazananlara çeşitli ödüller verilecek.

Vansesi Haber Merkezi


Hocalı katliamının 25. yılı anısına TEAS'ın himayesindeki Hocalı İçin Adalet Kampanyası, farkındalığı arttırmak ve işgal altındaki Dağlık-Karabağ bölgesi ve yedi çevre bölge için barışçıl bir çözüm bulma çabalarına destek olmak amacıyla yaratıcı bir yazım yarışması düzenledi. 


TEAS  tarafından yarışmayla ilgili  yapılan açıklamada,  yarışmanın herkesin  açık olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi; "Eli kalem tutan herkesi Hocalı Edebiyat Ödülleri için edebi eserlerini göndermeye davet ediyoruz. Yarışma, kısa hikaye ve şiir olmak üzere iki ayrı kategoride düzenlenecek ve birbirlerinden bağımsız olarak değerlendirilecektir.   25-26 Şubat 1992 tarihinde gerçekleşen Hocalı Katliamı, Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki Dağlık-Karabağ savaşının tek bir günde görülen en büyük trajedisi olarak tarihe geçerken 613 sivilin de hayatına mal olmuştu. Unutulmayan bu trajedinin 25. yıl dönümü anısına, TEAS himayesinde yürütülen Hocalı İçin Adalet kampanyası çerçevesinde yaratıcı yazı yarışması düzenlenmiştir. Yarışmanın amacı, bu korkunç olay ile ilgili farkındalık yaratmak ve Azerbaycan'ın işgal altındaki tüm topraklarının iade edilmesini sağlayacak Dağlık-Karabağ ile etrafındaki yedi bölgenin işgaline karşı barışçıl bir çözüm bulunmasını sağlamaktır"


Ödüller: Farklı kategorilerde değerlendirilecek olan kısa hikaye ve şiir yarışmalarını kazanan kişiler ödüllendirilecektir. Kazanan yarışmacı 2000TL, ikinci olan yarışmacı 1000TL, üçüncü olan yarışmacı ise 600TL ödül kazanacaktır. Yarışmacılara ödülleri, 2017 yılının Şubat ayında medyanın da katılımıyla Birleşik Krallık Parlamentosu'nda verilecektir. Söz konusu etkinlikte, dereceye giren yarışmacıların hikayelerinden özetler okunacaktır.


Kısa hikaye: Hikayeler, en fazla 6000 kelime uzunluğunda olmalıdır. İstediğiniz kadar yaratıcı veya gerçeklere dayalı bir hikaye yazabilirsiniz. Jüri üyeleri; hikayelerin yaratıcılık, hayal gücü, güçlü yazım tarzı, zorlayıcı anlatım tarzı ve özgün karakterlendirme gibi özelliklerine göre karar verecektir.


Şiir: Yazılan şiirler; geniş bir kelime haznesini, güçlü ve duygusal tasvirleri yansıtır nitelikte olmalıdır. Yarışma sonunda seçilen hikayeler veya şiirler, Avrupa çapında yayımlanacak ve dağıtımları sağlanacaktır.


2008 yılında Birleşik Krallıkta kurulan TEAS, 2013 yılından beri, Azerbaycan kültürünü tanıtmak ve Türkiye ile Azerbaycan arasında daha yakın ilişkiler kurmak adına İstanbul'da faaliyet gösteriyor.Bunun yanı sıra Londra, Paris, Berlin, Brüksel ve Strasburg'da da ofisleri ve Bakü'de de temsilciliği bulunan TEAS, Azerbaycan ile Avrupa ülkeleri arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi hedefleyen bir sivil toplum kuruluşudur.

Bakmadan Geçme