HDP’li Üçer Bakan Bozdağ’a mahkumları sordu

HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van F Tipi Cezaevi'nde bulunan bazı mahkûmların durumunu yazılı soru önergesiyle Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

Vanses Haber Merkezi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Özdal Üçer, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) verdiği yazılı soru önergesinde Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi'nde 28 Eylül 2013 tarihinde yaşanan firar olayının ardından Van F Tipi Cezaevi'ne gönderilen mahkum  Diren Yaşa’nın önceden vücudunun çeşitli yerlerine isabet eden şarapnel parçalarından dolayı Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesinde yapılan tedavisinin süreklilik arz etmemekte  olduğunu belirterek  bu  durumun  mahkumun başta omurilik bölgesi olmak üzere akciğer ve diğer organlarında hayati riskin devam etmesine yol açtığını   belirtti.

Üçer önergede ayrıca “Bingöl M Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşanan firar olayının ardından Van F Tipi Cezaevi'ne gönderilen mahkum Osman Kılıç’ın vücudunda şarapnel parçaları mevcuttur. Ciddi sakatlıklara ve hatta ölüme bile sebebiyet verebileceği bahsiyle; kişinin bir an önce ameliyat edilmesi gerekmektedir. Durumu Bingöl’de takip edildiği halde Van F Tipi Cezaevine konulduktan sonra takipleri yapılmamıştır. Bu olumsuzlukların yanında Diren Yaşa, Diyar Kaydu, Osman Kılınç, Orhan Yakışır, Hüseyin Barsak ve Devrim Kavak; ailelerine ve avukatlarına haber verilmeden 02 Aralık 2014 gecesi başka cezaevlerine sevk edilmiştir” dedi.

Üçer, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a şu soruları yöneltti:

Söz konusu mahkumların başka cezaevlerine nakli hangi gerekçelerle hangi cezaevlerine yapılmıştır? Böyle bir uygulamanın barış sürecine vereceği zararlar ve barışa hizmet etmeyeceği gerçeği neden göz ardı edilmiştir? Diren Yaşa ve Osman Kılıç’ın hasta oldukları ve tedavilerinin aksamaması gerektiği dikkate alındığında; gönderildikleri cezaevlerinin bulunduğu yerlerde tam teşekküllü bir hastanenin bulunması zorunluluğuna riayet edilmiş midir? Diren Yaşa ve Osman Kılıç’ın Van F Tipi Cezaevindeyken tedavilerindeki aksama neden kaynaklanmıştır? Bu aksamanın mahkumların hayatını riske sokacağı gerçeği neden göz ardı edilmemiştir? Diren Yaşa’nın sevk edildiği yeni cezaevinde tedavisinin devamlılığı ve Osman Kılıç’ın ameliyatının ve tedavisinin bir an önce yapılması için gerekli talimatları vermeyi düşünmekte misiniz? 

Bakmadan Geçme