GELENEKSEL TÜRK EVİ VE VAN EVLERİ

Değerli okurlar; insanoğlunun kullandığı evler binlerce yıllık tarihi süreç içinde süregelen kültürel birikimin sonucunda şekillenirler. Zaman içinde yaşam koşulları farklılaştıkça evlerin de hem yapı malzemeleri, hem mimari yapıları değişir. Yeni yaşam koşullarına uyumlu hale gelir. Evlerin yapılışındaki yapım teknikleri, bu teknikleri uygulama yöntemleri, cephe ve iç bölümleri yaşamın geldiği şekle uygun şekillendirilir. Bu şekillenmede coğrafi koşullar ve iklim de etkili olur. Ayriyeten yöre insanının inançları, ekonomik koşulları ve yaşam alışkanlıkları da evlerin mimari yapısında belirleyici olurlar. Tüm bu faktörlerin etkisi ile Anadolu’nun farklı coğrafyalarında bölgeye özel mimari uygulamalar görmemiz mümkündür. İklimin ve malzemenin etkisiyle İç ve Doğu Anadolu’da kerpiç, Güneyde taş, kuzeyde ahşap evler inşa edildiği gibi.

Van’ımız tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi, kültürü ve mimari mirasıyla önemli bir yerleşim merkezidir. Kentimizin Anadolu’da uygulanan konut mimarisinin karakteristik özelliklerini büyük ölçüde yansıttığını söyleyebiliriz. Van’ da yaşamış bulunan farklı kültür ve medeniyetler farklı mimari yapı tipleri meydana getirirken, birbirleri ile etkileşimleri sonucu Van kent dokusu kendine özel bir hal almıştır.        

Geleneksel Anadolu ve Van ev mimarisi zamanın koşullarına karşı koyamamış ve yok olmaya doğru hızla yol almıştır. Son elli yılda değişen yaşam koşulları, konut mimarisinde kullandığımız toprağa dayalı ve doğal malzemelerin yerini betona dayalı malzemelere bırakmıştır.  Betona dayalı ev mimarisi, coğrafi bölgeler arasındaki ev mimari farklılıklarını da ortadan kaldırmış ve farklı coğrafi bölge mimari yapılarını birbirine benzetmiştir.  

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

 

Bakmadan Geçme