Evvel zaman içinde 4: Padişahın Kız Evladı (1)

Sevgili okurlar, hatırlayacağınız gibi, 'Evvel Zaman İçinde' adlı yazı dizimizin başında Masallardan, Halk Hikâyelerinden ve bunların Halk Edebiyatımızda önemli bir yere sahip olduğundan bahsetmiştik.

Sevgili okurlar, hatırlayacağınız gibi, "Evvel Zaman İçinde" adlı yazı dizimizin başında Masallardan, Halk Hikâyelerinden ve bunların Halk Edebiyatımızda önemli bir yere sahip olduğundan bahsetmiştik. Yine hatırlayacağınız gibi, Halk Hikâyesi anlatma ve âşıklık geleneğinde Van İlimiz, Erzurum, Kars ve Ardahan'la beraber en baş sıralardaydı.

 

Masallar, masal anlatıcıları tarafından geceler boyu anlatılır, devamı merakla beklenirdi.

 

Yazı dizimizdeki ERCİŞLİ EMRAH VE SELVİHAN HİKAYESİ'nden sonra, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yayınlarından "Van Kütüğü"nde yer alan ve babaannem Naime Kılavuz'un anlattığı bir masalı sizinle paylaşmak isterim. Metnin orijinali Van şivesi ile yazılmış ve anlatıcıdan direkt olarak aktarılmıştır. Burada aktardığım masalda ise şive kullanılmamıştır. Bu da, şive ile yazıldığında bazı harflerin bazı sesleri karşılayamadığı ve doğru şive özelliğini verememesi endişesiyledir ki, yazı dilinde ancak şivesiz bir anlatım ile daha doğru bir aktarım sağlanması mümkündür. Bu masallar günlerce anlatılan uzun masallardır, buradaki metin, masalın sadeleştirilmiş halidir.

 

PADİŞAHIN KIZ EVLADI

Kaynak: Van Kütüğü (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yayınları 1993)

Anlatan: Naime Kılavuz

Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, cinler cirit oynar iken eski hamam içinde… Develer tellal iken, pireler berber iken, ben ninemin beşiğini tıngır mıngır sallar iken… Ninem düştü beşikten, dedem koştu eşikten, biri kaptı maşayı, biri kaptı şişeyi, gösterdiler köşeyi… Ben kaçtım onlar kovaladı, onlar kovaladı ben kaçtım, az gittik uz gittik dere tepe düz gittik, altı ay bir güz gittik, dönüp bir de arkamıza baktık ki ne görelim, bir arpa boyu yol gitmişiz…

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme