Dünya, ‘Bu sonuçlar Erdoğan’a mesaj’ dedi

TÜRKİYE’deki seçim sonuçları dünya basınında geniş yer almayı sürdürüyor

Washington’un önde gelen düşünce kuruluşlarından Amerikan İlerleme Merkezi Uzmanı Alan Makovsky, “AKP’nin mutlak çoğunluğunu kaybetmesi nedeniyle, başta Meclis komisyonları olmak üzere tüm kurumlardaki ezici hakimiyeti sona erdiği için her alanda yumuşama görülecek” dedi.

ABD’de sevinenler

Makovsky, AKP ile HDP arasında bir koalisyon olması durumunda, Türkiye ile ABD arasında Suriye konusunda yakınlaşma olacağını söyledi. Makovsky, koalisyona girmeleri halinde HDP’nin hükümeti, Amerikan çizgisine yakın durmaya zorlayabileceğini ve özellikle de sınır güvenliğinin arttırılmasına önem vereceklerini belirtti, “Sonuçlar Erdoğan’ın otoriter gidişatı nedeniyle model ülke olarak gördükleri Türkiye adına kaygılanan ABD’li politikacılar tarafından sevinçle karşılanmış olabilir” dedi. Alman Marshall Fonu’ndan Nora Fisher Onar ise, Tayyip Erdoğan’ın halktan gelen bu net mesajı dinleyerek geleneksel cumhurbaşkanı rolüne dönebileceğini söyledi. Koalisyon ortaklığı için mantıklı formülün AKP-MHP ikilisi olduğunu da öne süren Onar, özellikle sözde barış süreci açısından bu tür bir koalisyonun başlangıçta bu sürece zarar vereceği düşünülse de aslında durumun tam da tersi olacağını vurguladı. Seçimleri izlemek üzere Türkiye’ye giden Partilerüstü Politika Merkezi uzmanlarından BlaiseMisztal, Türkiye’de “özgürlüklere doğru yol alındığı” görüşünü dile getirdi. Misztal, “Son 2 yıldır Tayyip Erdoğan ve AKP sosyal huzur pahasına nüfuzlarını artırma yoluna gitti. Halk, AKP’ye Meclis’te çoğunluğu vermeyerek bu dinamiğe son verdi. Erdoğan’ın giderek artan otoriterliğine karşı çıkışın bir sembolü olan seçimler olası sosyal huzursuzlukların önüne geçmiş oldu” dedi.

İran medyası

Seçim İran medyasında da geniş yer buldu. Reformcu E’temad (İtimat) gazetesi AKP’nin seçimden birinci parti olarak çıkmasına rağmen tek başına hükümet kuracak çoğunluğa erişemediğine dikkat çekerek “Seçimin, hayalleri yarım kalan başarısız galibi” diye yazdı. Gazete başyazısında, “AKP için uyarı zillerinin çaldığını” belirterek “Cihatçılar artık Türkiye’nin desteğine güvenemeyecek” denildi. Muhafazakar gazeteler de seçim sonuçlarıyla “Osmanlı İmparatoru” dedikleri Erdoğan’ın bölgede hakimiyet kurma hayallerinin boşa çıktığını” yazdı. İran Devrim Muhafızları’yla bağlantılı “Javan” (Civan) gazetesi ise yazısında “İmparatorun hayalleri Şam’da yıkıldı” dedi ve AKP’nin ” yenilgisinin “sebebinin Erdoğan’ın yanlış Suriye politikaları” olduğunu savundu.

 
 

Bakmadan Geçme