Dünün ve bugünün Sahalin'leri

'Sahalin'in çocukları çaputlarla dolaşıyorlar ve her zaman açlar. Genelde bulaşıcı hastalıklardan ölüyorlar. Her yeni doğum aile için kötü bir haber. Kimse beşiğin başında ninniler söylemiyor. Sadece hastaların iniltileri işitiliyor.

"Sahalin'in çocukları çaputlarla dolaşıyorlar ve her zaman açlar. Genelde bulaşıcı hastalıklardan ölüyorlar. Her yeni doğum aile için kötü bir haber. Kimse beşiğin başında ninniler söylemiyor. Sadece hastaların iniltileri işitiliyor. Aileler, çocuklarına verecek yiyecekleri olmadığını söylüyor.  Ama buna rağmen, bu konudaki tüm şikayetlerine rağmen Sahalin'de şimdiye dek gördüğüm en güzel şeyin çocuklar olduğunu söyleyebilirim. Bu kalpten yoksul evlerde, yarı aç karınla, etrafa neşe saçıyorlar. İyi çocuklar, saf ve neşeliler. Zorlu hayatlarına rağmen işsiz dolaşan babalarını ve ilgisiz annelerini seviyorlar."

 

ANTON ÇEHOV 1890 filminden   

 

Yukarıda anlatılanların üzerinden yüz yılı aşkın bir zaman geçmiş.

 

Büyük resme ve dünyaya bakıyoruz.

 

Kimi ülkelerin yeşil bağ bahçelerle, çayırlarla, kimilerinin de toz, duman, harabe ve mayınlarla dolu olduğunu görüyoruz.

 

Bugün de dünyanın muhtelif yerlerinde bulaşıcı hastalıklarla savaşan, babaları işsiz, karınları aç ve bütün bunlara rağmen anne ve babalarını seven, çevrelerine neşe saçan saf ve neşeli çocuklar var.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme