Cumhuriyet eserine sahip çıkılmasını isteyen vatandaşlar Tekel binası için buluştu

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 96. yılı dolayısıyla Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan Cumhuriyet dönemi eserlerinden tarihi Tekel binası önünde buluşan Vanlılar Cumhuriyet eserlerine sahip çıkılmasını istediler.

Evren Doğruer

1940'lı yıllarda yapılan eski Tekel Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılan, Cumhuriyet dönemi sivil yapılarından eski Tekel binasına sahip çıkılmaması isteyen vatandaşlar, Cumhuriyet’in kuruluşunun 96. yıl dönümü münasebetiyle Tekel binası önünde bir araya gelerek Cumhuriyet Buluşması gerçekleştirdiler. Tarihi bina önünde fotoğraf çektiren Vanlılar, Cumhuriyet’in mimari eserlerinden Tekel binasına sahip çıkılması çağrısında bulundular.

Merkez İpekyolu ilçesi, Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan ancak kaderine terk edilen tarihi Tekel binasının sahipsiz bırakılması Vanlıların tepkisini çekiyor. Van'ın en işlek caddesi üzerinde bulunan, mülkiyeti Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na ait olan sahipsizlik ve ilgisizlik nedeniyle yıkılmaya yüz tutan eski Tekel binasının durumu Vanlılar arasında üzüntü yaratıyor.

Birçok şehirde bu tür tarihi binaların kültür ve sanat amacıyla değerlendirildiğini belirten Vanlılar, " Van’ın Cumhuriyet dönemi eserlerden Tekel binası önünde toplanarak hem Cumhuriyetimizin 96. kuruluş yılı heyecan ve coşkusunu kutladık hem de Cumhuriyet dönemi eserlerimizden Tekel binasına sahip çıkılması için farkındalık yaratmaya çalıştık.  Umarız sesimiz duyulur ve tarihi Tekel binası bir an evvel sahiplenilerek hak ettiği değere kavuşur" ifadelerini kullandılar.
Babaları Ali Ekber Akçap’ın 30 yılı aşkın süreyle Tekel Müdürlüğü’nde görev yaptığını belirten Nuran ve Şükran Akçap kardeşler tarihi yapının Van kadar kendileri için özel bir öneme sahip olduğunu söylediler.

Katılımcıların hatıra fotoğraf çekmesi sonrası “Tekel Binası İçin Cumhuriyet Buluşması” son buldu.

 

 

 

 

Bakmadan Geçme