CHP 25.26.27. Dönem İzmir Milletvekili Tacettin Bayır: İzmir başarısını Van'a taşımak istiyoruz

Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçim çalışmaları için Van'da bulunan Cumhuriyet Halk Partisi 25.26.27. Dönem İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, 'Pazar günü ikinci kez sandık başına gidiyoruz. Ülke her alanda ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Vatandaşlarımızın ülkemizin kaderini belirleyecek Pazar günkü seçimde tercihlerini Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'ndan yana kullanmaları halinde demokrasiyi seçmiş olacaklar. Bu seçim ülkemiz açısından çok önemlidir. Mutlaka değişim olması gerekir' dedi.

Burhan Ergin

28 Mayıs Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçim çalışmaları kapsamında Van’a gelen CHP 25.26.27. Dönem İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, CHP 1. sıra milletvekili Seracettin Bedirhanoğlu, İl Başkanı Hakan İlvan, Millet İttifakı ortakları ve partililerle beraber vatandaşları ziyaret ederek destek istiyor.

“Van’da aldığımız oyları kıymetli buluyoruz”

Gazetemize açıklamalarda bulunan 25.26.27. Dönem CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, “Partimiz tarafından Van’da görevlendirildim. Şuan Türkiye’de özellikle Doğu Anadolu Bölgesinde birçok milletvekili arkadaşlarımız görevlendirildi. Bu hafta Van’a geldim. Hafta sonuna kadar burada seçim çalışmalarımızı yürüteceğiz. Çalışmalarımızı birkaç koldan yürütüyoruz. Öncelikle halkla bir araya geldiğimizde geçen hafta yapılan seçim sonuçlarını değerlendirerek seçime katılma oranı nedir? Nerelerde eksiğimiz var? Nerelerde sandık görevlilerimiz eksik, bunların çalışmasını yaptık. Verilen oyları inceledik. Van’da yaklaşık 165 bin civarında insanımız oy kullanmaya gitmemiş, yaptığımız araştırmaya göre bunların bir kısmı merkezden yaylalara çıkmış durumda, merkezde gözüktükleri için yaylalardan oy kullanmak için gelmemişler. Bir kısmı da büyük kentlere çalışmak için giden insanlarımızdır. Sandığa gitmeyen 165 bin insanımızdan kaçını daha sandığa getirebiliriz diye bir toplantı yaptık. Yaylalarda olup oy kullanmak isteyen vatandaşlarımızın ulaşım talepleri var. Yayladaki vatandaşlarımıza ulaşım desteği sunmak için çalışma yaptık. Oy kullanmak isteyen vatandaşlarımıza gereken desteği vereceğiz. Bu bölgede Yeşil Sol Parti’de bize destek veriyor. Desteklerini inkar edemeyiz. Onlarda sandıklara sahip çıkıyorlar. Seçmenleri oy kullanmak için taşıyorlar. Bu aslında demokrasinin gereğidir. 14 Mayıs tarihinde Van’da aldığımız oyları kıymetli buluyoruz. Ülke genelinde 1 milyondan fazla oy geçersiz sayıldı. Bu aslında belki seçim propagandasında ‘Bir Oy Kemale, Bir Oy Merale’ deyince milletvekili pusulasında hem CHP’ye hem İYİ Partiye, hem de Yeşil Sol Parti’ye verilen oyların çoğu iptal edildi. Van’da da bu tür 16 bin oy iptal edildi. Bunları eğer yerli yerine koyarsak, bu hatalardan kaçınırsak sayın Kılıçdaroğlu’nun 14 Mayıs tarihinde aldığı oydan 15-20 bin daha fazla oy alacağını düşünüyorum” dedi.

“Bu seçimde Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanı yapabiliriz”

28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminde Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı seçilebileceğini kaydeden Bayır, “Organize Sanayi Bölgesi’ni ziyaret ettik. Gezip dolaştık, 200,300 esnafla sohbet ettik. OSB’deki esnaflardan 5’i seçimde oy kullanmaya gitmemiş. Onlarla uzun sohbet ettik. Oylarınızı neden kullanmadınız diye sordum. Onlarda siyasilere kızgın olduklarını söylediler. Bazıları da bir oyla ne değişir ki gibi söylemlerde bulundular. Biz onlara bir oyun ne kadar önemli olduğunu anlattık. Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında 2 buçuk milyon fark var ama senin gibi sandığa gitmeyenleri ele aldığımızda 8 milyondan fazla insan sandığa gitmemiş dedim. 1 milyon 100 bin de iptal edilen oy var. Yaklaşık 3 milyon Sinan Oğan ve Muharrem İnce’ye verilen oy, 28 Mayıs seçimlerinde yeni oy kullanacak yaklaşık 45 bin gencimiz var. Topladığımız zaman askıda 12 milyon 500 bin oy var. Buna böyle baktığımızda seçim sonucunun değişmesi mümkündür. Aradaki farkın beş katı kadar askıda oy var. Sinan Oğan tercihini Erdoğan’dan yana yaptı ama arkasındaki asıl güç olan Zafer Partisi ve Ümit Özdağ, Kılıçdaroğlu’ndan yana tercihini yaptı. Sinan Oğan’ın da artık Erdoğan’a taşıyabileceği bir oy kalmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla 2 buçuk milyon oy bu tarafa taşındığında aradaki fark kapanır. Kapanan farkın üzerine sandığa gitmeyenleri arttırabilirsek biz bu seçimde Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanı yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

“Bu bölgede insanların CHP’ye bakış açısı değişti”

Bayır açıklamasının devamında, “Şuan 140 CHP milletvekili sahada çalışıyor. Örgütlerimiz, il başkanlarımız, ilçe başkanlarımız, teşkilatlarımız çalışma halinde ve iyi de çalışıyoruz. İtiraf etmeliyim ki geçmiş dönemlerde Doğu Anadolu Bölgesinde bu çalışmaları sıkı tuttuğumuzu söyleyemeyiz. İlk defa Cumhuriyet Halk Partisi bir bakış açısı olarak Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde bulunan illerimizde örgütlenmelere daha çok dikkat ediyor. Daha ciddi örgütleniyor. Daha yoğun çalışmalar yapıyor. Benim bu bölgeye gelişim 6 veya yedinci kezdir. Türkiye’nin en batısındaki İzmir vilayetinden Türkiye’nin en doğusundaki Van, Şırnak, Hakkari, Muş vilayetlerine gelip çalışıyoruz. Bu aynı zamanda çok güzel de oluyor. Demokrasinin gereği budur. İzmir’deki başarıyı Van’a, taşımak istiyoruz. Buraları da İzmir yapabilir miyiz şeklinde gerek il başkanlarımızla, gerek ilçe başkanlarımızla toplantı yaparak görüş alışverişinde bulunuyoruz” dedi.

“DEVA Partisi İl Başkanının etki yapabileceğini zannetmiyorum”

DEVA Partisi İl Başkanı Erdinç Peker ve 4 ilçe başkanının istifasına değinen Bayır, “AKP’den kopan bir parçanın tekrar AKP’ye geçmesini kazanç olarak düşünmüyorum. Çünkü onlar zaten AKP’den kopmuşlardı. Çok etkileyeceğini düşünmüyorum. DEVA Partisi’nin 6’lı masadan koptuğu yok. Sadece İl Başkanı ve 4 ilçe başkanı istifa ederek AKP’ye geçmiş, tamamı DEVA Partisi’nden ayrılmamış, ben istifa eden kişilerin kişisel beklentileriyle alakalı olduğunu düşünüyorum. Belli bir takım şeyler karşılığında eski partilerine dönmüş olarak bakıyorum. Aslında bizden kopan bir dilim değil. Cumhuriyet Halk Partisi veya Yeşil Sol Parti’den kopan değil ki zaten AKP’liydiler. Bunların da seçime bir etki yapabileceklerini zannetmiyorum” diye konuştu.

“Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız rekor tazeledi”

Yurt dışında kullanılan oylara değinen Bayır, “Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız yine rekor kırdı. Bildiğiniz üzere 14 Mayıs tarihinde yapılan seçimde sandığa katılım oranı çok yüksekti. İlk seçimde 1 milyon 839 bin 470 vatandaşımız oy kullanmıştı. İkinci tur seçimi için yurt dışında yaşayan 1 milyon 856 bin 968 vatandaşımız oy kullanarak rekor tazeledi. Bakın Amerika’da bazı yerlerde vatandaşlarımız oy kullanmak için 600 kilometre, 800 kilometre yol tepiyor. Uçakla gidip oy kullanıyorlar. Çünkü oy kullanma merkezleri uzak yerlere kurulmuş, oradaki arkadaşlarımızla sürekli iletişim halindeyiz. Yoğun bir ilgi var. Çünkü bu oylamanın aslında bir referandum olduğunu, referandumu da şöyle sorsak, Suriyeliler gitsin mi? kalsın mı? Türkiye rejim olarak Cumhuriyet’le devam etsin mi? yoksa şeriat rejiminin gelme tehlikesini göze alsın mı? tek adam rejimi mi? güçlendirilmiş parlamento mu? Bu anlamda bir referandum olarak bakılabilir. Böyle baktığımız zamanda tabii ki herkes tek adamın ne kadar riskli olduğunu, sayın Cumhurbaşkanı daha önce aldatıldım dediğine defalarca şahit olduk. Bir kişinin vereceği kararla 600 kişilik parlamentonun vereceği karar bir olur mu tabi ki 600 kişinin vereceği karar daha sağlıklı olur. Bir kişi her zaman hata yapmaya müsaittir. Nitekim Cumhurbaşkanı geçmiş dönemde ciddi hatalar yaptığını kendisi de kabul ediyor” dedi.

“Van’daki ekonomik durgunluk beni üzdü”

Van Sanayi Sitesini ziyaret ettiğini söyleyen Bayır, “Seçim güvenliği konusunda gerekli tedbirleri aldık. Sandık görevlilerimizin, sandık müşahitlerimizin eğitilmesinden başlayarak ciddi çalışmalar yapıldı. Hatta bu bölgede Yeşil Sol Parti ile birlikte yaptık. Diğer partilerin il başkanlarıyla da görüşüyoruz. Geçtiğimiz gün otelde AKP İl Başkanıyla karşılaşıp sohbet ettik. Çağdaş bir ülkede çağdaş bir seçim yapılmasından yanayız. Olması gerekende budur. Biz kavga içinde değiliz. Yarış içinde çalışıyoruz. Biz bu ülkeyi daha iyi idare edebiliriz iddiamız var. Bu iddiamızı da ispatlamak için vatandaşlarımızdan oy istiyoruz ama sanayi sitesi ziyaretimde üzüldüm. Van’daki ekonomik durgunluk anlamında sanayi sitesinde bir tek çekiç sesi yok, makine sesi yok. Doğru dürüst giren çıkan kamyon, kamyonet yok. Bayramlarda işyerleri kapalı olur ya öyle bir havası vardı. Kendi adıma üzüldüm. 10 dükkandan 6-7 tanesi kapalı, 3-4 tane açık. Eskiden montaja giderken kapıyı kapatırdılar. Kapıya da not yazardı montaja gidiyorum diye ama maalesef şuan bakıyoruz esnaflarımız dükkanlarını kapatmış, bu da gösteriyor ki özellikle orta direk esnafın küçük sanayi sitesindeki çalışanların gerek mobilyacı, gerek doğramacı, gerek camcı, gerek alçıpancı bu tür işleri yapanların işleri iyi değil” şeklinde konuştu.

“Ülkemizde her alanda ciddi sıkıntılar var”

Bayır son olarak şunları söyledi; ”Hakkari’de eskiden büyükbaş hayvancılık ileri seviyelerdeydi. Şimdi gidip baktım Hakkari’de büyükbaş hayvancılık bitmiş, nedenini soruyorum. Eskiden burada büyükbaş hayvan yetiştirdiklerini söyleyerek, bir kamyona büyükbaş hayvanları yükleyip İzmir’e götürüp Kurban bayramında satardık. Kazandığımız parayla da bir yıl geçimimizi yapardık ama şimdi Hükümet ithal hayvanı getirdi. Biz o fiyatlara hayvana bakamıyoruz. Yem, nakliye çok pahalı, hal böyle olunca hayvan yetiştiriciliğini bıraktıklarını söylediler. Ne yaptıklarını sordum, devlet denetiminde kaçakçılık yaptıklarını söylediler. Sınırdan katırlarla geçiyoruz. Hediyelik eşya, içki, sigara, mazot getirip satıyoruz dediler. Bu duruma düştüklerini ifade ettiler. Ülkemizde her alanda ciddi sıkıntılar var. Biz ülkemizin tüm sorunlarını çözmeye talibiz. Vatandaşlarımız Pazar günü sandığa gidip oylarını değişim için kullansın. İkinci tur seçiminde Kılıçdaroğlu’nun 5-6 puan farkla kazanacağını düşünüyorum.”

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme