Çavuşoğlu: 'ABD'yle kararları ortak alıyoruz'

Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bir basın toplantısı düzenleyerek IŞİD'e karşı yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'yle kararları ortak aldıklarını belirterek "Amacımız IŞİD tehdidini ortadan kaldırmaktır. IŞİD ortadan kalkınca güvenli ortam da olacaktır" dedi. 

Saat 11'de başlayan toplantı Fatin Rüştü Zorlu Salonu'nda gerçekleştirildi.

Açıklamadan başlıklar:

"Terörün acısını herkesten daha iyi hisseden bir ülkeyiz"

"Türkiye IŞİD'i ülkenin ulusal güvenliğine her zaman bir tehdit olarak görmüştür."

"IŞİD'i terör örgütleri listesine alan ilk ülkelerden biriyiz"

"1000'e yakın kişiyi IŞİD'le ilişkisi olduğu şüphesiyle göz altına aldık." 

"Son olaylar IŞİD'in ulusal güvenliğimize tehdidinin giderek büyüdüğünü ortaya koydu."

"Türkiye aklıselimle metanetle meselelerin üzerine gidecek ve bu mücadelesinde başarıya ulaşacaktır."

Bakan Çavuşoğlu, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı:

Çavuşoğlu, İncirlik üssüyle ilgili soruya "ABD'yle yaptığımız anlaşma çerçevesinde Türkiye'deki birlikte tespit edeceğimiz bazı alanlar gerek insanlı gerek insanlı hava araçlarına açık olacak ve Türkiye'de IŞİD'le mücadeleye etkin bir biçimde farklı bir boyut kazandıracaktır. Hangi ülkelerin bu üsleri kullanacağı konularını ABD'yle birlikte karar vereceğiz" dedi.

Güvenli bölgelerle ilgili de bir soruyu cevaplayan Çavuşoğlu, bu operasyonlar sonucunda IŞİD'den temizlenen bölgelerin güvenli bölgeler olacağını ve insanların evlerine dönme imkanı bulabileceğini söyledi.

Çavuşoğlu, İncirlik üssünün henüz kullanıma açılmadığını belirtirken "Şu ana kadar ki operasyonlar milli operasyonlardır" dedi.

Suriye hava sahasının kullanılıp kullanılmayacağı sorusuna ise Çavuşoğlu, Türkiye'nin Uluslararası Hukuk çerçevesinde tüm haklarını kullanacağını söyledi.

Çavuşoğlu üsler kullanıma açıldıktan sonra kullanım sırasında kullanacak ülkelerin personellerinin de olacağını söyledi.

 

Bakmadan Geçme