BOYA SANDIĞINDAN ÇIKAN EKMEK

Cumhuriyet Caddesi Şehir Parkı yanında yıllardır ayakkabı boyacılığı yaparak geçimlerini sağlamaya çalışan ayakkabı boyacıları soğuk havaya, ayaza, kar yağışına rağmen ekmek parası kazanmak için canlarını dişlerine takıp çalışıyorlar. 30 yıldır ayakkabı boyacılığı yaparak geçimini sağlayan Hamit Altuntaş, 'Çok şükür ayakkabı boyayarak çocuklarıma helal rızık yediriyorum. Bu zamanda ekmek parası kazanmak çok zor ama biz yaz kış demeden çalışmak zorundayız. Kazandığım parayla 4 kız çocuğumu okutuyorum. Şuan bir kızım hasta, Ankara Hacettepe Üniversitesi'nde tedavi görüyor' dedi.

Burhan Ergin

Umutla sabahın ilk saatlerinde boya sandıklarının başına geçip, boya kutularını açıp müşteri bekleyen boyacılar, soğuk havaya rağmen ayakkabı boyayıp ekmek parası kazanmak için çalışıyorlar. Soğuk havanın iyice etkisini hissettirdiği şu günlerde Cumhuriyet Caddesi şehir parkı yanında bulunan boya sandıklarının başına geçip ayakkabı boyayarak evine ekmek götürme mücadelesi veren ayakkabı boyacılarının çabası takdir topluyor. Soğuk sıcak, yaz, kış demeden hayat mücadelesi verip evlerine ekmek götürmek için çabalayan ayakkabı boyacıları helal lokma için çalıştıklarını söyledi.

“Ayakkabı boyayarak çoluklarımın geçimini sağlıyorum”
Cumhuriyet Caddesi Şehir Parkı yanında ayakkabı boyacılığı yapan Hamit Altuntaş, “30 yıldır burada ayakkabı boyacılığı yaparak geçimimi sağlıyorum. Çok şükür ayakkabı boyayarak çocuklarıma helal rızık yediriyorum. Bu zamanda ekmek parası kazanmak çok zor ama biz yaz kış demeden çalışmak zorundayız. Buradan kazandığım parayla 4 kız çocuğu okutuyorum. Şuan bir kızım hasta, Ankara Hacettepe Üniversitesi’nde tedavi görüyor. Bir yandan evin ve çocukların ihtiyaçlarını karşılıyorum diğer yandan kızımın tedavi masraflarını çıkarmaya gayret ediyorum. Ekonomik olarak zorlandığım günlerde oluyor ama Allah’a şükür çocuklarımın boğazından helal rızık geçiyor. Şuan kar yağmış, hava çok soğuk ama ben mecburum çalışmak zorundayım. Çünkü başka gelirim yok” dedi.

“Çocuklarımı ayakkabı boyayarak okutuyorum”

Ailesinin geçimini ayakkabı boyayarak sağladığını söyleyen Hamit Altuntaş, “Her işin bir zor tarafı var. Sabah saat 07:00 gibi işe başlıyorum. Kış olduğu için ikindi saatlerine kadar çalışıyorum. Her gün buradayım, devamlı müşterilerim var. Soğuk havada ıslak ayakkabılara dokunduğumda ellerim donacak gibi oluyor. Bu sebeple eldivenlerle ellerimi korumaya çalışıyorum. Ayakkabı boyacılığı artık mesleğim olmuş. Sabah erken saatlerde gelip burada boya sandığımı açıyorum ve akşama kadar ayakkabı boyuyorum. Ailemi buradan kazandığım parayla geçindiriyorum. Çocuklarımı ayakkabı boyayarak okutuyorum. Biz ayakkabı boyacıları yazın sıcağına kışın soğuğuna dayanma mecburiyetindeyiz. Yaz aylarında sıcaklardan korunmak için şemsiye açıyoruz ama kışın soğuğundan korunamıyoruz.  Soğuk hava işlerimizi hem çok zorlaştırıyor hem de çalışmalarımızı büyük ölçüde aksatıyor. Yaz mevsiminde günde beş on ayakkabı boyarken kışın günde en fazla üç beş ayakkabı boyayabiliyoruz. İnsanlar hava soğuk olduğu için dışarıya çıkmıyorlar, ayakkabılarını da boyatmıyorlar” şeklinde konuştu.

“Ellerimizde his kaybı oluşuyor”

Soğuk havadan dolayı ellerinde his kaybı oluştuğunu söyleyen ayakkabı boyacıları ise “Dışarıda çalışmak zorunda olduğumuz için aşırı soğuklardan dolayı ellerimizde his kaybı oluşuyor ve çalışamaz hale geliyoruz. Çok zor şartlarda çalışıyoruz, dayanamadığımız anlar oluyor. Soğuktan dolayı rahatsızlanıyoruz. Soğuk havaya bağlı olarak ellerimizde oluşan his kayıpları ile uğraşıyoruz. Fakat yapacak bir şey yok. Akşam eve ekmek götürebilmek için çalışmak zorundayız. Soğukta oturmaktan dizlerimiz romatizma oldu. Önceleri insanlar iki ya da üç günde bir ayakkabılarını boyatırdı. Eskiden bir devlet memuru işe gitmeden önce ayakkabılarını, boyatır işine öyle giderdi. Şimdi öyle değil. Memurlar işe gitmeden önce evde ayakkabısını hazır boyayla kendisi boyuyor. Hazır boyalar ayakkabılar için aslında zararlı. Ayakkabıyı yıpratıyor. Ancak şimdi herkes onu kullanıyor. Bu durum da işimizi kötü etkiledi. Biz en iyi boyayı kullanıyoruz müşterilerimiz çok memnun oluyor. Onun içinde bizde ayakkabısını boyatan vatandaşlar geri dönüş sağlıyor. İşimiz zor fakat insanları kırmadan onlara saygı duyarak ekmeğimizi kazanıp kıt kanaat geçinmeye çalışıyoruz” dediler.  

Vatandaşlara uyarılarda bulunan boyacılar, ayakkabılarını yıpranmadan daha uzun giyilebilmeleri ve çatlaklar oluşmaması için hazır boyaların kullanılmamasını öneriyoruz. Hazır boyaların ayakkabıların ömrünü kısalttığını ifade eden boyacılar, normal boyanın ayakkabıya az sürülmesi gerektiğini bununda ayakkabının ömrünü uzattığına dikkat çekiyorlar. Cilanın ayakkabının parlak gözükmesini sağladığını hatırlatan boyacılar her rengin kendi cilasının ayakkabıda kullanılmasını tavsiye etti. 

Bakmadan Geçme