Rusya'nın kuvvetleri takip edilemeyecek

Rusya, Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de 24 Mart 1992'de imzalanan Açık Semalar Anlaşması'ndan çekildi.

Rusya, silahsız gözlem uçaklarının uçabilmesine imkn sağlayan ve silah kontrolünü düzenleyen Açık Semalar Anlaşması'ndan (ASA) çekildi. Emekli Hava-Pilot Korgeneral Dr. Erdoğan Karakuş, 'Açık Semalar Anlaşması, kuvvetlerin sınırlandırılması ve belirli bölgelerde kara, deniz ve hava konusunda anlaşmaya imza atan devletlerin birbirini denetlemesini kapsıyor. Otuz yıllık bir anlaşma. Anlaşmanın amacı mümkün olduğu kadar silahlanmayı artırmamaktı' dedi.

TÜRKİYE'Yİ ETKİLEMEZ
Türkiye'nin bugüne kadar gözlem kabiliyetine sahip uçaklarla ASA kapsamında birçok defa uçuş gerçekleştirdiğini söyleyen Karakuş, 'Anlaşma dhilinde verdiğimiz sözleri tuttuk ve bu anlaşamaya devam ediyoruz. Ama Rusya'nın, Gürcistan ve Ukrayna'nın bir miktarını işgali, Açık Semalar Anlaşması'na uymamasına sebep oluyor. O yüzden bu anlaşmadan çıktığını açıkladı. Rusya'nın ne kadar kuvvet bulundurduğunu görmek çok daha iyi olurdu. Ancak şimdi bu söz konusu olmayacak. Rusya'nın çekilmesi Türkiye'yi etkilemez. Daha çok Baltık ülkelerini ve Romanya'yı, yani Rusya'ya yakın ülkeleri etkiler. Baltık ülkeleri bu çekilmeden dolayı rahatsızlık duyabilir.' dedi.

34 DEVLET BULUNUYOR
1992'de imzalanan Açık Semalar Anlaşması'nda hlihazırda 34 devlet bulunuyor. Anlaşma, taraflara, birbirlerinin toprakları üzerinde gözlem amaçlı silahsız uçuş hakkı tanınıyor.

Türkiye Gazetesi

Bakmadan Geçme