GENÇLİK HAFTASI,19 MAYIS VE 'Z' KUŞAĞI GENÇLERİ

Dr. Mine Kılavuz Ongün yazdı...

Bulunduğumuz hafta gençlik, spor,doğa,bahar şenliklerini gündeme getirdi.Bu hafta genç kalabilen herkesin haftası olmalı.Genç olmak, bana göre fiziken ve ruhen genç kalabilmek zira.

Gençlik için takvim yaşını dikkate alırsak bugünün ,gençleri 'Z' Kuşağı diye adlandırılan 2000 ve sonrasında doğanlar.. Dijital dünyayı kullanan ilk sosyal nesil. Hani şu hiçbir şeyi umursamaz gibi görünen, konuştukları zaman çoğumuzu şaşırtan, özgürlüğüne düşkün,bireyselliği ön planda tutan,çoğu zaman anne babaların doğrularıyla çelişen Milenyum çocukları yani.' Bizim zamanımızda 'diye başlayan cümleleri çürütenler...

Serde biraz da asilik olduğu için kendilerinden öncekilerin yolundan gitmeyi tercih etmeyen arkadaşlarımızın kırmızı çizgileri ise özgürlük.

Hem Z kuşağı annesi ,hem bir hekim olarak gözlemlediklerimden birkaçına değindikten sonra lafı ekip olma kavramına getirmek istiyorum.

Toplumsallaşmadan ziyade bireyci yaklaşıma göz kırpan bu kuşak için ekip kavramı çok fazla bir şey ifade etmiyor. İşte tam da bu noktada toplumsal faydanın değersizleştiği, bireyselciliğin ön plana çıktığı günümüzde, bu durum biraz ürkütücü geliyor bana.

Çünkü sağlam bir ekibe çoğu zaman ihtiyacımız var…

Mustafa Kemal Paşa genç bir subayken ,bir Mayıs gününde Bandırma Vapuru ile yol almaya başladığında, arkasında büyük bir ordu da,ona inanan binlerce kişi de yoktu.Ancak bütün bunları sonradan oluşturabilecek zeka,kararlılık ,kendine ve ekibine olan inancından aldığı gücü vardı. Zulme karşı ilk çığlık, Millet Meclisinin ayak sesleri,Cumhuriyetin müjdecisi olan ilk adımla başladı büyük destan. ... Bandırma Vapurunun yükü bu yüzden ağırdı .İçinde Kuvayi Milliye ruhu, vatan sevgisi,özgürlük ateşi vardı.Hal böyleyken 19 Mayıs denince Bandırma Vapurunu ekip ruhundan ayrı düşünmek, abesle iştigal olur.

Bireyci yaklaşımların ön plana çıktığı günümüzde ,her ne kadar iletişim zengini olsak da,ekip olmakta zorlanıyoruz. Ben merkezcilik, 'bana ne' cilik, ekip yerine grup kuruculuk ise bunun sebepleri. Üstelik sadece Z kuşağı gençlerinin değil, toplumun genel davranışı aynı yönde. Biliyoruz ki artık mükemmel insan arayışı , yerini iyi ve doğru sistemlere bırakmıştır.Bu da iyi ekiplerle mümkün.Ortak amaçları olan,elini taşın altına koyabilen , başarı duygusunu birlikte yaşamanın hazzını bilen ekiplerle ve güçlü liderlerle…Yani birlikten doğru kuvveti doğuranlarla...

NEDEN SPOR BAYRAMI?

Kaynaklar der ki, 1935 yılında Beşiktaş'ın girişimleri ile Fenerbahçe stadında toplanan Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçeli birçok sporcunun katılımıyla tam bir spor günü olmuş ve spor bayramı olarak kutlana gelmiş.

Mustafa Kemal Atatürk gençlere olan güveni ve verdiği değerin göstergesi olarak bu güzel bayramı gençliğe armağan etmiş. Genç olanlara,genç kalmayı bilenlere,aklı ,vicdanı ,irfanı hür yeni nesillere…

Bakmadan Geçme