• Haberler
  • Ekonomi
  • A101, ŞOK ve BİM'den görülmemiş karar: Artık pazar günü bunu yapacaklar

A101, ŞOK ve BİM'den görülmemiş karar: Artık pazar günü bunu yapacaklar

İstanbul'da faaliyet gösteren İTO Perakende Meslek Komitesi, zincir marketlerin Pazar günleri kapanması konusunu gündeme taşıdı. Oylamada tüm firmaların aynı yönde oy kullanması, BİM, A101, ŞOK'un Pazar günleri kapalı olabileceğine işaret ediyor.

BİM, A101, ve ŞOK gibi büyük zincir marketlerin Pazar günleri kapanması konusu, İstanbul Ticaret Odası Perakende Meslek Komitesi'nin düzenlediği çalıştayda ele alındı.

Binlerce katılımcının olduğu oylamada, tüm firmaların aynı yönde oy kullanması, zincir marketlerin Pazar günleri kapanıp kapanmayacağı sorusunu ortaya çıkardı.


PAZAR GÜNLERİ KAPALI MI OLACAK? 

İTO Perakende Meslek Komitesi tarafından düzenlenen çalıştayda komite üyeleri bir araya geldi. Yaklaşık 25 bin üyesi bulunan ve İstanbul’daki tüm marketlerin üye olduğu komitenin çalıştayında uzun zamandır gündemde olan zincir marketlerin Pazar günü kapatılması konusu ele alındı.

Konuya ilişkin yapılan oylamada ise üye marketlerin hepsi zincir marketlerin Pazar günü kapatılması yönünde oy kullandı. 

2022 yıl sonu itibariyle Türkiye genelinde hizmet veren 12 bin A101 şubesi olduğu biliniyor. Aynı zamanda 2023 yılının ilk yarısında 11.525 BİM şubesi olduğu kaydedildi. 

Büyük market zincirlerinden olan ŞOK marketin de Türkiye’nin 81 ilinde 10 bin 281 şubesi olduğu belirtiliyor. Bunula birlikte Türkiye genelinde farklı isimlerde zincir marketler de yer alıyor ve bu marketler haftanın 7 günü hizmet veriyor.

İstanbul’da gerçekleşen çalıştayda, katılımcıların tümünün zincir marketlerin Pazar günü kapalı olması yönünde oy kullanması başta BİM, A101 ve Şok marketlerin Pazar günleri kapalı olup olmayacağı yönünde meraka neden oldu.

İstanbul İl Tarım Müdürü ve İl Ticaret Müdürleri tarafından yapılan açıklamalarda sektörün tüm aktörlerinin aynı fikirde olması durumunda devlet kurumlarının böyle bir kararın alınmasına onay verebileceği belirtildi.

Diğer yandan zincir marketlerin Pazar günleri kapalı olması halinde tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bakkallara yöneleceği, bunun da sektöre yeni 15-20 bin civarında işletmenin katılabileceği düşünülüyor.

Zincir marketlerin Pazar günü kapalı olması konusunun ekonomik boyutunun yanı sıra sosyal boyutları da ele alınıyor. Pazar günleri çalıştığı için hiçbir etkinliğe katılamayan ve ailesinin yanında olamayan zincir market çalışanlarının da bu kararla birlikte olumlu etkileneceği bunun da sosyal hayata pozitif bir katkı sunacağı üzerinde duruluyor.

Bakmadan Geçme