Yesir Cami kazı çalışması tamamlandı

Tarihte Yesir Cami ve ya Topçuoğlu cami olarak da bilinen Van şehrinin en eski yapılarından Kızıl Minareli Cami kazı çalışması tamamlandı.

Fazıl ERÜŞ
Eski Van şehrinde yer alan ve Birinci Dünya Savaşı döneminde Rus işgali ve Ermeni çeteleri tarafından yakılıp yıkılan tarihte Yesir Cami veya Toğçuoğlu cami olarak bilinen Kızıl Minareli Cami kazı çalışması tamamlandı.
 Tarihte Yesir Cami ve ya Topçuoğlu cami olarak da bilinen Van şehrinin en eski yapılarından biri olan Kızıl Minareli Cami kazı çalışması tamamlandı. Cami'nin en önemli özelliği tuğladan inşa edilen minaresidir. Dr. Mimar Şahabettin Öztürk, " Minare üzerindeki çini süslemeler bölgede tek çini süslemeli minare olduğunu göstermektedir. Selçuklu döneminde inşa edilen minare camisiyle birlikte yapılmasına rağmen daha sonraki yıllarda cami yıkılarak yeniden inşa edilmiştir" dedi. Kazı ile ilgili değerlendirme yapan Öztürk, "Çok eski bir yapıya sahip olup dikdörtgen planlı inşa edilen cami ortada kubbe doğu-batı istikametinde birer tonoz ile şekillenmiştir. Temmuz ayının son haftasında yüklenici firmanın 20 kalifiye personelinin titiz çalışması sonucunda kazı çalışması başarıyla tamamlandı" dedi.
ABBAS AĞA CAMİ KAZI ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Vakıflar Bitlis Bölge Müdürlüğü teknik elemanlarının proje müelliflerinin denetimi altında yapılan kazı çalışmalarının sonucunda ortaya çıkan verilerin rölöve projelerine aktarılarak revizyon çalışmalarının devam edeceğini belirten Öztürk, " Abbas Ağa Cami kazı çalışması da başladı. 19. Yüzyılın son dönemlerinde inşa edildiği düşünülen Abbas Ağa Cami dikdörtgen planlı doğu-batı istikametinde gelişen mahfilli bir camidir.  Cami belli bir yüksekliğe kadar moloz taşı ile örülü üst kısmı ise kerpiçten inşa edilmiştir. Ortadan camiyi kuzey ve güneye ayıran uzun bir kemer vardır" dedi.
Öztürk, " Yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkan veriler doğrultusunda daha önce Valilik tarafından hazırlanan projeler ile eserler tekrar revize edilecektir.  2014'ün Mart ayında da kazılar sonucundaki verileri projelere aktararak restorasyon çalışmaları yapılacak, Bitlis Vakıflar Müdürlüğü tarafından yenileme çalışmaları yürütülecektir.  Titiz bir çalışmayla da 2013'ün sonuna kadar Abbas Ağa kazı çalışması tamamlanacaktır.

Bakmadan Geçme