Yerli Üretime Vanlı Rağbet Göstermiyor
Ramazan ayının gelmesi ile birlikte lokum üreticilerinin yüzü gülecek. Vanda Lokum imalatı yapan Ahtamara lokum bölgeye hitap etmeye çalışıyor. Ancak Vanlı tüketicinin dışarıdan gelen ürüne daha çok rağbet ettiğini belirten Hakan Günaslan alışveriş yaptığınız yerlerde Vanda üretilen ürünleri isteyin ve onları alın dedi.
İlhan Siyahtaş
Lokum üretimi yapan Ahtamara lokum işyeri sahibi Hakan Günaslan “ 2009’dan bu yana lokum üretimi yapıyoruz. İlk İŞGEM’de imalata başladık, daha sonra yaklaşık bir buçuk yıldır Çarşı Merkezinde üretim yapıyoruz. Bütün ürettiklerimiz doğaldır, günlük üretim yapıyoruz. Özel kurumlar, hastaneler, kamu kurumları ve büyük firmaların istediği çeşitte lokum siparişi alıyoruz. Kendi gönderdikleri ve onların isminin olduğu kutulara ürettiğimiz lokumları doldurup siparişleri tekrar onlara gönderiyoruz. 65 çeşit lokum üretebiliyoruz. Genelde burada sipariş üzerine çalışıyoruz ve 4 personelle hizmet vermeye çalışıyoruz. İşlerimiz yoğunlaştığı zaman bu eleman sayısını arttırıyoruz. Van’daki Lokum sektöründe potansiyel çok iyi. Dışarıdan Gaziantep, Konya, Afyon’dan glikozlu ve katkı maddeli ürenler geliyor. Fiyat olarak vatandaşlarımıza daha uygun geliyor. Vatandaşlarımızın çoğu onları tercih ediyor. Van’da üretilen hiçbir ürünü yerel desteklemiyor. Biz burada üretim yapıyoruz ama çoğu lokum satıcıları il dışından lokum sipariş verip o ürünleri satıyorlar. Vatandaşlarımızda dışarıdan gelen ürünü nedense daha çok seviyor ve alıyor. Vatandaşlarımızın alışveriş yaptıkları yerlerden şunu talep etmesi gerekir, ben Van’da üretilen ürünlerden istiyorum demesi gerekir. Dışarıda üretilen ürün ile bizim burada ürettiğimiz ürünün arasında çok fark var. Biz buradan Gaziantep, Antalya, İstanbul, İran, Kuzey Irak gibi yerlere sipariş gönderiyoruz” dedi.
ÜRÜNLERİMİZ TAMAMEN DOĞALDIR
Ahtamara Lokum Ustası Osman Dalgın lokumun nasıl üretildiğini, lokum alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
Osman Dalgın “ Ben üçbuçuk senedir lokum ustalığı yapıyorum. Lokumun hammaddesi su, şeker ve nişastadır. Şekerin doğal olabilmesi içinde kesinlikle şeker pancarından olması gerekir. Su, şeker ve nişastayı kazanda 3 saat boyunca yüksek ısıda kaynatıyoruz. Lokum hammaddesinin kazanda kaynadığı zaman kıvamına gelmesini bekliyoruz. Kıvamına geldikten sonra kalıplara döküyoruz ve soğumasını bekliyoruz. Lokum hammaddesinin yaklaşık bir gün boyunca kalıpta durması gerekir. Çok çeşit olan lokumların içine, fıstık, fındık gibi ek besinlerde katıyoruz. Hindistan cevizine batırdıktan sonra özel bıçakla kalıptan çıkardığımız lokumu ikiye bölüyoruz. Daha sonra bu parçaları makine ile tane haline getiriyoruz. Tane tane olan lokumları da paketlere doldurup satışa sunulacak hale getiriyoruz.
LOKUMLARIMIZ YÜZDE YÜZ ŞEKER PANCARINDAN ÜRETİLİYOR
Lokum Ustası Osman Dalgın” iyi ve taze lokum boğaz’a takılmaz, dişlere hiçbir şekilde zarar vermez. Lokumun şeker pancarından üretilmesi gerekir, bizde lokumlarımızı şeker pancarından üretiyoruz. Bizim üretimimiz günlük ve tazedir. Yazın özellikle serin bir ortamda saklanması gerekir. Bir lokum’un kullanım ömrü yaklaşık 3 aydır” şeklinde konuştu.
Bakmadan Geçme


