YENİTÜRK: ADAY DEĞİLİZ

Vanspor Kulübü Başkanı Servet Yenitürk, 8 Ağustos 2020 tarihinde kongreye gideceklerini belirterek, 'Bizde yönetim olarak bir karar aldık. 8 Ağustos'ta kongremizi yapacağız. Bu kongrede yine yönetim kurulumuzun almış olduğu karar sonucu bizler aday olmayacağız' dedi.

Rıdvan Can

Vanspor Kulübü Başkanı Servet Yenitürk ve kulüp yöneticilerinden Adnan Bayram, Ömer İnanç ve Oktay Ukay basınla bir araya gelerek önemli açıklamalarda bulundu. Takımın borçlarıyla ilgili konuşan Başkan Yenitürk, “11 milyon 281 bin TL kulübümüzün borcu var. Bizler kulübü devraldığımız zaman 5.5 milyon TL borcu vardı. O tarihte piyasa borcu 1,5 milyondu, şuanda piyasa borcumuz 580 bin TL civarındadır. 1 Milyon borcu ödedik. Futbolcu alacaklarımız 2 milyon 290 bin TL’dir. SGK ve vergi borçlarımız biz aldığımız zaman 2,5 milyon civarındaydı. Bizim dönemimizde SGK ve vergi borcumuz yoktur. Hele üstelik fazlasını ödemişiz. Şuanda 2 milyon 200 bin TL güncel sigorta vergi borcu vardır. Tabi bu 13 yıl içerisinde oluşan borçtur” diye konuştu.

“Bu başarı hepimizin başarısıdır”

3. Ligden 2. Lige yükselmede herkesin başarısının olduğunu söyleyen Yenitürk, “2017-2018 sezonunda devre arasında kulübün başına geldik. Geldiğimizde kulübün durumu iyi değildi. Ciddi sıkıntıları vardı. Göreve geldiğimizde takım Antalya kampındaydı ve bünyesinde 6-7 tane futbolcu kalmıştı. Hocamız yoktu. Gelir gelmez bu sıkıntılarla uğraştık. Ligden düşmemek için mücadele ederken sezonu 7. Sırada tamamladık. 2018-2019 yılı için güzel bir hazırlık yaptık. Yönetimimizle birlikte odaklandık. Şehrimizle, taraftarımızla, basın mensuplarıyla, işadamlarıyla, Sayın Valimizle, Belediyelerimizle bütünleşerek yıllar sonra 3. Lig’den 2. Lig’e çıkarak şampiyonluk yaşadık. Temennimizde bu dönem direkt şampiyon olmaktı veya mutlaka bir plaf-off oynamaktı. Şampiyonluk üzerine güzel bir takım kurmuştuk. Ama her zaman istediğiniz gibi olmuyor. İşler bazen kulüp içinde, futbolcular arasında, maddi sıkıntılardan dolayı düzgün gitmiyor. Bundan dolayı başaramadık. Ama ne olursan olsun 2. Lig’e çıkmamız ilk senesinde bizler için plaf-off potasında bitirmekte bir başarıdır. Tabi şehrimiz şampiyonluklara susadığı için hep şampiyonluk bekliyordu. İnşallah bundan sonraki dönemler için diyoruz. Geçmişte yardımları olan, destek veren, yanımızda olan, başta Sayın Valilerimiz, Sayın Kolordu Komutanlarımız, Ticaret Odası Başkanlarımız, VATBO Başkanımız, Van’daki İşadamlarımız, Edremit Belediye Başkanımız, Basın Mensupları ve yaz-kış demeden bizleri içeride ve dışarıda yalnız bırakman cefakar taraftarlarımıza teşekkür ediyorum. Bu başarı hepimizin başarısıdır. Yönetimime özellikle teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

B.B. Vanspor Esenler Erokspor maçının golleri VİDEO İZLE, VANSPOR ...

“8 Ağustos’ta kongremizi yapacağız”

Koronavirüsten dolayı ertelenen kongreyi 8 Ağustos 2020 tarihinde yapacaklarını açıklayan Servet Yenitürk, “Olağan Kongremiz koronavirüsten dolayı ertelendi. 1 Ağustos’a kadar hiçbir kongre yapılamayacak. 1 Ağustos’tan sonra kongreler yapılacak. Bizde yönetim olarak bir karar aldık. 8 Ağustos’ta kongremizi yapacağız. Bu kongrede yine yönetim kurulumuzun almış olduğu karar sonucu bizler aday olmayacağız. Buraya kadar Van’a, Vanspor’a bir şeyler katabildiysek ne mutlu bizlere. Yeni seçilecek olan yönetimdeki arkadaşlarımız Vansporumuzu biraz daha ileri taşıyabilir. Yine bizler yönetim olarak elimizden ne geliyorsa, onların yanında yer alacağımıza, yardımcı olacağımıza söz veriyoruz” dedi. 

“Kulübümüzün giderleri aşırı derecede yüksektir”

Vanspor’un giderlerinin yüksek olduğunu kaydeden Yenitürk, “2. Liglerde en düşük futbolcu ücreti 250 bin TL, bu rakamlar 600-700-800 bin TL’ye kadar çıkıyor. Fakat bizde en düşük futbolcumuz 250, en yüksek futbolcumuz da 500 bin civarındadır. Bunun ortalamasını aldığımız zaman 350 bin TL futbolcu başına transfer maliyeti çıkıyor. Bir takımda 18 futbolcu ile sahaya çıkma zorunluluğu vardır. 4 tane de yedek futbolcu olduğu zaman 22 futbolcu mecburen kulübün bünyesinde tutmak zorundayız. 22 futbolcu üzerinden hesapladığımız zaman 7 milyon, 700 bin TL sadece futbolcuların transfer bedelleridir. Bizim yılda ortalama 40 maçımız vardır. 34’ü lig, 6’sı da kupa maçıdır. Kupa maçları 8’e de çıkabiliyor. 40 maçtan sadece 16 maçını kazanırsanız, 1 milyon 100 bin TL futbolcuların primi tutuyor. Bu prim bizim belirlediğimiz bir prim değil. 2. Liglerdeki kulüplere bakarak, onlardan sorarak ortalamasını alıyoruz. 40 maçın 20 deplasmanı vardır. 20 deplasmanımız ortalama 800 bin TL civarındadır. Bu sezon daha da artacak. Çünkü daha önce bir odada 2 futbolcu yatırırken, artık futbolcuları virüsten dolayı tek tek yatırmak zorunda kalacaksınız. Uçak biletleri arttı. Masraflar arttı. 7 milyon, 700 bin TL sadece futbolcu transferlerimizdir, 1 milyon 100 bin TL primler, 800 bin TL deplasman giderleriyle beraber bu gider 9 milyon 600 bin TL’yi buluyor. Bunun yanı sıra Erzurum kampımız 200 bin TL, Antalya kampımızın gideri 200 bin TL’dir. Biz bu yıl 300 bin liralık sadece futbol malzemesi aldık. Bunlarla beraber bu miktar 10,5 milyonu buluyor” dedi.

Vanspor'un Yeni Logosu O Ne Biçim 'K'edir ...

“Bu gelirle takımımızın ayakta durma şansı yoktur”

Gelirin gideri karşılamadığını söyleyen Yenitürk, “Sayın Valimize buradan teşekkür ediyoruz. Bu sezon ve geçen sezon iki yıl içerisinde toplamda bize 1 milyon 800 bin TL katkıda bulundu. Fakat bilindiği gibi yıllardır tesislerimizin bütün giderleri belediye ve valilik tarafından karşılanıyor. HDP sürecinde bir kısım personelimiz çekildi, araçlarımız alındı. Bunların tamamını cebimizden karşıladık. Sayın Valimiz kanuni olarak, prosedür olarak tesisleri kiraya vermeyi düşünüyoruz dedi. Tesisleri kiraladığımız zaman kanunen, prosedür gereği bütün giderlerini Vanspor karşılamak zorundadır. Kirası, elektriği, suyu, doğalgazı, orada çalışan altyapıdaki sporcularla, hocalarla birlikte 24 personeli kendi bünyesinde çalıştırmak zorundadır. Yıllardır orada çalışan personellerin taşınması için bir otobüs vardı ve Vanspor’da faydalanıyordu. Çalışan personelin gıda giderleri belediye ve valilik tarafından karşılanıyordu bundan Vanspor’da faydalanıyordu. Fakat tesis kiralandığı zaman bunların tamamı Vanspor’un bünyesinde olmak zorundadır. Sağolsun Sayın Valimiz 1 milyon 600 TL daha destek vereceklerini söyledi. Biz tesislerimizin giderlerini hesapladığımız zaman ortalama 2 milyon civarındadır. Çalıştırdığımız personellerin asgari ücret gideri 70 binin üzerindedir. Vanspor’a bu yıl 12 bin TL’ye bir otobüs kiraladık. Şoförün sigortası, vergisi ve yakıtıyla birlikte kulübe 15 bin TL maliyeti var. Yemek giderleri 40-45 bin civarında tutuyor. Doğalgaz, elektrik ve su için ortalama aylık 35 bin TL gider var. Bunları üzerimize abone yaptığımız zaman 25-30 bin TL civarında depozito yatırmamız lazım. Altyapının aylık giderleri 10 bin TL’dir. Deplasman giderleri 20 bin TL’dir. Bunlarla beraber aylık giderimiz 200 bin TL’yi geçiyor. Kulübün 10 aylık gideri ortalama 2 Milyon civarındadır. Bir yıllık giderin toplamı 12,5 milyonu buluyor. Bunun birde teknik heyeti var. Ne kadar düşük fiatla teknik heyet getirirseniz getirin yıllık giderleri sezon sonuna kadar 500 bin TL’dir. Hastanelere, ameliyatlara, medikal malzemeye, röntgene vb. giderlere 100-150 bin TL civarında para verdik. Tesisimizin, yatakhanelerimizin giderleri var. Kulübümüzün kabataslak 13 milyon TL gideri var. TFF’den gelen en fazla para 2 milyon 800 bin TL civarındadır. Bunun tamamı da Vanspor’a gelmiyor. Bu ödenmesi gereken fakat biz her maç ortalama 5 bin lira, 10 bin lira, 15 bin lira ceza yiyoruz. Bu cezalarımız toplanıyor, federasyon yılda 2-3 kez ödeme yapıyor. Bu ödemelerde bunlardan kesiliyor. Futbolcularla, hocalarla, esnafla, geçmişten gelen cezalar var. Geçtiğimiz yıl 350 bin TL civarında para bunlardan dolayı kesildi. Sayın Valimizin desteği, sponsor desteği, işadamlarımızın desteğini de toplayacak olursak bu para 5 Milyon 600 bin TL civarında tutuyor. Bu gelirle takımımızın ayakta durma şansı yoktur. Bizleri de aşar. Bizlerinde bu şartlarda aday olma şansımız olmuyor” diye konuştu. 

“Vanspor’a sahip çıksınlar”

Vali, siyasiler ve işadamlarının Vanspor’a sahip çıkması gerektiğini belirten Yenitürk, “Vanspor’umuzu mağdur etmesinler, ortada bırakmasınlar. Çünkü çok kısa bir sürece girdik. Pandemiden dolayı kongrelere ara verildi. Aslında şuanda maçlar bitmiş, transferler başlamıştı. Ama geciktiğinden dolayı beklemededir. Ağustos’un 8’inde yapılacak kongreden sonra en fazla 20 gün, 1 ay bir transfer süreci kalıyor. Bundan dolayı Vanspor’umuzu yalnız bırakmazlar, sahip çıkarlar. Biz bugün istifa etmiyoruz. Süreci sonuna kadar da devam ettiriyoruz. Kongre günü de inşallah anlımızın akıyla hesaplarımızı devredeceğiz. Ondan sonra da bize ne düşüyorsa işadamı olarak, eski yönetici olarak, bir Vansporlu olarak, bir Vanlı olarak yine Vanspor’umuzun yanında olacağımıza tekrar söz veriyoruz. Hiçbir şey yapmamışsak en azından Van’ımıza bir şampiyonluk kazandırdık. 2. Lig’de en azından düşme korkumuz olmadı. Plaf-off ve şampiyonluk düşündük. Biz kendi adımıza vicdanen rahatız. Ben ve yönetimim çok çaba sarf ettik. Elimizden gelinin fazlasını yaptık. Bizden önceki yönetim ve başkanlar Vanspor’a gelen yardım ve desteklerle deplasman maçlarına gidiyorlardı. İki sezonda yönetimimizle bir araya gelerek başkan olarak ben dahil, yönetimdeki bütün arkadaşlarımız uçak bileti, konaklama gibi bütün masrafları kendi cebimizden karşıladık. Bunların hiçbirini kulüpten karşılamadık. Bugüne kadar 1,5 milyon civarında ben şahsım ve yönetimdeki arkadaşlarım Vanspor’a harcama yapmışız ve bunun hesabını da yapmamışız” şeklinde konuştu.

“Bütün hesaplarımızı yeminli mali müşavire gönderdik”

Takımın bütün hesaplarını yeminli mali müşavire gönderdiklerini belirten Yenitürk, “Tabi kongrede açıklamamız gereken bir borç vardır. Bu konuda anlımız aktır. Bu konuda daha da net olmamız için, bütün faturalarımızı, bütün hesaplarımızı, Vanspor’a aktardığımız paraları ve bize gelen sponsorluklar, bağışlar, bütün banka hesaplarımızla birlikte yıllardır kulübün muhasebesi bunu tutar ve mali müşavir bunu tutar. Biz bu yıl değişik bir şey yaptık. Yeminli Mali Müşavir tutarak, cebimizden de 15 bin TL verdik. Bütün hesaplarımızı Yeminli Mali Müşavire gönderdik. Yeminli Mali Müşavirimiz hesaplarımızın tamamını çıkaracak, hata varsa, yanlış varsa, ne varsa hepsini kongrede yeminli mali müşavir tutanaklarıyla borcumuzu, alacağımızı açıklayıp ve federasyona da göndereceğiz” dedi. 

Vanspor Ankara'da şampiyon oldu | Haberler > SPOR

Başkan Yenitürk takımın borcunu açıkladı

Takımın borçlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Yenitürk, “11 milyon 281 bin TL kulübümüzün borcu var. Bizler kulübü devraldığımız zaman 5.5 milyon TL borcu vardı. O tarihte piyasa borcu 1,5 milyondu, şuanda piyasa borcumuz 580 bin TL civarındadır. 1 Milyon borcu ödedik. Şuanda futbolcu alacakları 2 milyon 290 bin TL’dir. SGK ve vergi borçlarımız biz aldığımız zaman 2,5 milyon civarındaydı. Bizim dönemin SGK vergi borcu yoktur. Hele üstelik fazlasını ödemişiz. Şuanda 2 milyon 200 bin TL güncel sigorta vergi borcu vardır. Tabi bu 13 yıl içerisinde olan borçtur. Bu borç 3 kez yapılandırılması bozulduğundan dolayı biz bu sefer taksit yapabilmek için SGK’ya 7 tane iş makinemizi ipotek verdik. Vergi Dairesi’ne de 5 tane aracımızı ipotek verdik. Ancak bu şekilde taksitlendirme yapabildik. Fakat biz şuanda taksitlerimizi ödeyemediğimizden dolayı buda bozuldu. Şimdi SGK borcunun tamamının kapanması gerekiyor. Muhasebe, avukat, teknik heyet, çalışanların alacağını hesapladığımız zaman 276 bin TL şuanda borç vardır. Kulübümüzü dava eden bizden önce ve şimdi borçların tamamı 783 bin TL’dir. Bunun çoğu bizden önceki davalardır. 2 tanesi sonuçlanmıştı ve biz bunun ödemesini yaptık. Geri kalanlarda halen devam ediyor. 5 milyon 144 bin TL’de, cebimizden harcamışız. Bununla birlikte 11 milyon 281 bin TL şuanda kulübümüzün borcu var. Yani kısacası almış olduğumuz 5,5 milyon borç vardı, bunu düştüğümüz zaman sadece bizim kendi cebimizden harcadığımız bir para var. Başka da bir borcumuz görünmemektedir” ifadelerini kullandı.

 

Bakmadan Geçme