Ümit Kayaçelebi

'Nihat-Fethi-Ender/Filelere Gönder'

Ümit Kayaçelebi

Hayal meyal hatırlıyorum; ilk defa Dolmabahçe’de 3-1’lik Fenerbahçe maçında izlemiştim Es-Es’i. Tribünler tıklım doluydu. Çok çekişmeli bir maç olmuştu. O zamanların dillerden düşmeyen güzel bir tekerlemesi, “Nihat-Fethi- Ender/Filelere Gönder”di. Nihat-Fethi-Ender, Es-Es’in forvet üçlüsüydü. Bir dönem A Milli Futbol Takımında da oynayan Nihat sağ açık, Ender sol açık, gol krallığında adı hep geçen Fethi santrfordu. Fethi Heper, sonra akademisyen olmuş, “Prof.” unvanı almıştı. Ender de önce FB’de sonra da Bundesliga’da Eintracht Frankfurt’ta oynamıştı. Stoper İsmail Arca ve Kamuran da A Milli Takım’da yer alan, son olarak 2-1’lik Almanya maçından hatırladığımız önemli futbolcularıydı kırmızı siyahlıların.

Gelin, kısa bir yolculuk yapıp “Nihat-Fethi-Ender”e gidelim…

Nihat Atacan: Es-Es’i “Es-Es” yapan ve zamanında A Milli Takım formasını da giyen en önemli futbolculardan birisiydi. “Nihat-Fethi-Ender/Filelere Gönder” sloganına adını yazdıran kahramanlardandı. Takımdaki lakabı Tatarca “Kaç Nihat” anlamına gelen “Tıy Nihat”tı. O kaçtı mı kimse tutamazdı. Karşısındaki rakip darmadağın olur, feleğini şaşırırdı. 1985’te Malatyaspor’u da ilk kez Süper Lig’e çıkaran teknik direktör oldu.

Fethi Heper: 1944 Eskişehir doğumlu ve efsane takımın efsane gol kralı. Avrupa maçlarında İspanyol Sevilla’ya hat-trick yapan, Fin Mikelli’yi dörtleyen santrafor. Bir uluslararası karşılaşmada 4 gol atan başka futbolcu hatırlamıyorum. “Nihat-Fethi-Ender”’in tam da göbeğindeki futbolcu. A Milli Takım’da da gollerini atıp iki kez Süper Lig’de gol kralı olarak adını sadece Es-Es’in değil Türk futbol tarihinin sayfalarına altın harflerle yazdıran isim. Futbol hayatının sonrasında akademisyen olarak maliye ve vergi alanında 1981’de doçent, 1988’de profesör unvanı alan ilk ve tek futbolcu. O nedenle de çok özel bir yeri var.

1969-70 ve 1971-72 sezonlarında 1. Lig’de (Süper Lig) leblebi gibi gol atarak efsane gol kralı olmuştur ve “gelmiş geçmiş en büyük Eskişehirsporlu futbolcu” unvanını hak etmiştir. Havadan gelen topları yine havada ve göğsünde kontrol ettiğinden “Çengel” ve “demir gömlek” lakaplarını almıştır. 1970’te UEFA ilk turunda Eskişehirspor İspanya’da 1-0 yenildiği Sevilla’yı rövanşta 78’de 1-0 geriye düşse de tüm ümitler kaybolup stadın dörtte üçü boşalsa da Fethi Heper son 9 dakikada 3 gol atıp Es-Es’i ikinci tura çıkarmıştır. Böylece futbolun 90 dakika olduğunu hatırlatıp “Endülüs üç defa kırmızı” dizesine ilham vermiştir.

1970’lerin başlarında GS, Taçsız Kral Metin Oktay’ı devreye sokarak Fethi’yi renklerine katmak ve doğacak boşluğu doldurmak ister. Metin, “Seni GS’ye almaya geldik” der ama şu karşılığı verir Fethi: “Ben Eskişehirspor’a söz verdim Kral, onlar benden çok şey bekliyor, aynı durumda sen GS’yi bırakır mıydın?”

Futbol hayatı sonrasında Milliyet’te spor yazarlığı, daha sonraları TFF YK Üyeliği, Eskişehir temsilciliği yapmıştır.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde okutulan kitaplara da imza atan, Türk Vergi Sistemi dersini anlatan futbolcu-akademisyen Fethi Heper, televizyon programlarında futbola hevesli gençlere hep eğitimlerini de devam ettirme öğüdü vermiştir.

Ender Konca: Ünlü slogana hayat veren isimlerden, Es-Es’in efsanesi. Bileğine müthiş hakim forvete dönük yırtıcı orta saha futbolcusu. A Milli Takım yanında FB ve Eintracht Frankfurt forması da giymiştir. 1970’te Köln’de oynanan ve 1-1 sonuçlanan Almanya-Türkiye maçında ünlü Alman bek Berti Vogst’u çalım manyağı yapan Ender, o maçtan sonra Almanya’ya transfer kapısını açtı.

SÜPER LİG’DE 30 SEZON

1965’te kurulan Eskişehirspor 58 sezonda, çeşitli dönemlerde 30 sezon Süper Lig’de mücadele etti. Es-Es, kurulduğu ilk sezon olan 1965-66 ve sonradan 1983-84, 1994-95, 2007-2008 sezonlarında TFF 1. Lig’de şampiyon olarak Süper Lig vizesi almıştı. Son olarak Süper Lig’den 2015-16 sezonunda TFF 1’lige düştü ve ertesi sezondan bu yana da aşağıya doğru indi de indi.

35 BİNLİK STATTA, AMATÖRDE…

Maçlarını 34,930 seyirci kapasiteli Yeni Eskişehir Stadı’nda oynayan Eskişehirspor son birkaç sezonda transfer kısıtları ve ceza puanı ile başladı liglere.

Kurulur kurulmaz TFF 1’de şampiyon olup Süper Lig’e çıkan ve Anadolu takımlarının idolü olan, çoğuna renklerini veren, Trabzonspor’dan, Bursaspor’dan çok önce bir zamanlar ki Göztepe gibi Üç Büyüklere kafa tutan Kırmızı Şimşekler gelecek sezon muhtemelen 35 binlik statta amatör kümede oynayacaksa, güzel oyun futbola gönül veren birisi olarak nasıl üzülmem ki? Acaba Eskişehir de çok üzgün mü? Toparlanıp neyi kaybetmekte olduğunu fark eder mi? Kenetlenip toparlanır mı? Yeni bir yolculuğa çıkar mı? O yolculuk sonucunda yine çabucak profesyonel liglerde hissedilir mi?

Efsane başkan Aydın Begiter’lerin, Amigo Orhan’ların, Nihat-Fethi-Ender’lerin; ezcümle Tatar Eskişehir’in çocuklarının, tribününün yarattığı Es-Es, endüstriyel futbolun çarkları arasında eridi gitti göz göre göre… Kozmopolitleşen Eskişehir, o grubu yuttu hikayesi ile, oluşturduğu efsanesiyle birlikte… Eskişehirspor’un inişiyle birlikte Eskişehir, “yaşanacak ve gezilecek bir kent” olarak markalaştı bu kez de. Kim bilir belki de Eskişehirspor da bir gün endüstriyel futbolun gerekleriyle kulübü devralacak olanlarla küllerinden doğar.

Kaynak: Muzaffer Ayhan Kara

Yazarın Diğer Yazıları