
MİKRO MUSTAFA
Ümit Kayaçelebi
Biz futbolcuları genellikle 180 boylarında, heybetli kişiler olarak bilirdik ama Mustafa Güven hiç de 180 boylarında heybetli biri değildi. 1.60 boylarında 48 kilo civarında üflesen uçacak cinsten biriydi. Ama o yine de moralini bozmamış, futbolculuk hayallerine ket vurmamıştı. Gün gelip Fenerbahçe’ye transfer olunca Lefter ''Sen bu boyla Fenerbahçe'de top oynayacağını mı zannediyorsun ''demiştir. Fenerbahçe 'de maç oynamaya başlayıp goller atınca da Lefter gelip bizzat özür dilemiştir.
Kısa boylu ve hafif olması ona hız ve ataklık sağlamış bu sayede rakiplerinden kolayca kurtularak goller atmasını sağlamıştı. Ayrıca gollerinin bir çoğunu da sıçrayıp kafayla atmıştır. İşte bugün bu boyu kısa ama içindeki futbolcu çok büyük olan bir efsaneyi anlatacağım. Belki birçoğunu ismini bile ilk defa duyacaksınız. Böyle bir efsanenin unutulmaması için bu benceyi yazdım. Dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım.
Hayatı:
1936 yılında Giresun' da doğdu ama 2 yaşına geldiğinde ailevi nedenlerden dolayı Bursa'ya taşındılar. 3 erkek kardeşi var ve hepsi de futbolcuydu. Mustafa Güven'in aksine 3 'de uzun boyluydu. Ortaokul yıllarında okuduğu okulda futbol oynanması yasaktı ama o yasağa rağmen futbol oynamaya devam etmişti ve pek çok kere hocası tarafından cezalandırılmıştı.
15 yaşındayken ikinci amatör kulüplerinden olan Yıldırım Spor da forma giydi. Bunu İstiklal Kulübünde oynaması izledi. Genç yaşında yeteneği fark edilmiş Bursa dışından teklifler almaya başlamıştı.1955 yılında 19 yaşında Adana Milli Mensucat Takımına transfer oldu. Burada 2 sene oynadı ve 47 golle gol kralı oldu.
Fenerbahçe sık sık Adana'ya maçlara geliyordu. İlk defa Fenerbahçe'nin dikkatini böyle çekti. Bir maçta Basri Dirimlili'yi çalımlayarak kaleci Şükrü'ye gol attı. Kaleci Şükrü Mustafa'yı kovalamaya başladı Mustafa 'da korktu kaleciler biraz deli olurlar. Sonra Şükrü Ersoy geldi yanına ''Basri Dirimlili gibi bir adama çalım atıp bana gol attın'' diyerek tebrik etti. Bu arada Fenerbahçe teknik direktörü Molnar, Mikro Mustafa'yı gözlemliyor ve çok beğeniyor.
Dünya Ordular Arası Futbol Şampiyonasında oynadı ve şampiyon oldular
Ordu Takımına girmesi için bir yıl erken askere çağırdılar. Çünkü o yıl Adana 'da Dünya Ordular Arası Dünya Şampiyonası vardı. Amerika'ya karşı oynadığımız maçta 4 gol atıp 4 golün de asistini yapıyor. Böylece skor 19-0 oluyor. Bu şampiyonanın galibi de bizim ordumuz oluyor. Böylelikle Mikro Mustafa ismi her yerde duyulmaya başlıyor.
Mikro Fenerbahçe'de
Askerlik de bitince artık diğer kulüplerden teklifler gelmeye başlamıştı. Fenerbahçe 8.000 TL'lik bir teklif yaparken Adalet Takımı 20.000 TL' lik bir teklif yapmıştı. Parayı seçmek isteseydi Adalet Takımına gider arkasına bakmazdı. Ama onun içindeki Fenerbahçe sevgisi paraya bakmamış gönlünü verdiği takıma gitmek istemişti. Böylelikle 1958 yılında Fenerbahçe ile anlaşmış 7 yıl boyunca o formayı çıkartmamıştı.
Ama 1.60' lık boyuyla öyle hemen kendini kabul ettirememiş. Fenerbahçe kampta iken takıma alındığı duyuldu. Hepsiyle teker teker selamlaşırken Lefter ''Sen bu boyla Fenerbahçe'de top oynayacağını mı zannediyorsun ''demiş. Mikro da hiç bozuntuya vermeden ''Lefter Abi senin yanında yedek kalmak bile benim için şereftir'' demiş. Maçlara çıkmaya başlayıp goller atınca Lefter bizzat yanına gidip o gün söyledikleri için özür dilemiş.
Mikro lakabı nasıl kondu?
1953 senesinde Bursa karması ile Yunanistan'ın Atina şehrinde maçları bulunmaktaydı. Maç günü elinde topla sahaya en son Mustafa Güven çıkmış.1.60'lık boyuyla Mustafa Güven'i gören hakem top toplayıcısı çocuk zannederek sahadan kovmuş. O gün maçı 6-4 biz kazandık ve Mustafa 4 gol birden attı. Yunan halkı bu kendi küçük yeteneği büyük futbolcuyu omuzlarına aldılar ve ''Zito Mikro ''diye gezdirdiler.Zito Yunanca da adam ''mikro ''da küçük anlamına geliyordu. Kısaca Yunan halkı ona ''küçük adam '' diyordu. Kamil Yaman da maçın ardından Bursa Gazetesinde Mustafa Güven için Mikro lakabını kullanınca Güven soyadı unutuldu ve hep Mikro Mustafa diye anıldı.
Bu lakap öyle benimsendi ki soy adı unutulur oldu. Fnerbahçe'nin Avrupa da maçı vardır. Yabancı basından gazeteciler oyuncuların isim ve soy ismini sorunca bizimkiler Mikro Mustafa'nın soyadını hatırlayamamışlar ve Mustafa Güven yerine ''Mustafa Mikro ''diye yazdırmışlar. İşte bu kadar özdeşleşmiş bir lakaptı.
Fenerbahçe ve Fenerbahçe sonrasındaki futbol kariyeri
"Belki boyum çok kısa ama Fenerbahçe forması beni çok büyüttü," sözü aslında içindeki futbolcunun ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Milli formayı ilk ve tek olarak 10 Mayıs 1959'da oynanan ve 0-0 berabere biten Hollanda karşılaşmasında giymiştir.
Fenerbahçe formasıyla ilk maçı Karagümrük takımıylaydı .3-0 biten maçta 1 gol attı.. 1958 yılında girdiği Fenerbahçe 'de tam 7 yıl forma terletti. Çıktığı 268 maçta 74 gol attı. Hem de bu gollerin 34'ü kafaylaydı .
Fenerbahçe'den ayrıldıktan sonra tek sezon oynadığı Beşiktaş'a gitti. Burada sadece 5 maç oynadı. Ardından 1965 yılında Admira Viyana kulübüne transfer olmuş burada Türk ateşesinin kızına aşık olarak evlenmiştir. Burada da çok fazla kalmayıp tekrar Türkiye'ye dönmüş bir süre Beykoz sporda oynamıştır. 1969 yılında da Malatya sporda oynadıktan sonra futbolu burada bıraktı. Bir oğlu oldu ve adını 5 yıl boyunca yan yana oynadıkları bir başka Fenerbahçe efsanesi olan Can Bartu'nun adını verdi.
Başarıları:
Fenerbahçe:İstanbul Ligi (1): 1958-59, Türkiye Ligi Şampiyonluğu (3): 1959, 1960-61, 1963-64
Beşiktaş JK. İstanbul TSYD Kupası (1): 1964-65
FC Admira Viyana: Avusturya Ligi (1): 1965-66, Avusturya Kupası (1): 1965-66"
Mikro'nun vedası
Mikro Mustafa 23 Eylül 2013 tarihinde hayata gözlerini yumdu. Belki boyu kısa ama içindeki futbol aşkı çok büyük olan bir oyuncuydu. Allah Rahmet Eylesin. Mekanı Cennet olsun.