Nuran Demirhan

Van balığı göçü ve balık utanlar (martılar)

Nuran Demirhan

Van Gölünde yaşayan ve tatlı sulara göç eden Van Balığının zorlu yolculuğu başladı.

Van Gölüne kıyısı bulunan yerleşim yerlerinde binlerce insanın geçim kaynağı olan ve Vanlıların sofralarından eksik etmedikleri Van Mutfağı kültüründe önemle yerini alan Van Balığının üreme dönemi 15-Nisan -15 Temmuz tarihleri arasında yumurtalarını üremek. çoğalmak için tatlı sulara bırakmak için avlanma yasağı başladı.

Balıkların tatlı sularda akıntılara kapılmak ve zıplayarak yumurtalarını salmak görüntüleri izleyenleri hayranlık içinde bırakıyor.

Van Balığı göçü başlarken,Yöre halkının Martılara verdiği lakap Balık Utanlar.

Bu dönemlerde Derelerde,Akarsularda Martılar da av peşinde olurlar.

Balıkları suyun içinden canlı,canlı avlayarak diri,diri yutarlar,bunlara engel olmak mümkün değil. Balık utanlar nafakaları için iş başında deriz.

Uçan Balık olmaz demeyin, oluyor işte Dünyanın En güzel Uçan Balık şölenine Şahit olmak için Van/Erçiş Balık Bendine,Muradiye Bendimahi çayına giderek bu şöleni bizzat yerinde izleyebilirsiniz bu şöleni ve Martıların Balıkları yutmalarını hayranlıkla izleyebilirsiniz.

Yine bu tarihler de havaların ısınması ve bahar mevsiminin başlaması nedeniyle Yöre halkı,İl dışından gelen yerli ve yabancı Turistler Van Balığı göçünü piknik alanlarında hem izler,hemde piknik yaparlar.

Dünyada sadece Van Gölünde yaşayan yılın belli döneminde tatlı sulara göç ederek suyun akışında zıplayan, ters yönde yüzen birkaç türden biride Van Balığıdır...

Bu güzellikleri izlemek,fotoğraf ve video çekmek günün güzelliklerini anılarınıza kaydetmek isterken piknik alanlarını,Balık göçü izlenme yerlerini temiz ve itinalı kullanmaya özen göstermekte hepimizin görevidir.

Çünkü Van Balığı en kıymetli değerlerimizdendir.

Yazarın Diğer Yazıları