Uzm. Ecz. Afşar Çelik

Oy Bilesin Köklerim Bu Memlekette!

Uzm. Ecz. Afşar Çelik

Geçen gün annemle bir fidancıdan menekşeler aldık. 

Soğukların gitmeye pek niyeti yok gibiydi. Van'ın altın güneşi de  kış yorgunuydu.

Başka illerden Van'a gelinmesine hâlâ alışamamış,  dost canlısı fidancı, adet olduğu üzere nereli olduğumuzu sordu, söyledik. Sonra da on iki yıldır Van'da yaşadığımızı söyleyince yüzü daha bir aydınlanıverdi.

Ona fidanlarını nerelerden getirdiğini sormayı  unuttum. Gerçi sormak da gereksizdi. Çünkü domatesini Mersin'den, karpuzunu Diyarbakır'dan, portakalını Antalya'dan alan esnafla zaten iç içeyiz.

Yollarında uyuklayarak kaza yapacak kadar rahat olduğumuz bir vatanda, fidancımız,  vatanın bir köşesinden aldığı fidanları Van'da köklendiriyor, biz de o fidanlarla bahçelerimizi şenlendiriyoruz.

Üç kuruş biriktirip de  Edremit'in yeşil cennetinde, "Benim!" diyebileceğimiz bir  bahçe edindiğimizde,  o fidanları,  bir köşesinde Ayyıldız duran tapuların güvenliğine dikiyoruz aslında.

Cevizler, elmalar, kayısılar…

Yaz habercisi sıcakları, çiçekleriyle utangaç genç kızlar gibi karşılayan ayvalar…

Bahçesaray'da gölgeleri insanı üşüten ,  aralarından sular fışkıran bahçeler…

Gevaş'ın  kavakları, Akdamar'ın, kayalara  çelik gibi köklerle tutunmuş ve fakat  unutulmuş, mazlum ve kahraman Türk kadınınca hüzünlü bademleri…

Sevgili fidancımıza şimdi olsa şunu söylerdim:

"Canım hemşerim! Sen burada bu fidanları köklendiriyorsun ya… Bir tarihi köklendiriyorsun aslında. Çünkü sen  bilmesen de farkında olmasan da uçak gemisi batırıp da Antalya'yı kurtaran Mustafa Ertuğrul'dan,   orduları terhis edilmiş bir memlekette, Ayvalık'ın zeytinli yamaçlarında, Yunan'ı çelik iradesiyle karşılayan Ali Çetinkaya'dan, Mezitlili (Mersin) Emin Efendi'den, Afyon'da  kahrından intihar etmiş Reşat Çiğiltepe'den  vs  bir parçayı köklendiriyorsun."

Bugün soğuklar kırıldı. Kış sanırım, inadından yoruldu.

Dün Kıztaşı'ndan Süphan'a baktık annemle, göle doğru bir bulut akıyordu.

Van yeşile merhaba diyordu.

Biz de baharı, Kıztaşı'nda,  beyaz bulutları seyreden al bayrakla beraber karşıladık.

Bazıları bizi burada "işgalci", yabancı, el görebilir. Umurumuzda değildir. Biz  sayısız Türk'ün kahramanlığıyla beslenmiş topraklarda  kök salmış ulu cevizler, çınarlar, elmalar kadar Vanlıyız, bu memleketliyiz!

Van'ın Rus ve Ermeni işgalinden kurtuluşunu, bağrında yatan  yüz yirmi Türk çocuğunun, kahraman Türk komutanları Ali İhsan , Halil ve Nuri Paşaların  ve elbette Türk'ün büyük Atası, Mustafa Kemal Atatürk'ün aziz hatıraları önünde saygıyla eğilerek kutluyorum!

Yaşa var ol sen, ey Türk yurdu Van!

Yazarın Diğer Yazıları