Ümit Kayaçelebi

YAŞ GEÇMİŞ İŞ BİTMİŞ DEME ÇINAR EVİNE KOŞ

Ümit Kayaçelebi

Artık Edremit Eren kent Mahallesinde yaşlılar için Van Valiliği Koordinasyonunda , Edremit Belediye Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan ”Koca çınarlarımız var olsun diye desteğimiz hep sizinle”  projesi YADES-2021 projesi içerisinde yer alan “Çınar evi yaşlı destek koordinasyon Merkezi”nin Edremit Eren ket Mahallesinde açılması belli yaş üzerindeki biz ve bizim gibi yaşlı çınarları haliyle sevindirmiştir.

Eren Kent Mahallesinde 10 yıldır yaşayan biri olarak burada 65 yaş üzeri insanlara hitap eden onları bir araya getiren her hangi bir sosyal mekan hiç olmadı. Hemen söyleyelim; çok etkilendim. Gerçekten burada ev, cami, market arasına sıkışmış basit bir daire içerisinde dolanıp durmaktaydık.

Bu gün Çınar Evi adı altında açılan bu sosyal tesisi inşallah burada yaşayan çınar diye adlandırılan yaşlılar sahiplenirsek burası bizim için her mevsimde rahat rahat bir araya gelebileceğimiz ve bizim bir ortak buluşma noktamız olacaktır inşallah.

Yaşlı insanlarımızın ayağına gelmiş çok güzel bir fırsattır bence bizim bunun kıymetini idrak edip aidiyet duygusu ile sahiplenmemiz gerekmektedir. Biz sahiplenmez isek sahip çıkmaz isek bu mekan işlerliği yok diye başka bir hizmete tahsis edilir o zaman da çok ah vah etmenin anlamı da olmaz.

Bu güzel mekanda

Engelli vatandaşlarımız için güzel projeler gerçekleştirilmiş. Birçok dalda kurs görerek yeni meslekler öğrenmek var, dama, satranç gibi beyin sporları var, burada hem büyük bir salonda sinevizyon ile film izleme, klip izleme ve her türlü gösteriyi izleme imkanı var.

Ayrıca yer minderleri döşenmiş mutena bir salonda oturup sohbet etme musiki icra etme gibi imkanlar da var.

Yani halk evi, halkın evi yaşlılar için bulunmaz bir nimet. Buraya gelenler burada çay kahve ikramından yararlanıyorlar. Böylece toplum hayatına katılımları kolaylaştığı gibi, toplumsal fırsatlardan da eşit bir şekilde faydalanmış oluyorlar.

Edremit Belediyesi’ni bu güzelim hizmetinden dolayı tebrik ediyorum… Bu merkezde bir güzel hizmette yaşlılar için veriliyor. Öylesine güzel hizmetler ki, insanın yaşlı olası geliyor…

Van Valiliği Koordinasyonunda, Edremit Belediye Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan bu proje Aile ve Sosyal Hizmetler Başkanlığı tarafından YADES-2021 projesi kapsamında  finanse edilmektedir.

Söz konusu projenin amaç bölümünde şöyle deniliyor:

Bu projemiz ile Şanlıurfa’da ikamet eden ve hizmete ihtiyaç duyan 65 yaş üstü vatandaşlarımızın korunması, desteklenmesi, biyo-psiko sosyal bakıma ihtiyacı olanların, yaşadıkları mekânlara hizmet götürülerek yaşamlarını kolaylaştıracak ve yaşanabilir bir ortam hazırlanması amaçlanmaktadır.

İnsanlar yaşlandıkça çocuklaşıyor. Hareket kabiliyeti azalıyor, işitme, duyma organlarında sıkıntılar başlıyor. Hatta bazı yaşlılar yürümekte zorlanıyor daha ileri gidelim tuvalet ihtiyaçlarını bile kendi başlarına göremez duruma geliyor.

Rabbim esirgesin, böyle durumlarda insanın psikolojisi de darmadağın oluyor.

Hele hele yakınlarınız vefasız çıkmışlarsa insan kendini adeta boğulacakmış gibi hissediyor. YADES tam da bu durumda ortaya çıkıyor. Uzattığı el sizi boğulmaktan kurtarıyor… Edebiyat yapmıyoruz, abartmıyoruz… Duyduklarımızı tasdik eden gördüklerimizi yazıyoruz.

YADES ekibi talepte bulunan yaşlılara yardıma koşuyor. Ev temizliğinden tıraşa, banyodan tırnak kesmeye, cilt bakımından, evdeki eşyaların onarımına kadar yaşlılara hizmet veriliyor.Bunların dışında yaşlıları “yaş 70 iş bitmiş” modundan çıkarma faslı başlıyor. Geziler düzenleniyor, el becerisi kursları açılıyor, piknik yapılıyor.

Hasta yatağından, tekerlekli sandalyeye kadar yaşlıların yaşamlarını kolaylaştıracak ihtiyaç malzemeleri evlerine bizzat teslim ediliyor. Şunu çok iyi biliyorum ki hakikaten insanlar yaşlandıkça çocuklaşıyor, huysuz oluyor geçimsiz oluyor. Bu sebeple Çınar Evine gidip gelirken şunu görüyorum ki görevli personel çok içten ve samimi çok hoş görülüler. Bu yüzden bu kardeşlerimizi yürekten kutluyor ve tebrik ediyorum.

Ne mutlu size ki bu yaşlı çınarları en güzel şekilde karşılıyor ve yine aynı şekilde uğurluyorsunuz. Bu sizin yüz akınızdır.

Ulu çınar diye karşıladığınız bizler de sizleri canı gönülden seviyor ve sizi hep hayırla anıyoruz.

İnşallah bizlerde buraya gidip gelerek buradaki kurslara katılarak, etkinliklere eşlik ederek bu mekanı şenlendirmek için elimizden geleni yapacağız.

Ben kendi şahsım itibariyle Edremit’te yaşayan biri olarak sizi ve sizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayacağım. Zaman içerisinde inşallah faaliyetlerimiz de çok artarak Van da da ses getirecektir.

Düşüncem odur ki bu gün bile olmazsa yakın zaman içerisinde Şiir dinletileri, aşık geceler, Oturma geceleri, folklor gösteriler ve bunun  gibi bir çok sosyal etkinlikle “Çınar evinin” ismini en güzel şekilde duyurmak bizler için bir onur ve gurur olacaktır.

Bugüne kadar Edremit Belediyesi’nin birçok etkinliğine seve seve koştum ve katıldım. İşte bu gün de Çınar Evinde yine Edremit Belediyemize katkı sunmaktan mutluluk duyarım.

Dolayısıyla bu güzel hizmette ön ayak olan Edremit Belediye Başkanımız Sayın İsmail Say ve bu gün Çınar Evini yöneten seher hanım ve Çınar evi Personeline gönülden teşekkürler.

İyi ki varsınız ve biz de sizinle hep var olacağız.

Son söz olarak şunu söylemek istiyorum;

Yaş yetmiş iş bitmiş demeyelim ne olur?

Yazarın Diğer Yazıları