Ümit Kayaçelebi

NERDE O ESKİ KAPTANLAR!...

Ümit Kayaçelebi

Efendim, geçenlerde 20 dakika çay molası çaylar şirketten demiş ve Van’daki bazı otobüs firması sahiplerinden, firmalardan, tesislerden  bazı otobüs kaptanlarından az da olsa bahsetmiştik. Ancak bir yazıda bu konuyu ifade etmek mümkün olamayacağından ve bazı insanlara kalanlara ve ölenlere azizlik olmasın diye bahsedemediklerimizi de bu yazı da tamamlamayı düşündüm. Çünkü bir yazıda koca bir şehrin tüm insanlarını zikretmek mümkün olmazdı ve bu yazıda kaldığımız yerden inşallah devam edeceğiz ve belki de  bu yazıda bitiremezsek üçüncü bir yazı ile de konuya devam edeceğiz.

Gözümüzü açtığımızda gördüğümüz en şahane otobüsler per sallar idi. Ancak ondan sonra Hazar, Harput, Taç, Van yolu, Vanlılar, Van gölü, Van tur, Best Van tur, Erciş firmaları, Kamil Koç, Fatsalılar (Unuttuklarımız olabilir firma olarak) bu kervana katıldılar.Ben çok bilmem ama önce 302 ler 303 ler v 6 v8 ler derken bu gün çeşit çeşit en son model otobüsler ile yollara revan oluyoruz. Artık otobüslerde bizim yıllar evvel binip de yolculuk ettiğimiz bu toprağın o güzel insanları yok şu anda çoğu rahmeti rahmana gitmişler. Gözlerimiz arıyor heyhat giden geri gelmiyor. Onlarla yolculuk onlarla seyahat bam başka güzeldi çünkü otobüs bir aile evi gibiydi. Şimdi ne kaptanları tanıyoruz ne muavinleri hatta yanımıza oturan yolcuyu bile tanımıyoruz. Milyonluk şehir artık Van.

Kış günleri bile o tanıdığımız aşinası olduğumuz muhterem büyüklerimiz adeta içinin sıcaklığı ile arabayı ısıtıyordu. Yazın yüreğinin serinliği ile de  bizleri serinletiyorlardı . Şimdi artık o insanlar yok sadece bize kalan hatıralar.

Bu şehre otobüsçülüğü getirenlerden bu işle uzun yıllar iştigal eden Sevimli ailesi ile girizgah yaparak girelim söze. Sevimli ailesi ailece bu işe müheyya oldukları için Van’da otobüsçülük ile ailece uğraşan bir aile oldukları için Van insanı için önemlidirler. Ve elbette ki Hasan Sevimlinin bu sektördeki yeri ve başarısı inkâr edilemez ve onu da asla yabana atmak olmaz. Rahmetli Hasan Sevimli Van’da marka olmuş ve bu alemin en büyüklerinden biri olarak ebedi aleme intikal etmiştir. Rahmetliyi ben ta 60’lı yıllarda Gürpınar’a gidip gelirken minibüsçülük yaparken tanıdım daha sonra otobüs safahatında da birlikteliğimiz oldu. Mekanı cennet olsun Van halkı onun yaptıklarını asla ve asla unutmamış ve her zaman hem onu hem de Sevimli ailesini hayırla yad etmekten geri durmamıştır.

Yine bu aileden Hüseyin Sevimli, Coşkun Sevimlinin de yaptıkları hizmetler bizce bilinmektedir Şu anda ailede aynı kuşağın son temsilcisi olarak Ali Sevimli ağabeyimizi biliyoruz Allah ona hayırlı ömürler ihsan etsin birde seyri sefere çıkan Veysel Sevimli kardeşimizi biliyorum. Aileden kalanlara da selam olsun.

İşte böyle Sevimli ailesinden bahsettikten sonra Biraz da Bahri Koç’tan bahsedeyim. Bahri abimiz maşallah bir yandan toprak sahalarda top koştururken, bir yandan Yıldız Sinemasını açarak sinema müstecirliğine başlarken beri yandan da yıllar sonra Van tur otobüs firması ile gördük o da imkanı nispeti Van’a faydalı olmuştur mekanı cennet olsun.

Yusuf Elçi ve elçi ailesinin de otobüsçülük sektöründe yaptıkları elbette unutulamaz. Velakin Şu anda Best Vanturun sahibi işletmecisi olan Aslan Bayramında yaptıklarını ve hizmetlerini de görmemezlik edemeyiz.

Kaptanı deryalardan biri bizim aile büyüklerimizden bir olan rahmetli Baki Haytabaşı idi. Daha önceleri kamyonculukla uğraşırken otobüsçülüğe başladı birkaç sefer de beraber seyahatimiz oldu. Ne yazık bir gün Gürün Malatya arasında yoldaki mucurdan kontrolünü  kaybedip kaza yaptı ve trafik kazsında rahmetli oldu.

Van’da eskiden kim hangi vasıtayı kullanmışsa o vasıta ile özdeşleşmiştir. Mesela Mehmet Çarıkçının Fargo kamyonu vardı adı çıkmıştı <Fargo Memete> zaten onun işini de oğulları ondan sonra devam ettirdiler. Yılmaz ve Solmaz çarıkçıda Vanın unutulmayanları arasındadır.

Ahmet Yıldız… adamın adı lakin adı çıkmış Volvo Ehmete çünkü Volvo kamyonu var ya ondan.

Fahrettin Ve Necmi Binici de bizim aileden olup senelerce otobüsçülük ile uğraştılar.

Şimdi bu Van’da Van insanlar türlü türlü lakapları ile anıldıkları gibi otobüs şoförlerine de her hangi bir sebepten dolayı bir lakap takılmadan edilmemiştir. Hemen hemen her kaptanın bir lakabı olagelmiştir.

Ben Van’da otobüslerde kaptanlık yapan bil cümle şoförü biliyorum desem yalan olur. Ancak tespit edebildiğim birazını burada yazıp yazımı noktalamak istiyorum

Yalnız bu yazı burada bitmeyecek üçüncü bir yazımız daha olacak inşallah.

İşte Vanda gelmiş geçmiş o hala vanın dilinden düşmeyen o renkli simalar o güzel ve hoş insanları bir bir sıralayalım isterseniz;

Şahabeddin Laçin, Ömer Şavluğ, Kel Medeni, Arap Rıza , Bedir Baba, Necmettin Bilici, Veysel Sevimli,Fahrettin Bilici. Baki Haytabaşı, Fuat ve Fikret, Bahattin Antika, Ali ve Salih Güven, Televizyon Niyazi, Mehmet Nergiz, Tosun ve Veli Kerpiç, Mevlüt ve Suat Acar, Münir Aslan, Rıfat Yıldız, Nevzat Çelenk, Süslü Murat, Kral Vural Bayri, Memocan Memo, Karakelle Ahmet, Ercişli Eyüp, Hacı Gero, Fergi Lezgen, Kalabalık Kardeşler, Bedir Olcay, Hacı Gero, Ğırağan Gefo, Gözkesmez Tekin, Jet İbo, Asker Sabri, Hazreti Caihan, Mural Göl, Kız Memo, Ahmet Kılıç, İskeleli Cevdet,Gevdan Memo, Lütfü Furoğlu, Rafet Türkoğlu, Volvo Ahmet, Fargo Memet, Pehlivan, Burhan Yoğurtçuoğlu, Celil Durak, Hasan ve Ali Güven, Süsülü Memhmet Kartal, Pala Remzi,Erdal Çelenk, Pala Mecit, Kolacı Mustafa, Murat Antika, Sansar Salim, Talat Türkoğlu, Silvanlı Kerem Manto, Gaz kesmez Tekin, Şevket Meral, Deli Baki Avar, Fergi Baba,  Roket Bayram, İsmet Bayri, Yılmaz Belin, Alamancı Memo, Özalplı Hacı Fikret, Ali Türkoğlu, Nihat Çasurluk, Mevlüt Acar, Bedir Baba, Ceco Dayı, Erdal Antika, Bi Buçuk Ehmo, Şapkalı Memet, Urfalı Rıfat, Hoca Cemil, İsmet Bayır, Sarı Veysel, Uğur Kerpiç, Vural Bayrı, Hacı Gogo, Pire Nuri, Murat Aydın, Akın Çasurluk,  Pala Mecit, Erdal Çelenk, Mehmet Çelenk, Bahri Koç, Coşkun Sevimli, Aslan Bayram, Yusuf Elçi, Gazcı Osman, Osman Bingöl, Celil Durak,Çılgın Kaptan, Albay Memet, Ağzı Çuval Haydar, Selçuk Kayatürk, Eterci Hoca Cemil, Nurettin Meral, Kel Turgut, Siirtli Naci, Cafer Müdür, Şükrü Aslan, Ayna İrfan, İspanyol İrfan, Çarıkçı Burhan, Hoca Ömer, Jilet Macit.Suat Çasurluk ve Songül Kaptan.

Sevgili otobüs sürücüleri  olarak elbette ki Vanın tarihinde hizmet etmiş sürücüler kaptanlar yazdığımız kadar değil. Bilmediklerimiz ve unuttuklarımız varsa onları da tespit ederek yine bu alemle alakalı olarak üçüncü bir yazımla bu konuyu bitireceğim inşallah.

Ve satırlarımı noktalarken bu gün aramıza olmayan o kıymetli büyüklerimizi  rahmetle ve hürmetle anarken halen bu işle iştigal eden kardeşlerimize ve dostlarımıza da kazasız belasız yolculuklar diliyorum.

Gelip göçenlerle her zaman gurur duyuyoruz onlar her zaman Van’ın temel taşları olarak hatırlanıp hayırla yad edileceklerdir.

Hey gidi günler hey.

Yazarın Diğer Yazıları