Ümit Kayaçelebi

HAMDİ VANLI VE MURAT TAKSİ

Ümit Kayaçelebi

Bir varmış bir yokmuş, peki ne varmış derseniz!

Bir zamanlar Murat taksi varmış diyeyim de merakınız da zail olsun.

Türkiye’de Tofaş yerli araba üretimine başladığında ilk olarak Murat 124 ler piyasada  arzı endam etmeye başladı.

Elbette ki o eski Kadilllak, Opel, Şevrole gibi öyle müthiş cazibeleri olmasa da insanlar yeni çıkan araba diye Murat 124 lere talip olmaya başladı ve böylelikle Taksi yazıhaneleri de yavaş yavaş Murat 124 lerle görüntülendi.

Hatta biz de o yıllarda 55 bin liraya azıcık peşinat ve uygun taksitlerle bir murat 124 almıştık.

Ufak tefek gösterişsiz arabalardı. Fakat artık eski model arabalar yerlerini yavaş yavaş bu yeni çıkan arabalara bırakıyordu.

Bahse konu ettiğimiz Murat Taksi de şimdiki eski sinemalar sokağı en son ismiyle sanat sokağında o eski Gümrük binasının hemen alt köşesinde idi.

Orasını daha önceleri iptidai  bir büfe olarak Davut Suruç çalıştırırken işi bırakınca aynı büfenin yerinde Murat Taksi kuruldu.

Çok basit birkaç kişinin ancak sığabileceği kadar küçük bir taksi yazıhanesi idi.

Yazıhane de kumbaralı bir para ile çalışan telefon ve onun başından hiç ayrılmayan yazıhanenin katibi.

O yıllarda hala herkesin çok vasıtasının olmaması hasebiyle herkes taksi isterdi. İşte o gelen telefonlara cevap veren ve taksiciyi istenilen yere yönlendiren ve not alıp gönderen o yazıhanedeki katipti.

Onun işi oydu güzel konuşmak güzel cevap vermek bir zaruretti. Ve bu hususa çok dikkat edilirdi.

Her taksi yazıhanesinin mutlaka bir sahibi olurdu. Sahibi olan kişi o yazıhanenin zaruri giderlerini kendisi karşılar ve bunun karşılığında makul bir ücret alırdı her ay taksi sahiplerinden.

Yazıhanenin bulunduğu yerde karşısında eski PTT Müdürlüğü hemen altında PTT Başmüdürlüğü onun hemen altında Kapalı kışlık Emek Sineması ve karşısında açık Yazlık Emek Sineması hemen onun bitişiğinde Yazlık Şehir Sineması, Radyocu Kemal Bingölün radyo tamir atelyesi Van Erek spor kulübü de o sokakta yer alıyorlardı.

Unutmayalım Yazlık Şehir Sinemasının hemen Yanında Azeri Kökenli  Erkek Sanat Enstitüsünün Muhasebecisi Rahmetli Ehat Uralın evi ve yine ona ait olan camlı camekanlı kiraya verdiği içinde Halis Kızıldağın oturduğu iki toprak ev.

Oralarda çok dolaşırdık oralar bizim en çok uğrak yerlerimizdi çünkü bizi oraya çeken yazlık ve kışlık sinemalardı.

İşte o yıllarda biz de Murat Taksideki tüm dostları tanımış olduk. Hepsi de birbirinden değerli işlerine sadık sevilen sayılan insanlardı.

Onlardan biri de benim kadim dostlarımdan biri olan Hamdi Vanlı ile yıllar sonra tesadüfen karşılaşınca eski günlerden konuştuk eski günleri yâd ettik ve ben de bu vesile ile onun bana gönderdiği resimlerle o günleri anma adına o günleri yâd etme adına bir yazı yazmak o günleri kayıt altına almak ve gelecek kuşaklara aktarma adına yazmaya karar verdim.

Geçmişi geriye getiremeyiz ancak en azından gelecek nesillere işte bizler böyle günlerde böyle güzel insanlarla yaşadık diye bir şeyleri yazmamak da olmaz..

İşte Murat taksinin o yıllarda uzun yıllar sahipliğini Nazım Ertaş yapmış ve bu Sektörde uzun yıllar işini muvaffakiyetle sürdürmüştür.

O yıllarda Murat taksinin telefonları. 18 67 ve 22 44

Burada çok uzun süre kâtip olarak vazife ifa eden Nizam Emekçi

İşte o yıllarda Murat Takside Taksileriyle çalışan taksi sahipleri ve şoför olarak görev yapanlar:

Hamdi Vanlı

Süleyman Karabulut

Kadir Güleşçe

Diyadin Arvaz

Mizbah Ece

Vahap Taşkın

Sami Aksoy

Cihangir yıldız

Ahmet ve Necdet Muhtaroğlu

Niyazi Tatar

Niyazi Çalışkan

Yunus Çalışkan

Mustafa Çalışkan

Hasta Niyazi

Reşit Ergül

Nevzat Güray

Kemal Aka

Mithat Çilingir

Erol Müngen

Yalçın Furoğlu

Akif Yaylacıoğlu

Erhan Aytok

Cengiz Yoğurtçuoğlu

Mümtaz Atacan

Ömer Karacehennem

Tespit edebildiğimiz bu isimlerin dışında unuttuğumuz taksi sahibi ve zamanla değişen yazıhane kâtipleri de mutlaka vardır.

Onları da bilenler bana intikal ettirirlerse inşallah yazımıza ilave ederiz.

İşte böyle dostlar geçmiş zaman olur ki derken bu kez de yolumuzu eski sinemalar sokağına düşürdük ve Murat Taksiyi orada yıllarca uğraş veren o eski dostları yâd ettik.

İyi ki vardınız iyi ki sizleri tanıdık.

 Sizler unutulmaz insanlardınız sizi yazmamak vefasızlık olurdu elbette.

Bu yazıyı yazmama vesile olan Sevgili dostum Muhterem Hamdi Vanlı kardeşime de verdiği resimler ve bilgiler içinde çok teşekkür ediyorum.

Sayende eski günlere döndük ve o eski günleri yâd etme fırsatı bulduk.

Murat taksiden gelip tüm dostlarımızı ölenleri rahmetle anıyorum kalanlara da her nerede iseler sonsuz selamlar ediyorum.

Hey gidi günler hey.

Yazarın Diğer Yazıları