Ümit Kayaçelebi

DİYARBAKIRLI FALCI GÜRCÜ BACI

Ümit Kayaçelebi

Eskiden... 1960'lı yıllarda... 1970'lerde... Diyarbakır'da "Gürcü Bacı" vardı.

"Türkiye çapında ünlü" bir falcıydı.

"Sıkışan" onun kapısını çalardı:

- Falıma bak Gürcü Bacı... Ben kaymakamım, vali olacak mıyım?

Kimi "General olacak mıyım" diye sorardı, kimi "Başhekim olacak mıyım" diye.

Abdülkadir Aksu... O günleri iyi bilir... Gürcü Bacı'yı da.

Dünyaca ünlü orkestra şefimiz... Gürer Aykal... 14 yaşında bir kıza âşık olmuş.

Elinde 25 kuruş... Gürcü Bacı'nın evinin yolunu tutmuş.

Gürcü Bacı... Gürer Aykal'ın falına bakmış:

- Oğlum sen kalabalıkların önünde ayakta duracak ve elini kolunu sallayarak büyük işler yapacaksın.

Günümüzde Gürcü Bacı yok... Seneler önce öldü.

Yaşasaydı... Herhalde binlerce aday adayı Diyarbakır'a... Gürcü Bacı'ya koşardı.

Kaynak: 10 mart 2015 Sabah Gazetesi

Yazar Yavuz Donat

Bacılar astrolog olunca

BU hafta sonu yeni yıl geliyor...

Her sene başında olduğu gibi bugünlerde de astrologlarımız yine ortaya çıkacak ve 2012'de neler yaşayacağımız konusunda kehanet üstüne kehanet savuracaklar!

Yok efendim, Ocak'ın ilk yarısında Jüpiter kalkıp oğlak burcuna girecekmiş de, bu mutlu bir beraberlik demekmiş ama Satürn'ün tepeden hışımla gelip Jüpiter'in bir tarafına bir tekme geçirip onun yerini alması ihtimali varmış da, böyle birşeyin olması hâlinde ilişkilerde bir ârıza çıkması ihtimali bulunurmuş, dolayısıyla önemli konularda karar verilirken çok dikkat edilmesi gerekirmiş, vesaire, vesaire...

Ve bu safsatalara maalesef çok kişi inanacak!

Daha önce de yazdım: Çocukluk senelerimde bu işi "bacılar" yaparlardı. "Arap Bacı", "Gürcü Bacı", "Hacıhüsrevli bilmemne bacı" gibisinden bakla atan hatunlar... Yeni sene mi geliyor? Zamanın gazeteleri bacıları paylaşırlar ve her biri kehanetlerini başka bir gazeteye yumurtlardı; hemen hepsinin ortak özelliği de hiçbirinin söylediğinin çıkmaması, hattâ tam tersinin olması idi!

BUYURUN BİR ÖRNEK

Meselâ bir devlet adamının yıldızının o sene güneş gibi pırıl pırıl parlamaya başlayacağını mı müjdelemişlerdi? Devlet adamı şayet Türk ise seçimi kaybedip gümbür gümbür gider, hattâ yabancı olanları da Kennedy misâli suikastte can verirdi.

Bu köşede gördüğünüz kupür işte böyle bir boş kehanetin belgesi... Bir gazete, 1963'ün ilk gününde zamanın meşhur falcısı Gürcü Bacı'ya yeni senenin neler getireceğini sormuş, Bacı "Bir büyük adam dünyayı sulha çıkaracak" demiş ve yabancı bir politikacının o sene nasıl parlayacağını anlatmış...

Sözünü ettiği "büyük adam", Amerikan Başkanı John Kennedy!

Bacı'nın dediği iş biraz değişik şekilde de olsa çıktı ve Kennedy'yi o senenin 22 Kasım'ında katlettiler!

Şimdi devir değişti, daha "batılı" ve daha modern olduk, olunca da falcı bacıların yerini "çağdaş astrologlar" aldı. Artık bakla atılmıyor, suya bakılmıyor, hattâ kahvenin telvesinden bile medet umulmuyor ve bilgisayarın başına geçip gökyüzü haritası yorumlanıyor.

İş böyle olunca eskinin terminolojisi de değişti, artık "Hanım hanım, üç zaman mı desem yoksa üç gün mü desem, kısmet çıkıyor kııız! Hem de ne kısmet! Tu tu tu maaşallah" yahut "Vallahi yol görünüyor! Haydi hayırlısı, vallahi iki deniz aşacaksın!" gibisinden sözler edilmiyor.

Kaynak: Murat Bardakçı

Yazarın Diğer Yazıları