Tahir Tekin

Salgın geri mi dönüyor?

Tahir Tekin

2019 yılı Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve birkaç ay içerisinde tüm dünyaya yayılan koronavirüs belası hala etkisini sürdürüyor.

Koronavirüs başladığı günden bu yana hem maddi hem de manevi anlamda çok büyük kayıplar yaşattı. Ülkemizde ve dünyada birçok insan hayatını kaybederken birçok insan hastalığa yakalandı. Bu illet yüzünden psikolojisi bozulan binlerce insan var.

Koronavirüs sağlığımızın yanında ekonomik anlamda da büyük kayıplar yaşattı. Dünya genelinde binlerce esnaf kepenk indirmek zorunda kalırken, işsizlik tavan yaptı. Bu da aile içi huzursuzluğun artmasına neden oldu. Çünkü bazı insanlar ekonomik yönden yaşadığı sıkıntılı süreçte huzursuzluk yaşadı. Geçtiğimiz yıl salgının hafiflemesiyle başlayan normalleşme adımları hala sürüyor ancak vaka sayıları ve ölüm sayıları günden güne artıyor. İnsanlar vaka sayılarının artmasından yana ciddi kaygılar taşıyor. Özellikle son zamanlarda artan Maymun çiçeği vakaları da daha çok insanları korkutuyor. Bilim adamlarının bu konuda insanlara yol göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Vaka sayılarının artması karşısında vakit geçirilmeden her türlü önlem derhal alınmalı. Tekrar evlere kapanmamak için, maddi kayıplar yaşamamak için hijyene, maske ve mesafeye dikkat etmeliyiz.

Okulların açılmasıyla salgının tekrar üst seviyelere çıkması bekleniyor. Aşıların zamanında yapılması hatırlatma dozu ve risk grubunda bulunan, herhangi bir hastalığı olan, 65 yaş ve üzeri yaş almış bireylerin vakit geçirmeden aşılarını yaptırmaları hem kendi sağlıkları hem de toplum sağlığı açısından gerekmektedir. Doktorlarımızın fedakarlıkları gece gündüz demeden aylarca evlerinden, çocuklarından, sevdiklerinden ayrı kalıp hastane koridorlarında uyuduklarını unutmayalım. Tekrar o kötü günlere dönmemek için hep birlikte tedbirlerimizi alalım. Çünkü hiçbirşey insan sağlığından daha kıymetli değil.

Sağlıcakla kalın.

Yazarın Diğer Yazıları