Şahin Akçap

Vanlı Türkiye'ye ve dünyaya minnettar!

Şahin Akçap

23 Ekim 2011 tarihinde Van Depremiyle sarsılmıştık. Aradan tam bir yıl geçti. Türkiye ve tüm dünya deprem sonrası için seferber oldu. Japonya'dan yardıma koşanlardan bir Japon vatandaş ta kurtarma çalışmaları sırasında yaşamını yitirdi. Enkaz altında kalan Yunus adlı Vanlı delikanlı da o acılı günlerin silinmez bir görüntüsü olarak hafızalara yerleşti. 
Van için bu ne ilkti ne son olacaktı. Çünkü Van kenti 1646'lı yıllardan bu yana çok depremler görmüş, acılar yaşamıştı. 7,2 şiddetindeki deprem üç yüze yakın insanımızın hayatına mal olmuş, kapıyı çalan soğuk kış mevsimine de binlerce insanı mahkûm etmişti.

 
 
 
Ancak o olağanüstü kardeşlik ve beraberlik refleksiyle Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından Van ve çevresine yardım yağdı. Öyle ki Van'da ki kardeşleri için eline ne geçerse geçsin gönderen yurttaşların gönderdikleri eşyalar içinden kara gün için saklanan, altınlar, paralar çıktı. Vanlı bu altın ve paraları acısına merhem edip, çalmadı, geri iade etti.
Antalya'da toplanan yardımlar arasında çeyiz yastıkları bile vardı... Sobalar, battaniyeler, kazaklar, çoraplar saatler içinde bir araya getirildi ve Van'a kamyonlar dolusu gönderildi.
Sanatçılarımız Van'ı unutmadı. Sessiz sedasız Van'a geldiler. Moral verdiler, güç biriliği oluşturdular. Karınca kararınca etkinlikler yaptılar.
Minik bir dokunuş, gülen bir yüz Van Gölü üzerindeki kasaveti dağıtmaya yeti. 
Halk soğuk Van iklimine kışa teslim edilmedi. Türkiye'nin dört bir yanındaki konuk evlerinde misafir edildi.
Kent için yeni yerleşim alanları araştırıldı ve yeni konut alanı olarak Van Edremit ile Kalecik mevkileri düşünüldü, hızla konut yapımına geçildi.
Ağustos ayı sonu itibariyle gruplar halinde konut kuraları çekilerek, depremde çökmüş veya ağır hasar raporu almış, konutları yıkılmış yurttaşlara anahtarları teslim edildi.
Vanlı, Ekim depreminin 1.yılında Türkiye'ye ve dünyaya minnettar!

Yazarın Diğer Yazıları