Şahin Akçap

Kurban Bayramı!

Şahin Akçap

Eğri oturup doğru konuşmak bazı tabuları yıkamıyor.

 

Kurban Bayramı ile ilgili olarak kafamda geçenleri yazmadan önce bir anımı paylaşmak istiyorum.

 

Nenem, (babaannem) küçük kardeşlerim ağlayıp, sızladığında entarisinin hiç boş kalmayan cebine elini daldırır; şeker, leblebi gibi şeyler mutlaka bulup, onlara verirdi.

 

“Alın balam! Ses etmeyin. Ananızın daha leğende çamaşırı, ocağa koyacak aş için kilerde uğraşı var.” Derdi. Sızlanmalar kesilmediği zamanda en küçüğü dizine oturtup parmaklarını açar, sonrada:

 

“Kuşu tuttular... Biri kesti, biri yoldu, biri pişirdi, biri yedi, en küçüğüne kalmadı. O da hani bana hani bana dedi. ” Diyerek bir dizi cümleyi tekerlemeye dönüştürür, parmaklarını açıp kapayarak oyunu oynar, huysuz olan torununun dikkatini üzerinde toplayarak sızlanmasını keserdi.

 

Kurban Bayramlarında babamızın alıp getirdiği kurbanlık koyunu uygun bir köşede besler, kesim zamanı geldiğinde babama çok ciddi bir ifadeyle nasihatler sıralardı.

 

“Bir yemek pişimliği dışında hanemize kalacak. Geri kalanı konu komşuya, özellikle hali vakti yerinde olmayanlara, gurbeti yaşayanlara pay edeceksin. Sakın ola nefsine zayıf düşüp kurban paylarını alıkoyma oğul.”Derdi.

 

Atadan gördüğünü hep yaptı rahmetli babam. Biz oğulları, kızları da onun gibi yapmaya çalıştık.

 

Ne var ki günümüzde Kurban Bayramları o eski günlerin kutsiyetinde değil.

 

Üç beş kuruşunu denkleyen kesim yerleri yerine apartman avlusunda, yolda, sokakta adeta kurbanlığını boğazlıyor sonra da bir -iki gün kestiği etleri parçalayarak; buzdolabına, derin dondurucuya boca ediyor ya da sucuk yaparak balkonun güneş gören yerine asıp kurutuyor. Tıpkı nenemin oyunu gibi:

 

—Biri kesti, bir derisini soydu, biri parçaladı, biri yedi, konu komşu hani bana hani bana. Dedi.

 

Kısacası Kurban Bayramlarının da hakkı hukuku kalmadı.

 

Bu olumsuzluklara rağmen güzel yanı, insanlarımız nerede olurlarsa olsunlar bayramlarda bir araya gelmeyi başarabiliyorlar.

 

Dağlar, ovalar aşılıyor, sınırlar geride bırakılıp, canlar bir araya toplanıyor.

 

Buna da şükür diyerek:

 

— Kurban Bayramınızı içtenlikle kutluyor; sağlık ve esenlikler diliyorum!

Yazarın Diğer Yazıları