Şahin Akçap

Kıyılar kimsenin özel mülkü değil...

Şahin Akçap

 Kıyılar kimsenin özel mülkü değil… O halde koruyalım! 
Kamuya ait ortak alanlar ülkemizde ne yazık ki en hor kullanılan yerlerdir.
Bakınız, yeşilin ve mavinin en bol olduğu bir coğrafyada ülkemiz.
Denizlerimiz, göllerimiz, akarsularımız var.
Hiçbir yere akıntısı olmayan Van Gölü hızla kirleniyor. Eşsiz canlı türlerinden biri olan Van balığının bu hızlı kirlenmeye karşı ömrünün ne kadar kısa olduğunu ilkokul öğrencileri bile kestirebiliyor.
Sadece Van Gölü mü?
Çevre bilincimiz olmadığı zaman…
Doğan zenginlikleri hor kullandığımız sürece Van Gölü gibi nice muhteşem doğa harikalarımızı içindeki canlı türleriyle beraber ne yazık ki kaybedeceğiz.
Şu sıralar sıkça gittiğimiz; Türkiye'nin ve dünyanın en değerli sahil kıyılarından biri olan Antalya'nın Konyaaltı plajları da kirliliğin tehdidi altında.
Birkaç kez bu konuda yazılar yazmış, ilgililerin dikkatini çekmeye çalışmıştım. Yazdıklarım kör kuyuya bağırmaktan, yankı olup geri dönmekten öteye geçmemişti. 
Her Belediye Başkanı Kepez Belediye Başkanı gibi olmuyor. Yazılanları takip eden basın danışmanları gibi not alıp sorunla ilgili yazarına dönüp bilgi vermiyor.
Konyaaltı Plajlarıyla hangi belediyemiz ilgileniyorsa sıkı denetim yapmak zorunda. Her plaj yeri işletmecisine:
"Bak arkadaş,  işletmenin temizliği senin sorumluluğunda. Ve kendi işletmenle beraber sağında ve solunda atıl durumdaki halkın günü birlik kullandığı sahil alanları da senin sorumluluğunda." Diyebilmeli, şart koşabilmeli.
Bunu diyemiyorsa ve yasal olarak böyle bir yetkiyi kullanamıyorsa bu alanların temizlik ve düzeni için görevini yapmalı.
Düne kadar iki -üç cankurtaranın olan plajlarda görevli sayısının artırılması sevindirici bir uygulama oldu. Aynı özen temizlik ve güvenlik denetimine de verilmeli.
Van Gölündeki canavarın adı kirlilik ve hoyratlık, 
"Benden sonrası tufan!" Düşüncesi.
Antalya Akdeniz'in gözbebeği Konyaaltı plajlarındaki canavar da içimizdeki:
"Bana necilik!" Canavarı.
Bu canavarlardan ya kurtuluruz ya da bu canavarlara cennetlerimizi kurban veririz…
Bu nedenle her kesi ama her kesi görev başına davet ediyorum.

Yazarın Diğer Yazıları