Şahin Akçap

Haziran yangını

Şahin Akçap

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sanki başka işi kalmamış gibi kafayı Taksim Gezi Parkına takıp, ağaçlarını köklemeye kalkışınca, bütün bir ülke ayağa kalmış ve onca yanlışlar karşısında susmaktan yorulmuş, patlama noktasına gelmiş insanımız soluğu meydanlarda almıştı. İktidar ise:
“İktidarı yıkma girişimi.” Söylemiyle güvenlik güçlerini teyakkuza geçirmiş ve sadece yeşile kıyanlara karşı eylem yapanlara düşman muamelesi yapılmasını sağlamıştı.
İşte o eylemlerden birinde direnişçi gençler arasında en önde olan Ethem Sarısülük adlı delikanlıya yaklaşan polis gerçek mermi kullanan silahıyla ateş ederek cinayet işlemişti.
Ethem öldürülenlerden sadece birisiydi. Emekçi bir delikanlıydı ve o da binlerce genç gibi olup bitene karşı vicdanının kınından çıkardığı isyanıyla eylemciler arasında yer almıştı.
Ethem öldürüldü. Öldüren polisi önce saklamaya çalıştılar. Ancak olay yerinde çekilen filmlerdeki kayıtlar ortaya çıkınca, Ethem’in cinayetini araştıran yürekli avukatların da tavizsiz savunmasıyla cinayet faili belirlendi. O zamana kadar:
“Benim yürekli polisim.” Diyenler sus pus olsa da yargılamayı etkileyen söylemlerden de kaçınmadılar.
Gezi eylemleri on iki yıllık baskıcı yönetime karşı bir başkaldırının süreciydi. Ve halkın tüm katmanlarından yükselen sesler isyanın haykırışıydı. Ancak eylemlerde tek bir şeye dikkat ediliyordu. Kırmak, yıkmak, yakmak, can almak yok. Durum böyle olunca dünyanın dikkati Türkiye üzerine odaklandı. Kitle örgütlerinin dayanışması sürerken orantısız polis gücü kullanılması yönetim erkine olan nefreti ikiye katladı.
Bütün bu yaşananları bir kuyumcu titizliğiyle derleyip toparlayan Gürkan Acır, Gezi Eylemleri sürecini belgesel olarak anlatan Haziran Yangın’ını filme dönüştürdü.
Haziran Yangını şimdi anlaşmalı sinemalarda gösterime girdi. Filmin seçime bir ay kala gösterime sunulması çok daha akılcı ve etkileyici olacakken seçim sonrasına denk getirilmesi ya da izninin alınması düşündürücüdür.
Haziran Yangını, hayatına kıyılan Ethem Sarısülük ekseninde tüm gezi olaylarını içeriyor.
Bakalım o patlamaya neden olan düşmüş iktidarın yöneticileri Haziran Yangını filmini izleyerek o sosyal döngünün analizini yaparak kendilerine bir ders çıkarabilecekler mi? Sadece onlar mı?
İktidarın, sırça saraylarda yaşayanların, sokaktaki yurttaşın velhasıl hepimizin!
Dilerim Haziran Yangını filmi tarafsız medya yayın organı olarak öne çıkan Halk TV, Sokak, Ulusal TV gibi kanallarda en kısa sürede yayınlanır ve bu ibretlik belgesel milyonlarca insanımızın izlemesine sunulur.

Yazarın Diğer Yazıları