Şahin Akçap

'Hatalıysam lütfen...'

Şahin Akçap

Akan trafikte yanımızdan sinyal vererek uygun biçimde geçen aracın arkasında minik bir yazı gözüme takılıyor:
"Hatalıysam lütfen ...........nolu telefona..."
Üzerindeki yazılardan özel sektöre ait araç olduğunu anlayabiliyorsunuz.
Kim bilir hangi büyük kusurlardan sonra bu uyarıyı yazma gereğini düşündü işveren. 
Trafik bu hiç affeder mi? Küçük bir kusur sadece aracı kullananı değil trafiğin içindeki diğer araçları da o araçlardaki insanları da tehdit eder. Basit bir sürtünme bile sanayinin yolunu tutmaya, aklınızda hiç olmayan masraflar yapmaya iter sizi.
Bir devlet kurumunda çalıştığım sırada, personel taşıyan araçlarımızdan birinin sürücüsünün kendisine emanet edilen aracı çok çirkin biçimde kullandığı, hoyrat kullanmasından dolayı devlet malına kasten zarar verdiğini sorumluluk duyan bir yurttaşın telefon haberinden öğrenmiştik. İzlememiz sonrası o arkadaşın gerçekten araca büyük zararlar verdiğini görmüş ve uyarmıştık. 
Öncelikle aracın taşıdığı resmi plakanın ne anlama geldiğini arkadaşımıza anlattık. Ve tüyü bitmemiş yetim hakkından söz ettik. 
Ne var ki sözünü ettiğimiz arkadaşımızın hataları devam etti. 
Anladık ki emanet edilen aracın plakası resmi olsa da, her yanına hatalıysam, falanca telefonu arayınız yazısı yazsak da arkadaşımız içindeki hainliği bir yerde kusacaktı. Ve bizde göz yummadık, en geçerli yönteme başvurarak onu şoförlük yaptığı görevinden aldık.
Özel sektörün yukarıda sözünü ettiğim uyarısı elbette ilk alınacak önlem olarak yerinde bir davranış. 
Ve trafikte hata yapan sürücüyü hiç zaman yitirmeden 155 numaralı telefona bildirmek de en akılcı yol ve mutlak bir yurttaşlık görevi.
Ama...
Hani hep yazarım ya... Vicdanımız diye altını çizerek söz ederim ya... Asıl uyarı vicdanımızdan yükselen sestir. Ne yapıyorsak yapalım ama mutlaka vicdanımızın sesine kulak verelim. Görevimiz mevkii ve makamımız ne olursa olsun, bizlere emanet edilenlere ihanet etmeyelim. 
İnsanların etten, kandan MOBESE algılama sistemleri vicdanlarıdır.
Vicdanlarının sesine kulak verenler hata yapmaz!

Yazarın Diğer Yazıları