Şahin Akçap

Aba altından sopa göstermek

Şahin Akçap

Bazen çok söz yerine tek bir kare resim yeterlidir. Onlarca sözcüğün anlatmaya çalıştığını o resim bütün çarpıcılığıyla anlatır.
Hani keyfiniz yoktur. Düşüncelisinizdir. Sessizliğiniz ve moral kırıklığınız hemen aile veya arkadaşlar içinde fark edilir:
"Gemilerin mi battı?"
"Sürüne, kurt mu karıştı?"
"Niye karardın?" Gibi sorular peş peşe gelir.
Birde bunun farklı bir boyutu daha vardır. Kafanızın bozuk olduğunu, gerekeni yapacağınızı belli etmek için kapı çarparsınız, sesinizin tonuna korkutuculuk katarsınız, efe varı davranırsınız.
Şu bizim Obama…
Hani baş dostumuz diye bellediğimiz Amerika'nın siyahî Müslüman lideri Barak Obama.
İktidara geldiğinde Vanlı hemşerilerim kurbanlar kesmişti. Müslüman olduğu için mi bilmem ama bu jestleri yazılı ve görsel medyada hayli ses getirmişti. Sahi! Obama için kurbanlar kesen hemşerilerime deprem sonrası geçmiş olsun dilekleri gelmiş miydi? Devlet katına gelmiştir ama ben hemşerilerim özelindeki geçmiş olsun dileğinin daha makbul olacağını düşünürüm. Çünkü içinde siyaset olmazdı.
İşte o Obama bizimkilerle telefonda görüşürken beysbol sopasını yanında tutmuş. Öyle olunca da insanın aklına farklı şeyler geliyor. Çiçekte olabilirdi. Güvercin tablolu bir resmin önünde de poz vere bilirdi değil mi? O halde sopa niye?
Çatık kaştan, afralı tafralı söylemlerden gına gelmişken şimdi de koskoca ABD liderinin beysbollu görüntüsü! Bence etik değil. Şık hiç değil…
Yılmaz (Özdil) güzel bir yazı döşemiş… Türkiye'de beysbol sporu yok ama her otomobilin şoför yanında bir tane beysbol sopası var diyor. İşte bu saptama Obama'nın o görüntüsüne yakın plan tahlil…
Ağzımızın süt koktuğu zamanlarda kovboylarla, Kızılderililer arasındaki amansız savaşta kovboyların tarafını tutuyordum. Şimdi Kızılderililerin safınayım…

Yazarın Diğer Yazıları