Şahin Akçap

23 Nisan'ın ardından...

Şahin Akçap

23 Nisan Antalya'da günlük güneşlik bir havada kutlanırken, Van'dan gelen haberlerde kar vardı. Kar, Doğu Anadolu'yu ve dolayısıyla çocuk bayramını etkilerken Antalya'daki töreninde ilgi çekici bir başka olay vardı.
Halk ve öğrenciler kendilerine ayrılan yerlerini almışken, albayraklar mavi gökyüzüne yükselmişken alana ellerindeki Türk Bayraklarıyla giren CHP İl Örgütü ve üyelerinin:
"Mustafa Kemal'in askerleriyiz!" Sloganıyla Cumhuriyet meydanına girmesi yoğun bir alkış almış ve 23 Nisan 2013 tarihinin Antalya için en önemli günlerinden biri olmasını sağlamıştı. 
Cumhuriyet Meydanında çelenk töreninin eski alışkanlığına son verilmiş daha önceleri yaklaşık bir saat süren çelenk koyma tantanası beş dakikalık bir süreye yerleştirilmişti. Atatürk anıtın olduğu alanda en çok ilgiyi C.H.P ve M.H. P'nin yan yana konmuş çelenkleri çekmişti. Çelenk önünde fotoğraflanmak için sıraya girenlerin sayısı hayli çoktu.
Bayram törenini eşimle birlikte izledik.
Bayramlara gösterilen ilginin olağanüstü arttığını gördük. Trük Bayrağı ve üzerinde Mustafa Kemal Atatürk'ün resminin olduğu bayrakları satan baba ve oğlun keyifleri yerindeydi.
Çocukların ellerindeki bayraklar ve balonlarla Cumhuriyet Meydanı bir gökkuşağına dönüşmüştü.
Aklımıza Kurtuluş Ordusunun İzmir'e girdiği günle ilgili okuduklarımız geldi.
İzmir Valilik Konağına giren askerlerimiz hemen Yunan Bayrağını indirip Vali Konağının merdivenlerine yaymış Atatürk'ün o bayrağın üzerinden geçerek Konağa girmesini düşünmüşlerdi.
Çanakkale'de, Sakarya ve Dumlupınar'da henüz bıyıkları yeni terlemiş civan gençlerin kurşun ve şarapnel parçalarıyla şehit oluşunu yakından görmüş, son nefesini veren askerlerin şahadetlerine tanık olmuş Mustafa Kemal Atatürk konağın merdivenlerine yayılmış Yunan Bayrağını görünce hemen kaldırılmasını istemiş ardından da:
"Bayrak bir ulusun onurunun ve şerefinin sembolüdür. Bu bayrak düşmanımızın bile olsa saygıdeğerdir."Diyerek bir kez daha bir ulusa yakışır lider olduğunu göstermişti.
Tarih aslında çok şeyler öğreten Gerçekçi bir öğretmendir.
Ancak hala tarihin öğretmenliğine gerek duymayan; tatsız, tuzsuz, sevimsiz liderlerin olduğunu görmek gerçekten insanın yüreğini burkuyor...

Yazarın Diğer Yazıları